Alkolün hiçbir faydası yok!
Ocak'tan itibaren başta İngiltere, ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülkenin, alkolün makul seviyede tüketilse bile sağlığa hiçbir faydası olmadığını açıklamasının ardından dünya genelinde alkol satışları hızla düşüşe geçti
40 yıl önce ABD’li kardiyolog Arthur Klatsky, ilk kez alkolün makul seviyelerde tüketilmesi durumunda kalp krizi riskini azalttığına yönelik bilimsel araştırmasını açıkladı.
Bu araştırmanın ardından yapılan diğer çalışmaların da benzer veriler vermesiyle bilim insanları, alkolün makul seviyede tüketildiğinde kalp hastalıklarına karşı faydalı olduğu açıklamasını yaptı. Hatta ABD Sağlık Bakanlığı bu araştırmaların ardından, 1995’de, makul miktarda alkol tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini büyük ölçüde azalttığını duyurdu. Bunun üzerine de dünya genelinde alkol tüketimi hızla yükselişe geçti.
DÜŞÜK SEVİYEDE TÜKETİLSE DE KANSERE YOL AÇABİLİYOR
Ancak son yıllarda yapılan yeni araştırmalar ise düşük seviyede tüketilen alkolün bile kanser riski taşıdığını ortaya koydu. Bu da geçtiğimiz Ocak ayından itibaren başta İngiltere, ABD ve Rusya olmak üzere birçok ülkenin, alkolün makul seviyede tüketilse bile sağlığa hiçbir faydası olmadığını açıklamasına ve tavsiye kararlarını geri çekmelerine neden oldu. Dünya genelinde alkol satışları hızla düşüşe geçti. Söz konusu açıklamaların ardından Güney Kore ve Avustralya yönetimlerinin de benzer kararlar almasının ardından, alkol endüstrisi büyük panik yaşamaya başladı.
Rusya’da 2011’den bu yana alkol satışları yüzde 20 düşüş yaşarken, Avustralya’da kişi başı her yıl bir litre daha az alkol tüketildiği açıklandı. Bu hızla giderse alkol endüstrisinin büyük çöküş yaşayacağının farkına varan alkol üreticileri ise on milyonlarca dolar harcayarak ülke yönetimlerine baskı yapmaya başladı. Dünyaca ünlü alkol üreticileri, alkolün makul seviyede tüketildiğinde sağlığa çeşitli faydalarının olduğunun kamuoyuna duyurulmasını istiyor. Firmalar, bu sayede tekrar eski satış oranlarını yakalamayı amaçlıyorlar.