Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Ömür AKKOR/HABERTÜRK PAZAR

UNESCO tarafından da koruma altına alı- nan ve dünyadaki 9 şehirle beraber gösterilen Gaziantep için emeği geçen herkesin eline sağlık. Fırıncı çıra- ğından beyran ustasına, 40 kat hamuru elle açan hamurkârından yazın 45 derece sıcakta mangalı- nın başında olan kebap ustasına, evde turşusunu kuran, peynirini basan, zeytinini ayıklayan hamarat ev hanımlarından pazarları bizlere mutfakta kebabı öğreten babaları- mıza kadar emeği geçen herkesin eline sağlık. Günlük koşturmaya, aceleye, hıza bakmadan yemeklerini geleneksel şekilde pişiren, tariflerini bozmayan, değiştirmeyen; yemekleriyle, kültürüyle, mutfağıyla gurur duyan, dünyanın her tarafına lahmacununu, semseğini, kebabını, baklavasını taşı- yan; koruğun, vişnenin, sumağın, eriğin ekşisini hazırlayan, her şeyi zamanında tüketen, sofrasını herkese buyur eden Anteplinin eline, koluna, emeğine, yüreğine sağlık.

Sayenizde mutfağımız büyük bir değer oldu. Antep gerçekten bir gastronomi şehri, gece gündüz hiç fark etmez her saat yemek için birbirinden lezzetli alternatifler bulabilirsiniz. Bu sebeple bu hafta Antep’te 24 saat neler yenebilece- ğine dair bir seçme yaptım.

00.00 - 06.00

Gerçek bir Antepliyseniz ya da kendinizi öyle hissediyorsanız bu saatlerde yemek yemek için evden çıkmak olağan bir ritüeldir. Bu saatte kebap çeşitleri, ciğer kavurma ve kelle paça en favori yemeklerdir.

05.00-07.00

Ciğer kebabının resmi olarak tam saatidir ve Ali Haydar Usta bu konuda efsanedir. Uykudan feragat etmeye fazlasıyla değer... Özellikle sabah erken havalimanına gidecekler için çok iyi bir fırsat. Mutlaka buraya uğrayıp uçağa binin.

06.00 -09.00

Katmer, beyran, nohut dürümü kahvaltının en mühim alternatifleridir. Dukat’ın beyin kavurması kesinlikle efsanedir ve bu listeye kolayca eklenir. Ayrıca nohut dürümü için Eski Pazaryeri’ndeki Ağa Cami arkasındaki Adil Usta en doğru adrestir.

09.00 - 10.00

En mühim saat... Baklavalar imalattan dükkânlara taşınır ve tezgâhlarda yerini alır. İşte bu saatlerde Elmacıpazarı Güllüoğlu’na uğrarsanız enfes baklavanızı tadar ve gerçek baklavayı tam olarak yemiş olursunuz. Bir de ılık şöbiyet ve havuç dilimini de es geçmeyin.

12.00 - 16.00

Antep’te yemek kesinlikle her yerde iyi benim ama favorilerim şöyle: Küşleme Hüseyin Usta, Çulcuoğlu, İmamçağdaş, Üçler Lahmacun ve diğerleridir.

16.00 - 19.00

Bu saatlerde Antep’te her yerde hazırlık vardır. Bağa gidecekler dükkânları kilitleyip yola çıkmışlardır bile. Manavlar, fırınlar, kasaplar hareketlenmeye başlar. Sebzeler doğranır, zırhlar çekilir, kebaplar yapılır herkes tam manasıyla akşam yemeği için hazırlanmaya başlar.

20.00

Akşam yemeğini nerede ne yerseniz yiyin ama mutlaka bir Anteplinin evinde de akşam yemeği yiyin. Bu da bu yazımızın kıssadan hissesi olsun.

22.00 -23.59

Künefe mi? Dondurma mı? Bu saat diliminin en zor sorusudur. Ben her ikisi de derim çok zorlanmaya gerek yok. Künefe deyince Özikizler mutlaka ziyaret edilmeli, selamım da söylenmelidir.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ