Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika haberi Beyrut'ta patlama | Dış Haberler

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulundaki konuşmasının hemen ardından Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok sayıda patlama sesi duyuldu.

        Başkent Beyrut'un güney bölgesinde yaklaşık 10 patlama sesinin ardından dumanlar yükseldi.

        Patlamalar, Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmadan sonra gerçekleşti.

        Lübnan'ın resmi ajansı NNA'da yer alan haberde, Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesindeki Hureyk Mahallesi'nin bir dizi hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi.

        İsrail savaş uçaklarının Dahiye bölgesini bombardıman çemberine aldığı aktarılan açıklamada, Dahiye bölgesindeki Burc el-Baracine ve havalimanı yolundan Hureky Mahallesi'ne kadar birçok binanın bombalandığı ifade edildi.

        Dahiye bölgesine çok sayıdaki ambulans ve sivil savunma ekibi sevk edildi.

        Netanyahu'nun BM konuşmasına Türkiye'den protesto
        Haberi Görüntüle

        "HİZBULLAH ANA KARARGAHINI HEDEF ALDIK"

        İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, savaş uçaklarının Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinde Hizbullah ana karargahını hedef aldıklarını açıkladı.

        REKLAM

        Hizbullah'ın karargahını sivil yapıların altına gizlediğini savunan Hagari, hedef aldıkları isme ilişkin bilgi paylaşmadı.

        İsrail basını ise İsrail ordusunun Beyrut'taki bombardımanında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı hedef aldığını öne sürdü.

        İsrail'den Yediot Ahranot gazetesi, Beyrut saldırısının gerçekleştiği anlarda Netanyahu'nun BM'de basın toplantısı düzenlediğini ve askeri danışmanının yanına gelmesinin ardından basın toplantısını hızla terk ettiğini yazdı.

        İsrail ordu radyosunun haberinde, savaş uçaklarının Beyrut'ta hedef aldığı noktada "Nasrallah'ın bulunup bulunmadığını ordunun araştırdığını" ve bu saldırıda "sığınak delici" bombalar kullanıldığı belirtildi.

        Öte yandan, Hizbullah'a yakın el-Menar televizyonu saldırıda dört binanın yıkıldığını paylaştı.

        İsrail merkezli Kanal13 televizyonun üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Tel Aviv, Beyrut'un Dahiye bölgesine saldıracağını önceden Washington'a bildirdi.

        Lübnan güvenlik kaynaklarından "Çatışmaların başından beri düzenlenen en güçlü saldırıydı" açıklaması geldi.

        TESNİM: NASRALLAH İYİ

        İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Tesnim Haber Ajansı, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın durumunun iyi olduğu haberini geçti.

        İranlı yetkililer "Beyrut'ta gerçekleştirilen İsrail saldırısı uygun cezayı hak eden bir suç" ifadesini kullandı.

        Hizbullah kaynakları da "Nasrallah yaşıyor" diye konuştu.

        Üst düzey İsrailli yetkili ise "İsrail saldırısının Nasrallah'ı vurup vurmadığını söylemek için henüz erken" dedi.

        İRAN'DA ACİL TOPLANTI

        ABD medyasına göre İran'ın dini lideri Ali Hamaney, İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırının ardından Ulusal Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

        MİKATİ'DEN AÇIKLAMA

        Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Lübnan Başbakanı Necib Mikati, yaptığı yazılı açıklamada, "Elde edilen verilere göre, düşman İsrail'in Beyrut'un Dahiye bölgesine düzenlediği bir dizi hava saldırısı çok fazla can kaybına yol açtı." ifadelerini kullandı.

        Lübnan Genelkurmay Başkanı General Joseph Avn ile bir telefon görüşmesi yaparak bilgi edindiğini aktaran Mikati, "Yeni saldırı, düşman İsrail'in uluslararası ateşkes çağrılarıyla ilgilenmediğini gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

        Uluslararası toplumun sorumlulukları doğrultusunda İsrail'i durdurması gerektiğine işaret eden Mikati, İsrail'in Lübnan'a yönelik soykırım savaşını durdurması talebinde bulundu.

        2 KİŞİ ÖLDÜ

        Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırılarının can kaybına ilişkin bilgi verildi.

        İsrail'in savaş uçaklarının Dahiye bölgesini peş peşe bombalamasında ilk belirlemelere göre 2 kişinin öldüğü, 76 kişinin yaralandığı aktarılan açıklamada, yaralılardan 15'inin hastanelere kaldırıldığı, diğerlerinin ise yaralarının hafif olduğu ifade edildi.

        ABD'DEN AÇIKLAMALAR GELDİ

        Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada "Başkan Joe Biden, Ulusal Güvenlik Birimi tarafından Beyrut'taki saldırıyla ilgili bilgilendirildi" ifadesi kulanıldı. Pentagon'dan ise "İsrail, Beyrut'taki operasyonu hakkında bizi önceden bilgilendirmedi ve bu operasyona dahil değildik" ifadesi kullanıldı.

        ABD Başkanı Biden, Delaware eyaletinde uçağından indikten sonra basın mensuplarının Lübnan'la ilgili sorusuna yanıt verdi.

        Biden, İsrail'in Beyrut'a yönelik saldırılarından önceden haberlerinin olup olmadığı yönündeki bir soruya, "ABD'nin, İsrail'in eyleminde hiçbir bilgisi ve dahli yoktu. Konuyla ilgili halen bilgi topluyoruz, daha fazla bilgi almamız gerekiyor." şeklinde cevap verdi.

        ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise "Ortadoğu ve dünya için tehlikeli bir an, tarafların sonraki seçimleri bölgenin hangi yoldan gideceğini belirleyecek" açıklamasında bulundu.

        NETANYAHU ABD'DEN AYRILIYOR

        İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binyamin Netanyahu, cumartesi akşamı diye planlanan ABD'den dönüşünü bu gece olarak değiştirdi.

        Başbakanlık basın ofisi de Beyrut'a hava saldırısını onayladığı anlara dair Netanyahu'nun bir telefon başında fotoğrafını yayımladı.

        İsrail basınındaki haberlere göre, Netanyahu'nun İsrail'e ulaştıktan hemen sonra Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksine giderek "güvenlik istişaresi" toplantıları yapacağı belirtildi.

        Aynı şekilde, Savunma Bakanlığı, Bakan Yoav Gallant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı kompleksinde Beyrut'a düzenlenen hava saldırısını izlediğini bildirdi, buradan bir fotoğraf yayımladı.

        Halevi, İsrail'in "savunma ve saldırı için tam hazırlıkta olduğunu" ifade etti.

        İsrail devlet televizyonu KAN, "savunma teşkilatı"nın Hizbullah veya Irak, Yemen'den gelecek "güçlü bir karşılığa hazırlandığını" bildirdi.

        "BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BÜYÜKLÜKTE SALDIRI"

        Lübnan'ın BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Salim Baddoura ve yardımcısı Rayan Said, BM Cenevre Ofisi'ne Akredite Basın Mensupları Birliği (ACANU) üyesi gazetecilerle bir araya geldi.

        "İsrail'in Lübnan'a yönelik benzeri görülmemiş büyüklükte saldırısı var ve bu tüm hızıyla sürüyor" ifadelerini kullanan Baddoura, "işgalci güç" İsrail'in son askeri teknolojiyi kullanarak her gün savaş suçu ve insanlığa karşı suçlar işlediğini söyledi.

        Baddoura, İsrail'in bu son saldırısını "mutlak bir dokunulmazlığa sahip olduğu" düşüncesiyle gerçekleştirdiğini belirterek, İsrail'in Gazze'de işlediği "soykırımın" şimdiye kadar hesabını vermediğini söyledi.

        "Gazze'de uluslararası toplum bırakın hesap sormayı İsrail'i durdurmayı dahi başaramadı" ifadesini kullanan Baddoura, İsrail'in Lübnan'da da aynısını yapmaya hazırlanmasının sürpriz olmadığının altını çizdi.

        Baddoura, İsrail'in Lübnan'ın güney kentlerine saldırılarında sivil, kadın, çocuk ve yaşlı ayırt etmediğine dikkati çekti.

        İsrailli yetkililerin Lübnan'a yönelik tehditlerini sürdürdüğünü ve bunun olası kara saldırılarının sinyali olabileceğini söyleyen Baddoura, İsrail'in uluslararası kamuoyundan gelen "gerginliğin azaltılması" yönündeki çağrıları dikkate almadığını vurguladı.

        Baddoura, İsrail'in olası bir kara saldırısı için sınıra yığınak yaptığını kaydederek, "Bu, işgalci gücün siciline eklenecek yeni bir pervasızlık ve çılgınca girişim olur. Çok güçlü askeri güç olsanız bile tüm sorunlarınızı saldırı ve bombalamayla çözemezsiniz. Uluslararası hukuk, ilke ve gelenekleri de hesaba katmak zorundasınız." dedi.

        AA muhabirinin, "Lübnan'ın sağlık kapasitesi özellikle İsrail'in devam eden saldırıları nedeniyle zorlanıyor. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum bu konuda Lübnan'a yeterli desteği sağlıyor mu?" sorusunu yanıtlayan Daimi Temsilci Yardımcısı Rayan Said, bu noktada özellikle Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Lübnan Sağlık Bakanlığı ile yakın temasta olduğunu söyledi.

        Said, DSÖ'nün BM ve diğer yardım kuruluşlarıyla koordineli olduğunu belirterek, DSÖ yetkilerinin olası savaşa hazırlık yaptığını ancak bunun yaşanmamasını umut ettiklerini ifade etti.

        İSRAİL'E ROKET ATILDI

        Lübnan'ın güneyinden İsrail'in kuzeyine bir dizi roket atıldı.

        Atılan roketler, İsrail'in Hayfa kentinden görüntülenirken, roketlerin bir kısmı İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından imha edildi.

        Hizbullah, İsrail'in Safed kentine roket saldırısı düzenlediğini açıkladı.

        2 MAHALLENİN BOŞALTILMASI İSTENDİ

        İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyrut'un güneyindeki yer alan el-Leyleki ve el-Hadas mahalleleri sakinlerinin evlerini "acilen terk etmeleri" çağrısında bulundu.

        Adraee, "Beyrut'un güneyindeki Dahiye'de oturanlara acil çağrı: El-Leyleki Mahallesi sakinleri ile el-Hadas Mahallesi'nde yer alan bazı binalarda oturanlar, Hizbullah'ın çıkarlarına yakın olmanız hasebiyle binaları derhal terk ederek bölgeden en az 500 metre uzaklaşmalısınız." ifadelerinu kullandı.

        150 BİNE YAKIN KİŞİ YERİNDEN OLDU

        Hizbullah'la 8 Ekim'den beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

        REKLAM

        Lübnan makamlarına göre, şiddetlenen hava saldırılarında 773 kişi ölürken, bombardıman nedeniyle ülke içerisinde 150 bine yakın kişi yerinden oldu.

        Hizbullah ise İsrail ordusu tarafından ülkenin güney ve doğu bölgelerine yönelik devam eden yoğun bombardımana karşı füzeli saldırılarla karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar açıklanmadı.

        Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye göç edenlerin de olduğu belirtiliyor.

        *Haberin görselleri AA tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa