Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Üniversite tercihleri yaklaşıyor, doğru bölüm tercihi yaparken bunları göz ardı etmeyin! Bölüm ve üniversite seçerken dikkat edilmesi gereken 10 faktör!
        • 1

          Üniversite ve bölüm seçimi, kariyer yolculuğunuzda atacağınız en önemli adımlardan biridir. Bu seçimler, hem kişisel gelişiminiz hem de profesyonel geleceğiniz için büyük bir etkiye sahiptir. Yanlış tercihlerin getirebileceği pişmanlıkları önlemek için dikkat edilmesi gereken belli başlı kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. İşte detaylar...

        • 2

          1. İLGİ ALANLARI VE TUTKULAR

          Hangi konuları öğrenmekten hoşlanıyor ve ilgi çekici buluyorsunuz? İlgi alanlarınız ve tutkularınızla uyumlu bir bölüm seçmeyi düşünün, böylece çalışmalarınıza daha motive ve bağlı olacaksınız. Elon Musk'ın dediği gibi, "Ana dalınız tutkulu olduğunuz ve bunun için bir derece almasanız bile çalışmaya devam edeceğiniz bir şey olmalıdır."

        • 3

          2. KARİYER BEKLENTİLERİ

          İş piyasasını ve ilgilendiğiniz alandan mezun olanlar için mevcut fırsatları göz önünde bulundurun. Potansiyel işverenleri ve iş unvanlarını araştırın ve bölümün uzun vadeli kariyer hedeflerinizle uyumlu olup olmadığını düşünün.

        • 4

          Bir araştırmaya göre, yüksekokul/üniversite mezunlarının yalnızca yüzde 27'sinin kendi alanlarıyla ilgili bir alanda çalıştığını unutmamak da önemlidir. Bu, alanınızın yararlı bir temel oluşturabileceğini, ancak tüm kariyer yolunuzu dikte etmek zorunda olmadığını göstermektedir.

        • 5

          3. MÜFREDAT

          İlgilendiğiniz bölümün müfredatına ve sunduğu derslere bir göz atın. İlgi alanlarınız ve kariyer hedeflerinizle uyumlu dersler var mı? Uygulamalı öğrenme, staj veya araştırma için fırsatlar var mı? Bazen ders programları beklediğinizden çok daha farklı olabilir.

        • 6

          4. FAKÜLTE VE KAYNAKLAR

          Düşündüğünüz bölümdeki öğretim üyelerini araştırın. Alanlarında saygın kişiler mi? Öğrencilere danışmanlık ve destek vermeye hazırlar mı? Ayrıca laboratuvar ekipmanı, tesisler ve finansman fırsatları gibi mevcut kaynakları da göz önünde bulundurun.

        • 7

          5. KİŞİSEL UYUMUNUZ

          Bölüm ve okul kültürünün kişisel değerlerinize ve hedeflerinize uygun olup olmadığını göz önünde bulundurun. Kişisel ve mesleki gelişim için fırsatlar var mı? Bölümün değerleri ve misyonu sizin değerlerinizle örtüşüyor mu?

        • 8

          6. KONUM

          Mezun olduktan sonra nerede yaşamak ve çalışmak istediğinizi düşünün. Düşündüğünüz okulun o bölgedeki potansiyel işverenlerle güçlü bağlantıları var mı? Bölgede staj veya iş olanakları mevcut mu?

        • 9

          7. MALİYET

          Öğrenim ücreti ve diğer masrafların yanı sıra potansiyel mali yardım ve burs olanaklarını da göz önünde bulundurun. Maliyet ile gelecekteki kariyer beklentileriniz açısından potansiyel yatırım getirisini tartmak önemlidir.

        • 10

          8. İTİBAR

          Düşündüğünüz okulun ve bölümün itibarını araştırın. Kendi alanlarında saygınlar mı? Başarılı mezunlar verme konusunda güçlü bir geçmişleri var mı?

        • 11

          9. MEZUNİYET ORANI

          Düşündüğünüz okulun ve bölümün mezuniyet oranını araştırın. Yüksek mezuniyet oranı, öğrenci memnuniyeti ve desteğinin iyi bir göstergesi olabilir.

        • 12

          10. DESTEK HİZMETLERİ

          Özel ders, akademik danışmanlık ve kariyer danışmanlığı gibi destek hizmetlerinin mevcudiyetini göz önünde bulundurun. Bu kaynaklar, bölümünüzden emin değilseniz veya üniversiteye uyum sağlamakta zorlanıyorsanız özellikle yararlı olabilir.

        • 13

          BÖLÜMÜNÜZ KARİYERİNİZİ BELİRLEMEK ZORUNDA MI?

          Üniversite alanınızın eğitiminizin ve gelecekteki kariyerinizin sadece bir yönü olduğunu unutmamak da önemlidir. Diğer önemli faktörler arasında stajlar yoluyla pratik deneyim kazanmak, ağ kurmak ve problem çözme, iletişim ve ekip çalışması gibi aktarılabilir beceriler geliştirmek yer alır.

        • 14

          Barack Obama'nın dediği gibi, "Bölümünüz kariyerinizi belirlemek zorunda değil. Bölümünüzü bir temel olarak kullanabilir ve daha sonra farklı yönlere doğru dallanabilirsiniz."

          Kaynak: EdMap

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa