Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Son dakika haberi! Küçük İskender yaşamını yitirdi! Küçük İskender kimdir?
        De gülüm! De ki: Ela bir günde geleceğim İstanbul darmadağın olacak, saçlarım darmadağın
        De gülüm! De ki: Ela bir günde geleceğim İstanbul darmadağın olacak, saçlarım darmadağın Küçük İskender

        Beyoğlu'nun hemen her sokağında bir anısı olan ve bazı mekanlarıyla özdeşleşen Küçük İskender, bir süre önce İstanbul'daki hayatına nokta koyup gitmişti Bodrum'a. Aylardırmücadele ettiği kansere yenik düşen Küçük İskender 55 yaşındaydı.

        Çağdaş Türk şiirinin en bilinen isimlerinden Küçük İskender (asıl adı Derman İskender Över) 1964 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Derviş Över, kendisinin "tatlı serseri" olarak tanımladığı bir ressamdı. Sanata yabancı olmayan bir ailede hayata gözlerini açan Küçük İskender'in eğitim yaşamı da şiirlerine yön verdi. Kabataş Erkek Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne girdi, son sınıfında okulu bıraktı. Ardından İstanbul Üniversitesi sosyoloji bölümüne girdi, 3 yıl sonra bıraktı.

        Yazar Metin Solmaz, hastalığı sırasında ziyaret ettiği Küçük İskender'in bu fotoğrafını paylaşmıştı.
        Yazar Metin Solmaz, hastalığı sırasında ziyaret ettiği Küçük İskender'in bu fotoğrafını paylaşmıştı.

        TIBBI NEDEN BIRAKTI?

        Tıp fakültesini neden bıraktığını "Çocukluğumdan beri meslek sahibi olmak istemiyordum. Hayalim sinema, tiyatro ve şiirdi. Hâlâ büyük paralar kazanamama nedenim bir mesleğimin olmamasıdır" sözleriyle anlatmıştı. Tıbbı bırakmıştı ama anatomisiyle, ruhuyla insanı öğrenmişti. Şiirine büyük bir malzemeydi. Öyle ki, "Bir şairin edebiyat fakültesinden önce tıp fakültesine gitmesi lazım" sözleriyle ifade etmişti bu durumu.

        FİLMLERİ HAYATI GİBİ

        "Hâlâ büyük paralar kazanamama nedenim mesleğimin olmaması" diyordu ancak büyük dostlar kazanmıştı. Kazancı Yokuşu'ndaki, Gümüşsuyu'ndaki evinden dostları eksik olmuyordu. Bu dostları bazen evini açıp gaspına uğradığı taşralı bir üniversite öğrencisi de oluyordu, sanat dünyasının tanınmış bir ismi de... Sinema da sohbetlerin en önemli konularındandı.

        O Şimdi Asker filminden.
        O Şimdi Asker filminden.

        3 filmde oyunculuk yapmıştı: Gönül Garip Bir Kuştur (1989), Ağır Roman (1997), O Şimdi Asker (2002). Filmleri de hayatının bir yerine muhakkak dokunmuştu. Bir eşcinseli oynadığı Ağır Roman filmi, yaşadığı mahallelerinin çok yakınında Tarlabaşı'nda geçiyordu. O Şimdi Asker filminin ünlü kadrosunda yer alan Küçük İskender'in askerliği de filmdeki gibi bedelli olmuştu.

        GERİDE ONCA KİTAP

        Üretken bir edebiyatçı olan Küçük İskender, ardında çok sayıda eser bıraktı. 1980'li yıllardan başlayarak günümüze kadar çeşitli dergilerde şiirler, eleştiriler, denemeler yazdı. Çeşitli antolojilerde şiirleri yer aldı. 2000 yılında Orhon Murat Arıburnu, 2006 yılında Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü, 2014'te Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nü, 2017'de Necatigil Şiir Ödülü'nü almıştı. Küçük İskender en son “İkinci Waliz” adlı şiir-metin-günlük kitabıyla okurla buluşmuştu.

        ŞİİRLERİ SAHNEDE

        2000'li yıllarda Beyoğlu'ndaki mekanlarda şiirini sahne performanslarıyla birleştirdi. Ünlü müzisyenlerle birlikte yapılan organizasyonlarda şiirlerini seslendirdi. Bu etkinlikleri yurtdışına da taşıdı. 2001 yılında Almanya'da, 2002 yılında Hollanda'da çeşitli şehirlerdeki etkinliklerde, 2005'te Avusturya'da, 2007'de Makedonya'da, 2008'de İsveç'te konuşmacı olarak ve şiir performanslarıyla kendini dile getirdi.

        SİVAS'IN ERTESİNDE

        3 Temmuz 2019, Küçük İskender'in kanserle mücadelesine yenik düştüğü tarih olarak kayıtlara geçti. Sivas katliamının 26. yıldönümünden bir gün sonra... Sivas, Küçük İskender'in de içinde büyük acıydı. Bir şair olarak kendisini etkileyen Metin Altıok da Sivas'ta katledilenler arasındaydı. Özel sohbetlerinde "Sivas Metinimi aldı" diyecek kadar bu usta şairin acısını hisseden Küçük İskender'in şu dizeleri de ardında kaldı:

        Sıvası dökülmüş bir duvar gibi Sivas'ı dökülmüş bir Türkiye kaldı içimizde
        Sıvası dökülmüş bir duvar gibi Sivas'ı dökülmüş bir Türkiye kaldı içimizde Küçük İskender

        "BEN ÖLDÜĞÜMDE..."

        Küçük İskender, bir röportajında sevenlerine vasiyet niteliğindeki şu sözleri söylemişti: "Benim öldüğümü duydukları gün dansa gitsinler. Bir gün önce dansa gidenler de çok özledikleri sevgililerini arasınlar. Arayanlar varsa parti versinler. O gece çok eğlensinler. Ben öldüm diye eğlenmesinler. Böyle bir adam yaşadı diye eğlensinler."

        CENAZE ORTAKÖY'DE

        Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Küçük İskender'in cenazesi işlemlerin ardından ailesi tarafından morgdan alınarak Zincirlikuyu Gasılhanesi'ne götürüldü. Ünlü şair için yarın Kabataş Erkek Lisesi'nde tören düzenlenecek. Öğle vakti Ortaköy Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa