Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Alihan MESTCİ / HT PAZAR

amestci@haberturk.com

Stephane Charbonnier, bilinen adıyla Charb, hiciv gazetesi Charlie Hebdo’nun dâhi çizerlerindendi. 7 Ocak Çarşamba günü yazıişleri toplantısında iki kurucu çizer Cabut (76), Wolinski (80) ve Tignous (57) ile birlikteydi; hepsi öldürüldü.

Çarşamba günü Paris’teki Charlie Hebdo binasında 11 kişiyle birlikte öldürülen, gazetenin yayın yönetmeni Stephane Charbonnier, diğer adıyla Charb’ı her yerde yumruğu havada fotoğrafıyla tanıdık. 22 yıldır Charlie’ye çiziyordu, 5 yıldır yayın yönetmeniydi. Amacı; “tüm tabuları yıkmak”tı. Kimilerine göreyse provokasyonu işi haline getirmişti. Charb’a dair Fransız toplumunda iki farklı görüş hâkim: Bir fikir ve ifade özgürlüğü kahramanı ya da İslam karşıtı... Ancak Charlie Hebdo’nun hedef tahtasına çoğu zaman Papa, Meryem Ana, Hz. İsa da oturuyordu. Gazze işgal edildiğinde, Filistin’in yanında İsrail’in de karşısındaydılar.

Bunca ses getiren, haftalık 60 bin tirajı zor bulan gazetenin başındaki Charb; 1992’de gazetenin uzun bir aradan sonra yeniden çıktığı dönemden beri, ufak ama ifade özgürlüğüne sıkı sıkıya bağlı, gelenek karşıtı bir grubun üyesiydi. Bu kalın çerçeve gözlüklü, zayıf çizer, 2012’de verdiği bir röportajda, ‘’Gazete her zaman pek çok konuda provokatifti. Ama hep radikal İslam ile problemimiz oldu; öfkeli, şiddetli reaksiyonlara maruz kaldık’’ diyordu.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ