Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yazın favori tatlısı: Dondurma

        Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

        Yaz gelince biraz da keyif akla gelmiyor mu? Ben kendimi yazın biraz daha şanslı hissediyorum. Sevdiğim 2-3 tatlı var ve bunların başında dondurma geliyor. Yaz döneminde de tüketim artıyor tabii. Kışın danışanlarımın kaçamaklarına baktığımda hamur tatlılarının çok fazla olduğunu görüyorum. Bir künefe üzerine biraz kaymak koyduğunuzda kaç kalori alıyorsunuz tahmin bile edemezsiniz. Bol tereyağlı bir baklava en sık duyduklarımdan ya da daha genç neslin tercihleri cheesecake gibi bol kremalı tatlar... Bu saydıklarım 500 kalorinin üzerinde!

        HEM ÇOCUKLARA HEM YETİŞKİNLERE

        Ben kalori sayımı yaptıran bir diyetisyen değilim aksine buna karşıyım ama matematiksel bir hesap yapabilmek için size bu rakamları yazıyorum. Bir kadın ortalama 1500-1800 kalori arasında, bir erkek ise 2000-2500 kalori arasında yakabiliyorsa; 1000 kalorilik bir tatlı çok da mantıklı olmaz öyle değil mi? Neyse en iyisi ben size en masum olanları yazayım, canınız çektiğinde bunları yiyin. Hemen şuracıkta bir anket yapsam, dondurma ve çikolata kapışır. Hatta araştırmalar dondurmanın çikolatadan 6 kat daha fazla mutlu ettiğini göstermiş! İkisi de birinciliği hak ediyor ama ben tercihimi dondurmadan yana kullanıyorum. İyi bir protein kaynağı olan dondurma, kalsiyum ve D vitamini de içeriyor. Sütlü bir dondurma hem çocuklar hem de yetişkinler için uygun. Üstelik kalorisi de düşük.

        ARA ÖĞÜN OLARAK KULLANILABİLİR

        Hijyenik şartlarda üretilmiş güvenilir markaların paketli dondurmaları temiz, riskli değil. Açık dondurmalarda her zaman risk var, tüm açık yiyeceklerde olduğu gibi dikkatli olun. Günde 1-2 top dondurma yemek insana mutluluk veriyor ve sağlıklı bir ara öğün yapmış oluyorsunuz. Yanına biraz meyve ya da biraz kuruyemişle süslemeler yapılabilir. Eğer sıkı bir diyetteyseniz şekersiz olan dondurmalar tercih edilebilir. Tekrarlıyorum, dondurmayı diyet yaparken ara öğün olarak kullanabilirsiniz.

        SÜTLÜ TATLI DA TÜKETİLEBİLİR

        Sütlü tatlılar pastaya, hamurlu ve şerbetli tatlılara göre çok daha hafif. Ama dondurmanın 2 katı diyebiliriz. Şöyle bir özet yaparsak; dondurmalar 100-200 kalori, sütlü tatlılar 300-400 kalori, kremalı ve şerbetli tatlılar 600 kalori ve üstünde diyebiliriz. O zaman ayda 1-2 kez 1 porsiyon sütlü tatlı tüketebiliriz ama bölüşmek şartıyla...

        ŞEKERSİZ TATLI MASUM MU?

        Kafelerde sık rastlamaya başladım. Unsuz, şekersiz, yağsız tatlılar, pastalar var. Çok da lezzetliler ama herkes bu tatllıları diyet ve düşük kalorili zannediyor. Aman ha! Bu lezzetlerin kalorisi oldukça yüksek çünkü badem unuyla yapılıyor yani full yağ. Bu pastalar, tatlılar düşük kalorili ve diyet değil. Bilin, ona göre dikkatli yiyin.

        SPOR MALZEMELERİ ALMAK MOTİVASYONU ARTIRABİLİR

        Yaz geldi, gece gezmeleri, tatiller, açık büfeler derken kendinizi unutmayın! Her şekilde, her mevsimde spor yapmak mümkün! Daha çok kadınlar için geçerli olabilir ama bence herkes için spor malzemeleri almak motivasyonu artırıyor. Sokakta yürürken dikkatimi çekiyor, renk renk ayakkabılar, fosforlu taytlar, şortlar... Hepsi çok güzel! Haydi bir deneyin! Sırf bunları giymek bile yürüyüşü artırabilir. Spor ayakkabılarına yer açın dolabınızda!

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa