Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan Bayramı'nda nasıl beslenilmeli? | Sağlık Haberleri

        Bayramlar bizim geleneğimiz göreneğimizdir. Bayramların en güzel yanı ailemizi, akrabalarımızı, arkadaşlarımızı ziyaret etmemiz ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri sohbetler eşliğinde tüketmemizdir. Yemekle yapılan sohbetler çok güzeldir ancak sofrada kaldığımız zamanın uzun olması nedeniyle ne yediğimizi ve ne kadar yediğimizi fark etmeyebiliriz. Ayrıca Ramazan Bayramı gelenek olduğu üzere şekerlerin, çikolataların, tatlıların, lokumların en fazla tüketildiği zamandır. Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Diyetisyen Semanur Küllaç, beslenmemizde nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlattı.

        Peki, bu kadar yemeğin tatlının olduğu bayramlarda nasıl besleneceğiz sağlığımıza nasıl dikkat edeceğiz?

        * Bayramda güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Gün içinde tatlı yiyeceklerin tüketimi olacağı için kahvaltıda reçel, marmelat, bal gibi yiyecekler çok fazla tüketmemeliyiz.

        * Az ve sık yemeli ve 3 ana 3 ara öğün olacak şekilde bütün besin gruplarından tüketmeye özen göstermeliyiz. Tatlıyı takip eden öğünü daha hafif ve sağlıklı geçirmeye dikkat etmeliyiz.

        * Bayram sofrasında her yemeğin tadına bakma isteği, mide ve bağırsak problemleri yaşamamıza sebep olur. Bu nedenle küçük porsiyonlarla beslenmeliyiz.

        * Tatlı ikramlarında şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Şerbetli tatlılardan vazgeçemiyorsak o zaman yiyeceğimiz miktarın yarısını yemeliyiz. Böylece alacağımız kalorinin de yarısını almış oluruz.

        * Çocuklarda aşırı tatlı, çikolata, şeker tüketimi karın ağrısı, ishal, kusma gibi sorunlara yol açabilir, doygunluk hissi vererek ana öğün tüketimini kısıtlayabilir. Bu nedenle çocuklara ana öğünü takip eden zamanlarda dondurma, puding, muhallebi, meyve tatlıları vermemiz çocuklar için daha sağlıklı seçimler olacaktır.

        * Bayram nedeniyle çay, kahve, soda, limonata, meyve suyu gibi içecekler daha fazla tüketileceğinden su içmeyi ikinci plana atmamalıyız. Günde 1,5- 2 litre su içmeye özen göstermeliyiz.

        * Diyabet hastalığı, kalp hastalıkları, yüksek tansiyonu olan hastalar ile kronik hastalığı olan bireylerin bayram süresince de diyetlerine dikkat etmeleri gerekmektedir.

        * Bayram ziyaretlerimize yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabiliriz. Ramazan boyunca yavaşlayan metabolizmamızı da böylece çalıştırmış oluruz.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa