Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet

Selahattin Alpay kimdir, nereli ve kaç yaşında? Soruları magazin takipçileri taraafından merak konusu oldu. Halk müziğinin sevilen isimlerinden biri olan Selahattin Alpay hakkında detaylar haberimizde...

SELAHATTİN ALPAY KİMDİR, NERELİ VE KAÇ YAŞINDA?

Selahattin ALPAY 1950 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve ortaokulu Malatya’da, liseyi ise (Ankara Akşam Ticaret Lisesi) Ankara’da bitirdi.

İlk müzik çalışmalarına, 1967 yılında Malatya Halk Eğitim Merkezi’nde başlayan Selahattin Alpay'ın buradaki hocaları ise Mehmet Yumrutepe ve Süleyman Sökmen’di. Aynı yıl ilk 45’liği olan “Emo Suya Gider Eli Boş Gelir”i yaptı. Askere gittiği 1971 yılına kadar 8 adet 45’lik daha yaparak müzik çalışmalarına devam etti. Vatani görevini Manisa’da Askeri Bando’da yaparken şan, nota ve solfej dersleri aldı. Askerlik sonrası Ankara’da bir kamu bankasında çalışmaya başladı. Bu dönemde Özcan Tamer yönetimindeki Halk Evleri Genel Merkezi Halk Müziği Korosu çalışmalarına katıldı. Aynı dönemde Nida Tüfekçi ve Coşkun Güla gibi Halk Müziği’nin önemli hocalarıyla çalışmalarını sürdürerek onların bilgi ve tecrübelerinden faydalandı.

1975 yılında Ankara Radyosu Sanatçılık Sınavı’nı kazanarak yerel sanatçı statüsüyle birçok program yaptı. İlk uzunçalarını 1978 yılında kendi derlediği “Örenli Gelin” adlı türküyle yaptı.

1981’de artan tekliflerle beraber müzik çalışmalarını sürdürmek için İstanbul’a taşındı. Çocuk denecek yaşlardan itibaren Malatya yazlık çay bahçelerinde başlayan sahne çalışmaları, Ankara Gençlik Parkı Gazinoları, İstanbul Gazinoları, turneler, fuarlar, özel konserler, çeşitli radyo ve televizyon programları ile halen devam etmektedir.

Bugüne kadar kendisine ait 150’ye yakın derlemenin yer aldığı, 8 adet 45’lik plak, 1 adet uzunçalar plak, 28 kaset/CD çalışması ve 9 adet de sinema filmi yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında birçok solo ve kadrolu konserler verdi. Tüm bu sanatsal hizmetleri karşılığında değişik dönemlerde 4 kez “Yılın Sanatçısı”, Magazin Gazetecileri Derneği tarafından ise “Ömür Boyu Başarı Ödülü”’ne layık görüldü.

2001 yılından 2015 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda “Solist Sanatçı” unvanıyla görev yaptı ve bu kurumdan kendi isteğiyle emekli oldu.

Haberi Hazırlayan: Büşra Kamış
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ