Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı zayıflamanın yolları! | Sağlık Haberleri
        • 1

          Kilo vermek isteyenlerin aklına ilk gelen “bir şeyleri yememektir”. Hâlbuki “neyi yemeyeceğinizi” değil de, “neleri yiyebileceğinizi” düşündüğünüz zaman kilo vermenin formülünü daha kolay çözdüğünüzü göreceksiniz.

        • 2

          Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Banu Kazanç, HABERTURK.COM okurları için sağlıklı kilo verebilmek için uyulması gereken 12 önemli adımı anlattı.

        • 3

          AÇ KALARAK KİLO VEREMEZSİNİZ...

          Mantığınıza aykırı geliyor olabilir ama kilo vermeniz için yemeniz gerekir. Kilo verirken her şeyden yiyeceksiniz; önemli olan ne kadar ve ne zaman yiyeceğiniz olmalıdır. Kilo verme sürecinde kendinizi yorgun, mutsuz, isteksiz hissediyorsanız, sürekli mideniz gurulduyor ve başınız ağrıyorsa, bir yerlerde yanlış yapıyorsunuzdur.

        • 4

          DENGELİ BESLENME

          Günlük enerjinizi sağlayan besinler, eksik ya da dengesiz tüketildiğinde vücudunuz bunun sinyallerini vermeye başlayacaktır. Yaşam kalitenizi yüksek tutmak için öncelik vermeniz gereken konulardan biri bedeninizin ihtiyaçlarının sağlıklı olarak karşılanabilmesidir. Şişman ya da zayıf olmaktan çok, ideal kiloya ulaşarak sağlıklı bir yaşam standardı kazanmanız mümkün olur.

        • 5

          Tam da bu nedenlerden dolayı, sağlıklı ve formda bir vücuda ancak sağlıklı beslenmeyle, diğer bir tanımlamayla yemek yiyerek ulaşılabilirsiniz. Beslenmenizde temel olarak karbonhidrat, yağ ve proteinler olmalıdır. Bunun yanı sıra lif, vitamin ve mineraller birlikte tüketildiğinde besinlerin bio yararlılığı artar.

        • 6

          Sağlıklı beslenmede kural karışık beslenmedir. Proteinlerin hayvansal kaynaklı ve bitkisel kaynaklı, yağların hem doymuş hem doymamış gruptan sağlanması, karbonhidratların, fruktoz, nişastalı veya basit şekerler içermesi, liflerin suda çözünen ve çözünmeyen türlerinin de olması ve bütün bu saydıklarımızın bir dengeli dağılımı önemlidir.

        • 7

          “YASAKLAR LİSTESİ” DİYET LİSTELERİNİZİN ANA KURALI OLMAMALI

          Dengenin bozulması halinde, örneğin diyetinizde yasaklar listesi oluşturulması, vücudunuzu kıtlık bilincine sokar ki en büyük tehlike de budur. Yasakladığınız yiyecekleri daha sonraları aşırı biçimde tüketmekten kendinizi alıkoyamazsınız.

        • 8

          BESLENMENİN EN KRİTİK YANI ÖLÇÜLER

          Hemen her şeyin yenilebiliyor olması, alışılagelen diyetlere bakıldığında elbette cazip gelecektir. İstediğiniz kiloya erişmenizi sağlayacak asıl şey; ölçü ve dengedir. Çünkü her şeyden ölçülü bir şekilde yiyerek sağlıklı kilo verebilirsiniz.

        • 9

          SİZE UYGUN BESLENME PROGRAMI İLE DİYETİNİZİ SÜRDÜREBİLİRSİNİZ

          Popüler diyetlerle kilo vermeye çalışmayın. Beslenme programınız, aynen parmak iziniz gibi size özgü olmalıdır. Sağlık verilerinize, kilo verme hedefinize, yaşantınıza uygun olarak düzenlenmeli, kesinlikle sürdürülebilir, özellikte kolaylıkla bulabileceğiniz besinlerle oluşturulmalıdır.

        • 10

          Kişilerin yaşamlarına uymayan diyetleri sürdürmeleri hemen hemen imkânsızdır. Çalışma koşullarınız, yemek saatleriniz, listedeki yiyeceklerin kolay hazırlanabilir ve ulaşılır olmasının yanı sıra damak zevkinize hatta bütçenize uygun olması da önem taşır.

        • 11

          Ayrıca, çeşitlilik içermeli, sizi bıktırmamalıdır. Diyetinizde severek yediğiniz besinler olmalıdır. İstediğiniz besinlerin diyetinize eklenmesi sizi psikolojik olarak daha rahat hissettirir, diyeti uygulamakta zorluklar çekmezsiniz.

        • 12

          DİYETTE BAŞARININ SIRRI İNSANIN KENDİSİNİ TOK HİSSETMESİDİR

          Diyette başarının sırrı insanın kendisini daha uzun süre tok hissetmesidir. Tokluk hissi ise sadece yenilen yemeğin miktarına bağlı değildir. Aynı zamanda yiyeceğin türü ile de ilişkilidir. Toklukta payı olan diğer bir kavram ise hazırlanan yemeklerin lezzet ve çeşitlilik içermesidir.

        • 13

          Listeniz çeşitlilik içermiyor ve yemek istediğiniz besinleri kendinize yasaklıyorsanız, kısıtlandığınız duygusu ile bir süre sonra hem sıkılır hem de kendinizi mutsuz ve isteksiz hissedersiniz.

        • 14

          TEK BESİNE DAYALI, ÇOK DÜŞÜK KALORİLİ BESİNLERDEN UZAK DURUN

          Her dönem de kilo vermek için değişik isimlerde proteinlerin arttırılıp karbonhidrat ve yağların aşırı kısıtlandığı diyetler gündeme gelir. Ya da tek besine dayalı ya da çok düşük kalorili diyet listeleri elden ele dolaşır.

        • 15

          Kilo vermek vücuttan yağ kaybetmeyle eşdeğer olmalıdır, yoksa kilo vermek adına vücudun suyunu ve kasları kaybetmek olamaz. Daha sonrasında sizi sağlık problemleri bekler. Kısa sürede verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alırsınız.

        • 16

          SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ YAŞAM BİÇİMİNİZ OLMALI

          Gün boyu hareketli olmanız gerekiyor. Belli günlerde belli saatlerde yapılan yoğun aktiviteler ile mucizeler beklemek yerine hareket etmek, yaşam stiliniz olmalıdır. Egzersiz ve diyet bırakıldığında tekrar kilo alınır. Bu nedenle sağlıklı beslenme ve egzersiz, yaşam biçimi haline getirilerek ömür boyu sürdürülmelidir.

        • 17

          YEMEK YEMEK İÇİN BAHANELER BULMAYIN!

          Sıkıldığınızda, mutsuz olduğunuzda, öfkelendiğinizde kurtarıcınız yemek olmamalı. Günlük yaşantıda fiziksel aktiviteyi arttırmak, gevşeme yolları öğrenmek, pozitif düşünmek, evde diyetinizi sabote edecek yiyecekler bulundurmamak önlemleriniz olabilir.

        • 18

          MUTLAKA SU İÇMELİSİNİZ!

          Su içmeyi bir alışkanlık haline getirmelisiniz, inanılmaz yararlarını göreceksiniz. Kilo verme stratejilerinde daima su içmenin önemi vurgulanır. Kilo verme programlarında vücutta depo edilen yağlar yakılırken, su oranında artışların olması gerekir. “Hiçbir içecek suyun yerini tutmaz” sıklıkla dile getirdiğimiz bir söylemdir. Su kalorisiz, en kolay bulunan yan etkisi olmayan mükemmel bir içecektir.

        • 19

          BESLENMENİZE ARA ÖĞÜNLER İLAVE ETMELİSİNİZ

          Ara öğünler, metabolizma hızını artırmanın yanı sıra, kan şekerini dengede tutar, çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engeller. Ara öğünlere, ana yemeklerden 2 - 3 saat sonra olacak şekilde yer verilmelidir.

        • 20

          STRESE DİKKAT!

          Diyet yaparken kendinizi stres altında hissetmemelisiniz. Kişiler diyette iken kendilerini stres altında hissederlerse, bundan olumsuz etkilenir. Bu durumda diyet yapmaktan vazgeçenler bile olur. Onun için aşırı kısıtlamalar ve yasaklardan yana değiliz.

        • 21

          Stres gibi uykusuzluk da kilo verememe nedenidir. Stres ise uykusuzluğa neden olur, bir tür kısır döngüyü tarifliyoruz. Stresi kontrol altına almak için, açık havada yapacağınız yürüyüşler ve günlük hayatınıza dahil edeceğiniz egzersizlerle çözüm sağlayabilirsiniz.

          HABERTURK.COM / SAĞLIK SERVİSİ

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa