Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Son dakika... ABD'nin yaptırım tehdidine yanıt: İşimizi yapmaya devam edeceğiz!

        Bolton, Washington merkezli "Federalist Toplum" isimli sivil toplum kuruluşuna UCM hakkında açıklamalar yapmış,"11 Eylül'ün arifesi bugün ve ABD Başkanı adına şu mesajı vermek isterim ki ne pahasına olursa olsun kendi halkımızı ve müttefiklerimizi bu adil olmayan ve yasa dışı olan mahkemenin kararlarına karşı koruyacağız." ifadesini kullanarak,"ABD, UCM ile iş birliği yapmayacaktır. UCM'ye destek olmayacağız. İçerisinde yer almayacağız. UCM'yi kendi içerisinde ölmesi için bırakacağız. Nasıl olsa almış olduğu karar ve girişimlerle UCM bizim için zaten ölüdür." değerlendirmesinde bulunmuştu.

        Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC), ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un ABD'nin Afganistan'daki faaliyetlerini incelemeye alması halinde mahkemeye yaptırım uygulayacakları tehdidine rağmen görevini yapacağını açıkladı.

        FRANSA'DAN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNE DESTEK

        Bolton'un açıklamalarına ABD'nin müttefiki Fransa'dan daaçıklama geldi.Fransa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Agnes von der Muhll da, "Fransa da Avrupalı partnerleriyle birlikte, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni maddi katkı ve dayanışmalarla destekliyor. Mahkeme, ayrıcalık tanımadan, bağımsız ve tarafsız bir şekilde Roma Tüzüğü çerçevesinde hareket ve davranışlarını sürdürmeli" açıklamasında bulundu.

        REKLAM

        Merkezi Hollanda'nın başkenti Lahey'de bulunan uluslararası mahkeme, bağımsız ve tarafsız bir kurum olduğunu ve arkasında 123 ülkenin desteği bulunduğunu bildirdi.

        BOLTON'UN TEHDİDİNE YANIT

        ICC bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Bir hukuk mahkemesi olan ICC, bu ilkelere ve hukukun üstünlüğü fikrine uygun olarak görevini yapmaya devam edecek ve bundan caymayacaktır" dedi.

        Trump yönetimi, ICC'nin Afganistan'da Amerikalıların sorumlu olduğu öne sürülen savaş suçlarını dava etmesi halinde mahkemeye karşı sert önlemler alınacağını açıklamıştı.

        Bolton, bu tür suçlamalar getirirlerse, ABD'nin ICC yargıçlarına karşı önlemler alacağını belirtmiş, eğer Afganistan'daki Amerikan askerleri ve istihbarat görevlilerinin tutuklulara karşı savaş suçu işledikleri iddialarıyla ICC soruşturmasına maruz kalmaları halinde "karşı saldırıya" geçeceklerini söylemişti.

        Bolton ayrıca, mahkemenin İsrail'e karşı soruşturma açması için yaptığı girişim dolayısıyla, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (PLO) Washington'daki bürosunun kapatılması için de emir verdiklerini açıkladı.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa