Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Askerlik görevini yaparken hastalık ve benzeri nedenlerle yaşamını yitirenlerin şehit sayılıp sayılmayacağı ile ilgili dikkat çeken bir dava karara bağlandı.

1985 yılında vatani görevini yerine getirdiği Kırklareli 41.Piyade Tugayı’nda uyurken hayatını kaybeden Zeynel Karaköse’nin ailesi, şehitlikle ilgili emsal kararlardan dolayı oğullarının ölümünden 30 yıl sonra Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu.

İDARE MAHKEMESİ: ŞEHİT SAYILIR

Başvuruda, oğullarının ölümünün kalp ve dolaşım sisteminden kaynaklı olduğunun belirtildiğini kaydeden aile, tam teşekküllü bir hastanede otopsi yapılmadığını kuruma iletti. Aile, oğullarının ölümünün vazifenin tesiriyle olduğunu iddia ederek kendisinin şehit yani vazife malulü sayılmasını istedi. SGK ise 2018 yılında ailenin başvurusunu reddetti. Karaköse ailesi ise bunun üzerin Ankara 7.İdare Mahkemesi’ne başvurdu. İdare mahkemesi de 2020 yılında verdiği kararla, Zeynel Karaköse’nin kışlada yatağında ölü bulunduğunu ve bu ölümün vazifeden kaynaklı ispat etme yükümlülüğünün de devlete ait olduğunu belitti. Mahkeme, Karaköse’nin vefatında çocukluğunda geçirmiş olduğu romatizma hastalığının kalp kapakçığını hasara uğratmasının gerekçe gösterildiğini kaydetti. Ancak bu durumun kendisinin askerliğe alımında tabi tutulduğu sağlık kontrolünde değerlendirilmesi gereken bir husus olduğunu belitti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ