Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Havuzlar tehlike saçıyor! , Havuz, Doç. Dr. Tacettin İnandı
        • 1

          Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte herkes deniz kenarlarına ve havuzlara akın ederken, özellikle havuza giren çocukların sık sık hastalanması ebeveynleri endişelendiriyor. Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Doç. Dr. Tacettin İnandı, "Belirli periyotlarla kimyasal ve fiziksel kontrolleri yapılmayan, ilaçlamaları ihmal edilen veya bilinçsiz olarak yapılan, hijyenik olmayan havuzlar sağlığımız için büyük tehlikeler oluşturabiliyor. Havuzlarda gerekli standart bakımlar ve özenler gösterilmezse, dezenfeksiyon işlemleri gerektiği gibi yapılmazsa suyla bulaşan pek çok hastalık insanlara ulaşabilir. Başta ishaller olmak üzere sindirim sistemi hastalıkları, gözlerde ve kulakta iltihap, mantar enfeksiyonları olabilir. Hatta Hepatit A bulaşabilir" uyarısında bulunuyor.

        • 2

          "HAVUZA GİRİŞTE BAŞKALARINI, ÇIKIŞTA KENDİMİZİ KORUMAK İÇİN DUŞ ŞART"

          İnandı, "Çocuklar da dahil tüm havuza girenlerin öncelikle duş alması şart. Havuzdan çıktıktan sonra da duş almak çok önemli. Girişte başkalarını korumak için, çıkışta kendimizi korumak için duş alıyoruz. Havuzda hastalık etkeniyle temas etmiş olabiliriz, ancak çıkışta alacağımız duş o hastalık etkeninden bizi koruyabilir. Havuzun dezenfeksiyonunun yapılması, klorlanması, arıtma sisteminin düzenli çalışması çok önemli. Zaman zaman havuzu kapatıp, arıtma yapmak lazım. Denizler havuzlardan daha güvenli. Çünkü denizin kirlenme olasılığı havuzdan daha düşük ve denizin tuzluluk oranı da pek çok bakteriyi öldürüyor" bilgisini veriyor.

        • 3

          "ÇOCUK HAVUZLARI DAHA RİSKLİ"


          Hijyene dikkat edilmeyen havuzlarda, genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, Hepatit A gibi riskler ortaya çıkabiliyor. Koli basili, dizanteri, tifo gibi ateşli ishal yapan mikroorganizmalar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ümit Aykan da, "Özellikle hijyenik koşullara çok riayet edilmeyen havuzlarda, bakteriyel ya da virüs kaynaklı enfeksiyonlar olabilir. Ayrıca çocuklara ayrılan küçük havuzlarda, su miktarının daha az olması nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksek. Alerjik sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Alerjik sorunlar yaşayan kişilerde el ve göz tkeması artıtğı için ikincil enfeksiyon riski de artıyor. Kimyasal maddeler ve klor miktarı iyi ayarlanmadığında, bu durum gözler için tahriş edici olabiliyor. Bazı bünyelerde, gözlerde aşırı kızarıklık, göz kapaklarında şişme gibi bulgular ortaya çıkabiliyor. Başkalarına bulaşmaması için vücudunda enfeksiyon oluşan çocuğu havuza sokmamak gerekiyor" bilgisini veriyor.

        • 4

          ENFEKSİYON, ATEŞ VEYA İSHAL VARSA HAVUZA GİRİLMEMELİ


          Uzmanlar havuza giriş ve çıkışta mutlaka duş alınması gerektiği, ateşli bir enfeksiyon ya da ishal belirtileri olan kişilerin havuza girmemesi konusunda da uyarıyor. Ateşli bir enfeksiyon ya da ishal geçiren kişilerin hastalık semptomları ortadan kalkmış olsa bile yaklaşık bir hafta havuza girmemeleri gerektiği belirtiliyor. Havuza girmeden önce ayakların antiseptik suya batırılarak dezenfekte edilmesi, havuza giriş ve çıkışta mutlaka duş alınması, ıslak mayo ile oturulmaması gerekiyor.

        • 5

          KUTU: RUTİN KONTROL ŞART


          İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, belediye ait tüm spor merkezlerindeki havuzların düzenli olarak analiz edildiği, özel havuzlardan da talep geldiği sürece analiz çalışması yapıldığı belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmeliğe göre, havuz suyunun niteliklerinin, ayda bir kez il sağlık müdürlüğünce denetlenmesi ve raporlanması gerekiyor. Havuzun analiz sonuçlarının ise kullanıcıların görebileceği bir panoda yazıyla veya elektronik olarak ilan edilmesi de şart koşuluyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa