Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya SON DAKİKA: Almanya'nın ilk kadın şansölyesi: Angela Merkel cinsiyet eşitsizliğiyle nasıl mücadele etti?
        • 1

          Forbes dergisi tarafından son 10 yıldır arka arkaya "Dünyanın En Güçlü Kadını" seçilen 16 yıllık Almanya Başbakanı Angela Merkel, Batı'da liberal değerlerin güçlü bir savunucusu olarak gösteriliyor. ABD eski Başkanı Donald Trump veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi liderlerle erkek egemen toplantılarda kolayca yerini aldı.

        • 2

          Milyonlarca kadın, siyasette erkek egemenliğinin 'cam tavanını' kırdığı için 67 yaşındaki Merkel'e hayranlık duyuyor. Merkel, Afrika, Orta Doğu ve Asya'ya yaptığı gezilerde sık sık kadın hakları projelerini ziyaret etmeye dikkat etti. Fakir ülkelerdeki kadınlara eğitime ve işe daha iyi erişim sağlamanın bu ülkelerin kalkınmasının anahtarı olduğunu her zaman vurguladı.

        • 3

          Ancak Almanya'daki kadınların durumuna gelince, Merkel görevini daha fazla cinsiyet eşitliği için zorlamak için yeterince kullanmadığı için eleştirildi.

        • 4

          Almanya'nın en ünlü feministi Alice Schwarzer, "Açık olan bir şey var: Bir kadın, kadınların bunu yapabileceğini gösterdi. Ancak, tek başına bir kadın şansölye özgürleşmeyi sağlamaz." dedi. 78 yaşındaki kadın hakları aktivisti Schwarzer, ülkede hem sevilen hem de nefret edilen Alman kadın hareketinin en önde gelen kurucu üyesi.

        • 5

          Merkel ile yıllar boyunca bire bir akşam yemeklerinde buluşan Schwarzer, "En tepeye ulaşan ilk kişi o. Fakat saf varlığı dışında kadın politikası için herhangi bir şey yaptı mı? Dürüst olmak gerekirse, çok fazla değil." ifadelerini kullandı.

        • 6

          Almanya, eşit siyasi temsil söz konusu olduğunda da diğer Avrupa ülkelerinin gerisinde kalıyor.

          Avrupa Birliği İstatistik Ajansı Eurostat'a göre, 2020'de kadınların parlamentolarda sahip oldukları sandalye oranı Almanya'da %31,4, İsveç'te %49,6, Belçika'da %43.3 ve İspanya'da %42,2'nin altındaydı.

        • 7

          Almanya'da geçen yıl, borsada işlem gören büyük Alman şirketlerindeki üst düzey yöneticilerin yalnızca %14,6'sı kadındı.

          Federal İstatistik Ofisi'ne göre, 2020'de kadınlar erkeklerden %18 daha az kazanmasıyla AB'deki en büyük cinsiyetler arası ücret farklarından birine sahip.

        • 8

          Bazı uzmanlar, Merkel'in dolaylı yollarla kadınlara daha fazla yetki verilmesi için baskı yaptığını söylüyor.

          Bonn Üniversitesi'nden Siyasi Analist Julia Reuschenbach, "Angela Merkel, şansölye rolünü kadınları desteklemek veya toplumsal cinsiyet eşitliğini için kullanma iddiasıyla görevine başlamadı. Ancak, siyasette diğer kadınları teşvik etmekle çok uğraştı." dedi.

        • 9

          Merkel hükümetinin önde gelen isimlerinden Ursula von der Leyen, 2019'da Avrupa Komisyonu'nun ilk kadın başkanı oldu.

          Annegret Kramp-Karrenbauer, 2018'de Merkel'in yerine CDU'nun başına geçti, ancak partiye yetkisini dayatamadı ve bu yılın başlarında istifa etti. Kramp-Karrenbauer şu an Almanya Savunma Bakanı.

        • 10

          Schwarzer, Merkel'in Almanya'daki feminist meseleler için daha açık bir şekilde savaşma konusundaki isteksizliğinin bir nedeninin Alman siyasetinin zirvesine çıkma mücadelesi olabileceğini söyledi.

          Özellikle siyasi kariyerinin başlarında, "Merkel bir kadın olarak çok fazla tepki gördü. Bunu beklemiyordu, bu yüzden kadın olduğu gerçeğini ana konusu olarak seçmemesinin bir nedeni olabilir." dedi.

        • 11

          Alman gazetecilerin Merkel'in görünüşüyle ​​ilgili yorumları, özellikle başlangıçta, genellikle açıkça cinsiyetçiydi.

          Alman medyası önce ona "Kohls kızı" adını verdi, çünkü Merkel başlangıçta o zamanın Şansölyesi Helmut Kohl tarafından terfi ettirilmişti. Daha sonra Merkel'in çocuğu olmamasına rağmen "Mutti" veya "anne" olarak adlandırdı.

        • 12

          2017'de Merkel'e feminist olup olmadığı sorulduğunda, "Kendimi sahip olmadığım bir unvanla süslemek istemiyorum" diyerek kaçamak bir cevap vermişti. Son birkaç yılda ise cinsiyet eşitliği konusunda daha fazla konuştu.

          Birkaç hafta önce ise, "Ben bir feministim" diyerek kadın haklarını daha fazla benimseme konusunda kayda değer bir adım attı.

        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa