Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Bilgi Yaşam Vücudumuzun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için günlük ne kadar su tüketmeliyiz?

        Kişiden kişiye farklılık gösterse de herkesin günlük belirli miktarda su içmesi gereklidir. Bu ihtiyaç günlük harcanan enerjiye, hava koşullarına ve çevresel faktörlere göre de değişiklik gösterebilir. Peki, günlük su ihtiyacı hesaplaması nasıl yapılır? Günde ne kadar su içmeliyiz?

        GÜNLÜK SU İHTİYACI

        Kişinin günlük tüketmesi gereken su ihtiyacını pek çok faktör belirler. Cinsiyet bu faktörlerden biridir. Genel olarak bakıldığında yetişkin erkek ve kadınlar için farklı su miktarından söz etmek mümkündür. Erkekler kadınlara kıyasla fizyolojik yapıları nedeniyle daha çok su tüketme ihtiyacı duyarlar. Çeşitli faktörlere bağlı olarak erkeklerin günlük su ihtiyacı 2,5 litre ile 3,7 litre arasında değişiklik gösterir. Kadınlar için de 2 litre ile 2,7 litre su günlük ihtiyaçtır.

        REKLAM

        VÜCUDUN SU İHTİYACI NASIL BELİRLENİR?

        1. CİNSİYET

        Genellikle erkeklerin vücut yapısı nedeniyle suya daha fazla ihtiyacı vardır. Erkekler, kadınlara göre genellikle daha fazla kas kütlesine sahiptir ve bu durum, vücutlarında daha fazla su tutulmasına olanak tanır.

        2. VÜCUT AĞIRLIĞI

        Vücut ağırlığı su ihtiyacını belirlemede önemli bir rol oynar. Kilolu bireylerin zayıf bireylere göre daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Genel kural olarak vücut ağırlığı arttıkça su ihtiyacı da artar.

        3. HAVA DURUMU

        Sıcak ve nemli havalarda vücut daha fazla terleyerek su kaybeder. Bu nedenle yaz aylarında su ihtiyacı genellikle artar. Sıcak havalarda yeterli su alımı dehidrasyon yaşanmasını önlemek açısından hayati öneme sahiptir.

        4. KİŞİNİN SAĞLIK DURUMU

        Diyabet ve bazı böbrek hastalıkları gibi hastalıklar kişinin su ihtiyacını artırır. Ayrıca ateş, ishal veya kusma gibi durumlar da vücudun su kaybetmesine neden olduğu için su ihtiyacını artırır.

        5. YAŞ

        Çocuklar ve gençler büyüme süreçleri nedeniyle farklı su ihtiyaçlarına sahiptir. Hızlı büyüme dönemlerinde vücudun su ihtiyacı artar. Öte yandan yaşlı bireylerde vücut su oranı azalır ve susuzluk hissi de azalabilir.

        REKLAM

        6. HAMİLELİK VE EMZİRME DÖNEMİ

        Hamilelik ve emzirme döneminde anne/anne adaylarının günlük su tüketimi artar. Bu dönemlerde yeterli sıvı alımı, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için son derece önemlidir.

        7. EGZERSİZ YAPMA DURUMU

        Düzenli olarak egzersiz yapan bireyler terleme yoluyla su kaybettiklerinden daha fazla su tüketir.

        GÜNLÜK NE KADAR SU İÇİLMELİ?

        Bir günde en az 8 bardak su içilmesi gerektiği genel bir kanıdır. Ancak özellikle sağlıklı kişilerde su ihtiyacı; yaşa, iklim koşullarına, tüketilen besinlere ve yapılan fiziksel aktiviteye göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte yaş gruplarını ayırarak önerilen günlük su miktarları söz konusudur.

        Yaşa göre içilmesi gereken günlük su miktarı şöyledir:

        - 4-8 yaş çocuklar için 1-1,5 lt

        - 9-13 yaş çocuklar için 1,5-2 lt

        - 14-18 yaş gençler için 2-2,5 lt

        - Yetişkinler için ortalama günde 2-3 lt

        REKLAM

        Bu miktarlar sağlıklı bireyler için verilmiş ortalama aralıklardır. Kronik hastalıklar, tüketilen besin veya ilaçlara bağlı olarak doktor tarafından önerilen su miktarı artırılıp azaltabilir. Çünkü aşırı su içmek de vücuda yarardan çok zarar getirebilir. Bu durumda ölçüye dikkat etmek kritiktir.

        GÜNLÜK SU İHTİYACI KARŞILANMAZSA NE OLUR?

        Günlük su ihtiyacının tamamlanmaması, yani yeterli miktarda su tüketmemek, vücutta çeşitli olumsuz etkilere yol açabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarının işaretçisi olabilir. Aşağıda bazı örnekler listelenmiştir;

        1. BÖBREK FONKSİYONLARININ BOZULMASI

        Böbrekler, vücuttaki atık maddeleri ve fazla sıvıyı filtreleyerek idrar yoluyla atarlar. Yeterli su tüketilmemesi, böbrek fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve böbrek taşları gibi sorunlara yol açabilir.

        2. FİZİKSEL PERFORMANSIN DÜŞMESİ

        Fiziksel aktiviteler sırasında yeterli su tüketilmemesi, performansı düşürebilir, kas yorgunluğuna ve dayanıklılıkta azalmaya neden olabilir.

        REKLAM

        3. CİLT SAĞLIĞININ BOZULMASI

        Yeterli su tüketimi, cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Dehidrasyon, cildin kuru ve pul pul olmasına yol açabilir.

        4. SİNDİRİM SORUNLARI

        Su, sindirim sistemi için hayati önem taşır. Yetersiz su alımı, kabızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.

        5. DEHİDRASYON (SIVI KAYBI)

        Yeterli su alınmadığında, vücut dehidrasyona girer. Hafif dehidrasyon bile baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat eksikliği gibi belirtilere neden olabilir.

        ÇOK SU İÇMENİN ZARARLARI NELERDİR?

        Birçok faydası olduğu kadar çok su içmenin potansiyel olarak zararı da söz konusudur. Günde önerilen 2-3 litrenin üzerinde aşırı su içmek böbrek fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilir. Aynı zamanda içinde bulunan minerallerin vücuda aşırı yüklenme yapması vücuttaki mineral dengesinin de bozulmasına neden olabilir.

        REKLAM

        Çok su içmenin vücuda verebileceği zararlar şu şekildedir:

        - Su zehirlenmesi yaşanması

        - Böbrek fonksiyonlarının bozulması

        - Vücudun mineral dengesinin olumsuz etkilenmesi

        - Mide bulantısı ve baş ağrısı yaşanması

        ÇAY VE KAHVE TÜKETİMİ SU YERİNE GEÇER Mİ?

        Çay ve kahve tüketimi, genel sıvı alımınıza katkıda bulunsa da, bu içecekler tam anlamıyla suyun yerini alamaz. Bu yüzden dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır;

        Kafein İçeriği: Hem çay hem de kahve kafein içerir. Kafein, hafif bir diüretik etkiye sahiptir, yani vücuttan sıvı atımını hızlandırabilir. Ancak, düzenli kahve veya çay tüketicileri kafeinin diüretik etkisine karşı tolerans geliştirebilir, bu nedenle bu içeceklerin neden olduğu diüretik etki herkes için aynı olmayabilir.

        Hidrasyon: Çay ve kahve, suyun sağladığı kadar hidrasyon sağlamaz. Su, vücuttaki temel kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan, katkı maddesi içermeyen, saf bir hidrasyon kaynağıdır.

        REKLAM

        Besin Değerleri: Su, vücudu hiçbir ekstra kalori, şeker, ya da katkı maddesi olmadan hidrate eder. Çay ve kahve ise bazen şeker, krema gibi ekstra kaloriler içerebilir.

        Sağlık Etkileri: Çay ve kahve, antioksidanlar gibi bazı sağlık faydaları sağlayabilir, ancak aşırı tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

        Sonuç olarak, çay ve kahve, günlük sıvı ihtiyacınızın bir kısmını karşılayabilir, ancak bu içeceklerin suyun yerini tamamen alamayacağını unutmamak önemlidir. Sağlıklı bir diyet, yeterli miktarda su tüketimini içermelidir, ve çay veya kahve tüketimi dengeli bir şekilde yapılmalıdır.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa