Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Ağız ve Diş Sağlığı Diş ipinin faydası yok mu? | Sağlık Haberleri

        Geçtiğimiz günlerde medyada yer alan haberlere göre; ‘Diş ipi kullanımının ABD Sağlık Bakanlığı'nın resmi sağlık tavsiyelerinden kaldırılma kararına, geçmişte bu konuda yapılan araştırmaların ele alındığı iki incelemeden sonra varıldığı’ söyleniyordu.

        İncelemeler sonucu diş ipi kullanımının yararı konusunda; ‘Yoğun olarak tavsiye edilmesine karşın, diş ipi kullanımı konusundaki araştırmaların büyük çoğunluğu diş ipinin; plakların temizlenmesinde ve diş eti iltihaplanmasında genel anlamda etkili olduğunu destekleyen kanıt gösteremiyor’ deniyor.

        UZUN VADELİ ARAŞTIRILMADIĞI KABUL EDİLDİ

        Amerikan Sağlık Bakanlığı'nın 1979'tan bu yana yaptığı diş ipi kullanma tavsiyesini sessiz sedasız kaldırmasına yol açan sürecin, Associated Press Haber Ajansı'nın bu tavsiyenin dayandığı bilimsel kanıtları sormasıyla başladığı belirtiliyor. ABD hükümetinin ajansa gönderdiği mektupta diş ipi kullanımının uzun vadeli araştırılmadığını kabul ettiği ve etkili olduğu sonucuna varan araştırmaların, diş eti hastalıkları ve çürükler konusundaki uzun vadeli etkilerine değil, sadece bir iki hafta boyunca ağız hijyenine odaklandığını söylediği bildiriliyor.

        DİŞ ETİ CEPLERİNİ NE FIRÇA NE DE AĞIZ SUYU TEMİZLEYEMEZ!

        Diş Hekimi Pertev Kökdemir ise, bu tarz haberlerin insanların güvenini sarstığını, yıllardır yaptıkları rutin alışkanlıklarını sorgulamaya ittiğini ve hatta diş ipi kullanmayı bile bırakabileceklerini belirtiyor.

        Diş Hekimi Pertev Kökdemir; “Diş ipi; dişlerin temas noktalarını ve diş eti cebi dediğimiz diş ile diş eti arasındaki 1-3 milimetrelik boşluğun içini temizlemeye yardımcı olur. Dişlerin birbirine temas ettiği noktaları veya bu diş eti cebi dediğimiz boşluğu diş fırçası veya ara yüz fırçası temizleyemez. Ayrıca bu bölgelerde diş ipi ile mekanik temizlik yapılmazsa, ağız suyu da tam anlamıyla bir temizlik sağlayamaz; diş taşı oluşumunu engelleyemez veya azaltamaz. Dolayısıyla diş ipi günde en az bir kez kullanılmalıdır. Diş ipi alternatifi olmayan bir temizlik aracıdır” diyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa