‘Olumsuzlukları halının altına süpürmek yanlış’
Kimimiz hâlâ uyuyamıyor, kimimiz evden dışarı adım atmak bile istemiyor. Neredeyse 1 ayı geride bıraktık ama korku dolu darbe girişimi gecesinin etkileri sürüyor. Sosyolog ve Psikolog Derya Öztürk yaşadıklarımızı ve çıkış yollarını anlattı
ABONE OLSema EREREN/HABERTÜRK PAZAR
7 ’den 70’e hepimizi derinden etkileyen 15 Temmuz 2016 Cuma gecesi hafızalarımızdan asla silinmeyecek. Ama her şeye rağmen hayat devam ediyor ve her zaman da edecek. Bunu söyleyen panik atak, korku ve pek çok alanda önemli çalışmaları bulunan Sosyolog ve Psikolog Derya Öztürk... Öztürk, yaşadığımız toplumsal travmayı HT Pazar’a değerlendirdi.
Darbe girişiminin ardından yaşadıklarımız toplumsal travma mı?
Gayet tabii. Öncelikle travmanın ne olduğuna açıklık getirelim. Günlük rutini bozan ani ve beklenmedik şekilde gelişen, dehşet, kaygı ve panik yaratan kişinin anlamlandırma süreçlerini bozan olaylar travmatik olarak tanımlanmaktadır. Darbe sebebiyle toplumda yaşanan olaylar bir toplumsal travma sebebidir. Ülkemizde olanlardan sonra hepimiz acı çektik, korktuk ve üzüldük. Bunun toplumsal bir travma olduğu doğru.