Türkiye'nin depoları ucuz petrolle doldu
Petrol fiyatlarının koronavirüs salgını sonrasında çakılması sonrasında başta ABD ve Çin olmak üzere değişik ülkeler stratejik depolarını doldurdu. Türkiye de boş durmadı. Rafineriler ve akaryakıt dağıtım şirketleri, depoları ve tankerleri fiyatı dip yapan petrolle doldurdu. Türkiye'nin değişik bölgelerinde depoları bulunan sektörün önde gelen bir işletmesinin sahibi, HABERTÜRK'e yaptığı açıklamada, "Tüm depolar petrolle dolduruldu. Şu anda Türkiye'de hiç boş depo kalmadı" dedi. Türkiye'nin stratejik depo kapasitesi ne kadar? Rafinerilerin, akaryakıt dağıtım şirketlerinin ve bazı özel şirketlerin sahip olduğu depoların kapasitesi, 7 milyon metreküp düzeyinde bulunuyor. Türkiye'nin günlük petrol ürünleri tüketimi yaklaşık 100 bin metreküp. 70 günlük gereksinimi karşılayacak miktarda petrol depolandı. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ve Irak boru hatlarının taşıdığı petrolün uluslar arası pazarlara transfer edildiği Adana-Ceyhan'da da 13-14 milyon varillik bir depo olanağı bulunuyor.
ABONE OLKoronavirüs salgını, petrol sektöründe taşları yerinden oynattı. Küresel düzeyde günlük petrol talebinin 30 milyon varil düzeyinde düşmesi, üretim düzeyininayarlamaması fiyatları ve tüm ön görüleri alt üst etti.
“OPEC+” olarak nitelendirilen üretici ülkelerin, günlük 10 milyon varillik üretimi kısma kararı fiyatları yukarı çekmeye yetmedi. Brent petrol 16 dolara kadar düşerken, Batı Teksas tipi mayıs kontratlı petrol fiyatı negatifi gördü. Petrol, daha sonra bir miktar toparladı.
ÜLKELER POZİSYON ALDI
Bu fiyat hareketi ülkelerin pozisyon almasına yol açtı. Başta ABD ve Çin olmak üzere bazı ülkeler, tarihi bir düzeye gerileyen ucuz petrolden yararlanmak için kolları sıvadı. Bu ülkeler, stratejik depolarını doldurdu. Gözlemcilere göre, dünyada petrol depolayabilecek kapasite kalmadı.