Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son dakika: Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı - İş-Yaşam Haberleri

        Bu sayede 2018 yılı Temmuz ayı, bugüne kadar en çok ihracat gerçekleştirilen Temmuz ayı olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk 7 ayında ihracat yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolara, son 12 aylık ihracat da yüzde 8,1 artışla 163,3 milyar dolara çıktı. Temmuz ayında en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler, yüzde 77 ile savunma ve havacılık sanayii, yüzde 64 ile gemi ve yat, yüzde 60 ile çelik oldu.

        'KENDİ REKORUMUZU KIRIYORUZ'

        Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, temmuz ayı ihracatının yüzde 11,8 artarak 14,1 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirterek, "Bu tüm zamanların temmuz ayı için en yüksek rakamıdır." dedi.

        Pekcan, bugünün üretimle, yatırımla, ihracatla kalkınan Türkiye için güzel bir gün olduğunu belirterek, "Eskiden iki ayrı rakam açıklanıyordu. Şimdi iki bakanlık tek çatı altında birleştiği için olması gerektiği gibi artık bundan böyle TİM ile beraber aynı rakamı açıklayabiliyoruz." diye konuştu.

        REKLAM

        Kamu ve sivil toplumun güçlerini, fikirlerini birleştirerek, karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak 21. yüzyılın şartlarına göre iç ve dış ticareti yapısal olarak güçlendirecek yeni adımlar atacaklarını vurgulayan Pekcan, şunları kaydetti:

        "Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliğinde tüm paydaşlarımızla nitelikli iş birliği projelerine imza atacağız. Türkiye 2018 yılının başında iddialı büyüme hedefleri, iddialı turizm rakamları koymuş ve gerçekleştirmiş bulunmaktadır. Günümüzün korumacılık ve ticaret rüzgarlarına rağmen ihracatta da kendi rekorumuzu kırıyoruz. Temmuz ayı ihracatımız yüzde 11,8 artarak 14,1 milyar dolar seviyesine ulaştı, bu tüm zamanların temmuz ayı için en yüksek rakamıdır. 12 aylık değerlendirmelere göre de bugüne kadar açıklanmış en yüksek rakam olan 163,3 milyar dolara ulaşmış bulunmaktayız. Aynı dönemde ithalatımız da yüzde 6,4 gerileyerek 20,1 milyar dolar seviyesine düşmüştür. Dolayısıyla cari açığımız da olumlu etkilendi, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58,7'den 70,1'e çıktı."

        Pekcan, söz konusu dönemde Türkiye'nin 223 ülkeye ihracat yapar hale geldiğine dikkati çekerek, otomotiv sektörünün 2,8 milyar dolarla birinci sırada yer aldığını söyledi.

        TARİHİ BİR REKORA İMZA ATACAĞIZ

        Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "Son 12 aylık ihracatımız 163 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırdı. İnşallah yıl sonunda 170 milyar doları aşarak tarihi bir rekora hep birlikte imza atacağız." dedi.

        Gülle, temmuzda ihracatın yüzde 11,8 artışla 14,1 milyar dolar olduğunu belirterek, "Bu rakam, bugüne kadar ulaştığımız en yüksek temmuz ayı ihracatı. Şimdiye kadar en yüksek temmuz ayı ihracatı, 2014'te ulaştığımız 13,3 milyar dolardı. Bu sayede bu rekoru, 761 milyon dolar ileri taşımış olduk. Bu yıl haziran ayı hariç, her ay aynı şekilde ihracat aylık rekorları kırdık." değerlendirmesinde bulundu.

        Martta aylık rekorun da ötesinde tarihte ilk defa 15 milyar dolarlık ihracat barajını aşmayı başardıklarını anımsatan Gülle, şöyle konuştu:

        "Bu başarılarımızı yıl sonuna kadar devam ettirmeye kararlıyız. Yılın 7 ayında ihracat yüzde 7 artışla 96,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 12 aylık ihracat ise 163 milyar doları aşarak yeni bir rekor kırdı. İnşallah yıl sonunda 170 milyar doları aşarak tarihi bir rekora hep birlikte imza atacağız."

        EN ÇOK İHRACAT OTOMOTİVDEN

        Gülle, alt sektörler itibarıyla temmuz ayında en çok ihracat gerçekleştiren sektörün yine otomotiv olduğunun altını çizerek, "Bu sektörümüz 2,8 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, ihracatını yüzde 13,8 artırmayı başardı. Otomotiv sektörünü,1,6 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler takip etti." dedi.

        Savunma ve havacılık sanayisinde ihracat artışının yüzde 77 olduğuna işaret eden Gülle, gemi ve yatta yüzde 64, çelikte ise yüzde 60 artış gerçekleştiğini bildirdi.

        Gülle, temmuzda ihracatçıların ülke bayrağını 223 ülkede dalgalandırmayı başardığını vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Bu ülkelerden 170'ine ihracatımız arttı, bunların 150'sinde ise artış oranı yüzde 10'un üzerinde. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, ABD, İtalya ve Irak oldu. Ülkelere göre ihracatta dikkat çeken artışlar gerçekleşti. Umman'a ihracatımız 4 katına, Libya'ya 3 katına, Kolombiya, Güney Kore ve Hindistan'a ihracatımız ise 2,5 katına çıktı. Ülke gruplarında ise Avrupa Birliği (AB) her zaman olduğu gibi en büyük pazarımız. AB'ye ihracatımız temmuzda yüzde 15 artarak 6,9 milyar dolara ulaştı. AB'nin ihracatımızdaki payı da yüzde 48,7 oldu."

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa