Sovyetlerin gözdesi Pepsi Rusya'da satışlarını durdurdu
Pepsi, eski CEO'su Donald Kendall'ın büyük kişisel çabaları sonrası Sovyetler Birliği'nde üretim ve satış yapabilen ilk ABD'li büyük şirket olmuştu. Sovyetler ilk olarak Pepsi'ye ürünleri karşılığında votka veriyor, Pepsi de bu votkaları ABD pazarında satıyordu. Coca-Cola'nın giremediği bu bakir pazarda Pepsi kısa sürede ülkenin en popüler içeceği haline geldi. Rusya'daki Pepsi talebi, ABD'deki votka talebinin çok üzerinde artınca 1989'da Sovyetler hükümeti Pepsi'ye ödemesini 17 denizaltı ve 3 savaş gemisi vererek yaptı. 1990'da ise petrol tankeri ve konteyner gemileri verdi. Soğuk Savaş sırasında bile Rusya pazarında faaliyet göstermek için büyük çaba harcayan Pepsi, bu ülkenin Ukrayna'yı işgali sonrası Rusya'daki içecek satışlarını durdurma kararı aldı
ABONE OLRusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi devam ederken şirketler de bu ülkeyle arasına mesafe koymaya devam ediyor. Başta enerji, teknoloji ve otomotiv şirketleri olmak üzere pek çok dev Rusya'daki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
Son olarak dün McDonald's, Starbucks, Coca-Cola ve Pepsi Rusya'da satış durdurma kararı alan şirketler arasına katıldı.
Bu şirketler arasında en dikkat çekeni Pepsi oldu. Bunun nedeni aslında Pepsi CEO'su Ramon Laguarta'nın konuyla ilgili açıklamasının içerisinde de detay olarak yer aldı. Laguarta Pepsi firmasının ürettiği içeceklerin Rusya'daki satışını durdurduğunu belirttiği açıklamasında "60 yıldır Rusya'da faaliyet gösteriyoruz ve birçok Rus'un evinde kendimize yer bulduk. Pepsi Rus pazarına Soğuk Savaş'ın zirvesindeyken girdi. Ancak Ukrayna'da gerçekleşen feci olaylar sebebiyle Pepsi içecek markalarının Rusya'daki satışını durdurduğumuzu açıklıyoruz. Bunun yanında tüm sermaye yatırımlarımız ve reklam kampanyalarımızı da durduracağız" ifadelerini kullandı.