Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem TBMM'de 15 Temmuz programı

        TBMM'deki 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop katılacak.

        TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Meclis Başkanı Şentop ve beraberindeki heyet, saat 10.00'da Karşıyaka Mezarlığı 15 Temmuz Demokrasi Şehitliği'ni ziyaret edecek.

        TBMM 15 Temmuz Şehitler Anıtı önünde saat 12.00'de anma töreni düzenlenecek. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Şentop, katılımcılara hitap edecek.

        Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayacak anma töreni kapsamında 15 Temmuz 2016 gecesi, Meclis bahçesindeki bombanın düştüğü alana karanfil bırakılacak.

        REKLAM

        Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ve duayla devam edecek.

        MECLİS'TE DEMOKRASİ NÖBETİ

        Gençlik ve Spor Bakanlığınca 81 ilden Ankara'ya getirilecek sporcular saat 22.30'da TBMM 15 Temmuz Anıtı önünde demokrasi nöbeti tutmaya başlayacak.

        Saat 22.45'te saygı duruşunda bulunulacak ve İstiklal Marşı okunacak.

        Anma törenleri kapsamında açılış konuşmaları yapılacak, 15 Temmuz gününün anlamının ve öneminin anlatıldığı söyleşiler gerçekleştirilecek. Programda, TRT 15 Temmuz Belgeseli de yayınlanacak.

        FETÖ'nün darbe girişiminde, darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe girişimini engelleyen isimlerin başında gelen Şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in şehit edildiği an olan 02.16'da kırmızı beyaz renklerdeki balonlar uçurulacak.

        Demokrasi nöbetçileri, Meclis'te 15 Temmuz gecesi saat 02.32'de bombalanan alana çelenk bırakacak.

        Meclis'te, 30 kişiyle Kur'an-ı Kerim hatmi yapılacak ve hatim duası okunacak.

        REKLAM

        Gençlik ve Spor Bakanlığınca dağıtılan Kalkışma isimli kitabın toplu okuma etkinliğinin yapılacak.

        Meclis'teki anma törenleri, TBMM Camisi'nde sabah namazının kılınması ve şehitler için duaların okunmasıyla sona erecek.

        CHP VE HDP TÖRENE KATILMAYACAK

        TBMM'de Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya'nın sorularını yanıtlayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, törene katılmayacaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Daha önce Genel Kurul'da özel oturum yapılır ve partiler de orada güne ilişkin görüşünü dile getirirdi. Ama biz konuşmayalım diye böyle bir yöne gittiler. O nedenle katılmayacağız" dedi.

        Kılıçdaroğlu, törenler için Covid-19 testi yapıtırılması gerektiği için katılmayacağına yönelik iddiaların sorulması üzerine de "Hayır. O gün Meclis'te kim varsa, kim gelip Meclis'te direndiyse onlara asıl söz verilmeliydi. Bizim 15 arkadaşımız o gün buradaydı" yanıtını verdi.

        HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da Muharrem Sarıkaya'nın sorusu üzerine törene katılmayacağını, İstanbul'da olacağını söyledi.

        AK PARTİ'DEN KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ

        AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, AK Parti ile MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan, "barolarda reform" olarak ifade ettikleri kanun teklifini geçen yasalaştırdıklarını söyledi.

        Düzenlemenin ardından baroların zamanla daha demokratik yapıya kavuştuğunun, alternatif baroların oluştuğunun görüleceğini dile getiren Turan, her kanunun eleştirilen tarafı olabileceğini, bunların büyük çoğunluğunun uygulamada görüleceğini belirtti.

        "CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu, bugün grup toplantısında ismimizi de vererek, 'Bülent Turan, PKK ve FETÖ baro kurabilir. Ne var bunda dedi.' gibi hiç kimsenin kabul edemeyeceği, hiçbir siyasiye yakışmayan tarzda ifadeler kullandı." diyen Turan, Kılıçdaroğlu'nun, kendisinden bir özür borcu olduğunu söyledi.

        Turan, "Kılıçdaroğlu'nun hangi kasetlerle, nasıl operasyonlarla genel başkan olduğunu biz biliyoruz ancak söylemediğimiz bir ifadeden yola çıkarak siyasi argüman geliştirmesini Türkiye'deki en büyük sorunun, bir ana muhalefet ve lideri sorunu olduğunu bir kere daha göstermiş oldu." diye konuştu.

        Cep telefonundan, daha önce düzenlediği basın toplantısında kullandığı, "Bu kanun teklifi geçerse PKK, FETÖ, benzer kurum ve kuruluşlar, örgütler tutar baro kurarmış. Kursunlar. Kanunlar çerçevesinde suç işleyen kim varsa zaten bunun bedelini ödeyecek." sözlerini dinleten Turan, şöyle devam etti:

        "Çok net değil mi? Kursunlar, bu kanunlar çerçevesinde cezasını çekecekler yani kuramayacaklar diyorum. Böyle bir ifadenin yarısını alıp yarısını almamak bir siyasi parti liderine hem de iktidardan sonraki en büyük partinin genel başkanına yakışır mı? Aslında bu CHP'nin neden uzun yıllardan beri oy alamadığının, iktidar olamadığının fotoğrafı. Topluma doğru olmayan bilgiler verirseniz, 'Ben akıllıyım, siz değilsiniz.' tarzı yaklaşımla halkı kandırabileceğinizi düşünürseniz bu halk samimiyet ile doğru ve yanlışı görür ve buna göre karar verir. Bu yüzden Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu yaklaşımını bir özür borcuyla takdire sunuyorum.

        Bunun dışında güya bir siyasi kurnazlıkla 'Ey MHP'liler neredesiniz?' deyip, güya PKK ve FETÖ'ye baro kurma hakkı veren bu kanuna nasıl destek olduklarını soruyor. Bir defa MHP bu kanunun destekleyeni değil tam aksine AK Parti'yle beraber kanun teklif sahibi, hazırlayanı. Bu yüzden 'AK Parti yaptı, MHP destek oldu.' değil, MHP'yle, ittifak ortağımızla yaptığımız bir kanun teklifi. Kaldı ki bu kanunla ilgili reform tarafı, çok önemli düzenlemeler var. Anadolu barolarının eşitlenmesi, delegelerin eşit temsil edilmesi var. İstenirse büyükşehirlerde de birden fazla baro kurma imkanı var."

        "CHP'NİN SİTTİN SENE İKTİDAR OLAMAYACAĞINI GÖRMÜŞ OLDUK"

        Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerini sürdüren Turan, şunları söyledi:

        "Bizim o yarım cümlemize atıfla, MHP'lilere seslenerek 'Neredesiniz?' diyor. Ben söyleyeyim, biz yarın arifesi olan 15 Temmuz gecesi MHP'lilerle beraber meydanlardaydık. Ben soruyorum, ey Kılıçdaroğlu sen neredeydin? Soruyor, 'Ey MHP'liler, Bülent Turan bunu derken neredeydiniz?' Ben soruyorum, ey Kılıçdaroğlu biz 15 Temmuz sonrasında olağanüstü hal ilan ederken FETÖ ve PKK ile en ağır mücadeleyi verirken hep MHP'lilerle yol yürüdük, bundan şeref duyduk. Cumhur İttifakı'nı beraber kurduk. Ama soruyorum, o halde neredeydin? Dersaneler kapatılırken, FETÖ'nün operasyonları başladığında, basın organları kapatıldığında, MİT krizinde neredeydin? Daha birçok konuda sorarız ki Kılıçdaroğlu'nun olduğu yer kamuoyunca malum."

        Meclis'te konuşurken, Genel Kurulda ve grup toplantılarında siyasi eleştirinin başlarının tacı olduğunu belirten Turan, "Alternatif yönetimler, alternatif teklifler, alternatif işaretler hepsi başımızın tacı. Diyebilir ki 'Baro da bu yönetim olmamış, şu olsun.' Hepsini dinleriz, değerlendiririz ama dediğimiz bir cümleyi kesip, kısaltıp yalnızca yarısını ifade etmek en büyük haksızlık. Bu iftirayla, dedikodu tarzıyla, kes, kopyala anlayışıyla CHP'nin bu ülkede sittin sene iktidar olamayacağını görmüş olduk." diye konuştu.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa