Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Kalp hastalarına tavsiyeler!
        • 1

          Ramazan’ın yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle oruç süresi yaklaşık 17 saati buluyor. Bunun yanı sıra hava sıcaklıklarının gün geçtikçe artması da sağlıklı insanları bile zorlarken, kalp ve damar hastalıkları olan kişilerde ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Ritim bozukluğu, kan basıncında ani yükselmeye bağlı gelişen felç ile kalp krizi, oruç tutarken beslenmelerine ve günlük alışkanlıklarına dikkat etmeyen kalp damar hastalarında sıkça görülen sorunları oluşturuyor.

        • 2

          Bu yüzden kalp ve damar hastalıkları olan kişilerin doktorlarının önerilerine harfiyen uymaları çok önemli. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut oruç tutarken alınacak olan tedbirlerle kalbi korumanın zor olmadığına dikkat çekerek, önemli önerilerde bulundu!

        • 3

          1. Su tercih edeceğiniz tek içecek olmalı

          Yaz mevsiminin sıcak ve uzun günlerinde kanın koyuluğunu, kan basıncını ve kalp ritmini ayarlayan suya olan ihtiyacımız artıyor. Ancak Ramazan’da sıklıkla iftarda gazlı içecekleri, sahurda da çayı, suya tercih ediyoruz. Unutmayın ki günde 2 litrenin altında su içerek oruç tutmak oldukça zor olacaktır. Daha da kötüsü vücut susuz kaldığında ritim bozukluğu ve tansiyon düşüklüğü gelişebiliyor. Ayrıca kalp krizi ve felç riski de artıyor.

        • 4

          Sağlığınızı riske atmamak için iftar ile sahurun başında ve sonunda mutlaka birer bardak su içmeli, iftar ile sahur arasına da 4-5 bardak su tüketmeye devam etmelisiniz. Ayrıca aklınızda bulunsun, gazlı içecekler diyaframın kalbe bası yapmasına, bunun sonucunda da ritim problemlerine veya nefes darlığına yol açabiliyor.

        • 5

          2. Ziyafet sofralarına oturmayın

          Tüm gün oruç tuttuktan sonra kendinizi ödüllendirmek için ziyafet sofralarına oturmayın, günlük rutin yemek alışkanlığınızın dışına çıkmayın. İftarı su ve çorbayla açın. Hurma, yeşil salata ve az şekerli komposto ya da hoşaf sofranızda mutlaka yer alsın. Ana yemeğiniz, çorba ve salatalar sonrasında tek çeşit olsun.

        • 6

          Yüksek kalorili, yağlı ve çeşit çeşit ana yemeklerden kaçının. Ayrıca iftarda midenizin sınırlarını zorlayarak tıka basa ve hızlı yemek tüketmeyin. Çünkü bu şekilde yemek yemek tansiyon yüksekliği ve kalp krizine davetiye çıkarabiliyor.

        • 7

          3. Sahurda tatlı yemeyin

          Ramazan’da, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan tatlıların tüketimi belirgin olarak artıyor. Ancak özellikle ağır iftar sofralarında ara verilmeden yenilen tatlılar mide ve kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

        • 8

          “Bu nedenle tatlıyı kısıtlamalı ve iftardan 2 saat sonra tüketmelisiniz” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut şu önerilerde bulunuyor: “Sütlü tatlılar tercih edilmeli, şerbetli tatlılar tadımlık olarak tek dilimde bırakılmalı. Meyve tüketmek vücudun tatlı ihtiyacını karşılayacaktır.

        • 9

          Ayrıca tatlıların sahurda tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Çünkü tatlılar mide salgısını ve insülin uyarılmasını arttırıyor, bunun sonucunda da gün içerisinde açlığı tetikliyor. Ayrıca sahurda tüketilen karpuz da günün erken saatlerinde açlığı tetikleyebiliyor”

        • 10

          4. İftarı sigara ile açmayın

          Ramazan sigarayı bırakmak için oldukça ideal bir dönem. Ancak bu alışkanlığınız devam ediyorsa, iftarı sigara ile açmayın, iftar sonrasında peş peşe sigara içiminden de kaçının. Sigaranın ziyafet sofrasıyla birleşmesi kan basıncında dengesizlik ve aritmi ile sonuçlanabiliyor. Kanda pıhtıya meyilin artması sonucunda da kalp krizi riski artıyor.

        • 11

          5. Öğlenleri 1 saat uyuyun

          Geç saatte yapılan iftar yemeğine 6 saat sonrasında sahur da eklenince uykusuzluk kaçınılmaz oluyor. Uykusuzluk gün içerisinde gerginlik hali, vücut ağrıları, çarpıntı ve tansiyon yükselmesine neden olabiliyor. Mümkünse öğlenleri 1 saatinizi uykuya ayırın.

        • 12

          6. Gündüz spor yapmayın

          Düzenli spor yapmak kalp ve damar sağlığı için vazgeçilmez bir faktör. Ancak sporun vücuttan belirgin sıvı kaybına yol açacağını da unutmayın. Bu yüzden oruç tutarken gündüzleri spor yapmaktan kaçının. İftardan 1-2 saat sonra yapacağınız 30 dakikalık yürüyüş Ramazan’da en ideal spor olacaktır.

        • 13

          7. Diyetinizi bozmayın

          Ramazan’da çoğu kimse yaptığı diyeti bir tarafa bırakarak, sağlığını tehlikeye atacak yemek düzenine geçiyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut ancak özellikle tuzu kısıtlamaları gereken tansiyon hastalarının iftarda tüketecekleri tuzlu gıdaların iftar sonrasında acil ziyaretini kaçınılmaz kılabileceği uyarısında bulunarak, “Bu nedenle yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı nedeniyle diyet yapan kişilerin bu alışkanlıklarını Ramazan’da da sürdürmeleri yaşamsal önem taşıyor. “

        • 14

          8. İlaç düzenine dikkat edin

          Aynı ilacı sabah ve akşam alması gereken kişilerin ilaçlarını iftar ve sahura kaydırmaları doğru değil. Çünkü iftar ve sahur arasında sadece 6 saat olup, 12 saatte bir alınan ilaçlar bu düzene uymuyor. Bu yüzden günde 2-3 kez aynı ilaçtan kullanan kişiler, alternatif ilaç tedavisi imkanı yoksa oruç tutmamalı. Ayrıca idrar söktürücü kullanan yüksek tansiyon ile kalp hastaları oruç öncesinde ilaç düzenlenmesi için hekime başvurmalı, mümkünse bu ilaçlara ara verilmeli. Bunun nedeni ise bu ilaçların vücuttaki sıvı kaybını arttırarak sağlığı riske atmaları.

        • 15

          9. Sahursuz oruç tutmayın

          İftar ve sahur arasındaki zamanın kısa olması, ağır iftar yapanların sahur yemeğine isteksiz olmaları sahursuz oruç tutmaya yönlendirebiliyor. Ancak tek öğünle oruç tutmak özellikle kronik hastalığı olan kişiler için sakınca oluşturuyor. Bu yüzden mutlaka sahura kalkmalı, yemek konusunda isteksizlik olsa bile en azından 2-3 bardak su, 1 çay tabağı kadar taze ceviz, badem veya fındık ve 1 tane haşlanmış yumurta ve 2 adet salatalık ile sahur yapmalısınız.

        • 16

          10. Sıcak ortamda bulunmayın

          Oruç tutarken serin ortamlarda bulunmaya çalışın. Özellikle öğle sıcakları biz farkına varmadan nefes ve terleme yoluyla vücuttan su ve tuz kaybına yol açıyor. Bu da kan basıncında dengesizliğe, kanın koyulaşmasına neden olabiliyor. Ayrıc aşırı sıcak damar genişlemesini tetikleyerek baş ağrısı yapabiliyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa