4 Ekim Hayvanları Koruma Günü: Sahipsiz hayvanlara rehabilitasyon ve bakımevi yapılacak!
Hayvanları koruma ilk kez İngiltere'de 1822 yılında; insanların hayvanlara iyi davranmaları, iyi koşullarda beslenmeleri ve korunmalarını sağlamak üzere Hayvanları Koruma Birliği'nin kurulması üzerine ortaya çıkmıştır.
- 1
Türkiye’de resmi olarak Hayvanları Koruma Derneği 1908 yılında kurulmuştur.
Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu Hollanda’da 1931 yılında kuruldu.
- 2
1931 yılında Floransa’da toplanan bu federasyon dünya üzerinde nesli tükenmekte olan türlere dikkat çekmek için 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir.
Bu günün asıl amacı evrendeki canlıları anlamak onların yaşamlarına saygı göstermek, müdahale etmemek ve yardımcı olmaktır.
- 3
TARIM VE ORMA BAKANLIĞI BU SENE SAHİPSİZ HAYVANLARA YÖNELİK REHABİLİTASYON VE BAKIM STRATEJİSİNE ODAKLANDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipsiz hayvanlar için bakımevi yapılması, kısırlaştırma ve rehabilitasyon ile güvenli ve sağlıklı şekilde yaşamalarını sürdürebilmeleri için mevzuat düzenlemeleri ile beraber mali desteklere odaklandı.
-
- 4
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre 4 Ekim dünya genelinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerini korumak, onlar konusunda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen “Hayvanları Koruma Günü”’nde Türkiye’de de sahipsiz hayvanların ıslahı için bakım çalışmaları sürdürülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının koordine ettiği süreçte, bakanlıktan alınan bilgiye göre, yerel yönetimlere sahipsiz hayvanlar için bakımevi açılması için maddi destek sağlanıyor.
- 5
Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde sahipsiz hayvanların korunması ve rehabilitasyon süreci yerel yönetimlerde bulunurken Bakanlık da denetleme ve bakımevi sağlayacak yerel yönetimlere maddi destek verecek.
Bakanlık 2013 yılında yayımladığı “Geçici Hayvan Bakımevi Yapımı ile İlgili Ödenek Tahsisi Hakkında Genelge” kapsamında, 2009 – 2021 yılları arasında hayvan bakımevi maksadıyla 81 yerel yönetime 53 milyon 431 bin 620 lira mali destek vermişti.
Bu yıl ise eylül ayı itibariyle 10 yerel yönetime 18 milyon 595 bin 500 lira mali destekte bulunuldu.