Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Ramazanda Sağlıklı Yaşam Ramazan'da dondurma yiyin | Sağlık Haberleri

        Güneş AKSÜS / GAZETE HABERTÜRK

        Son dönemde yediğimiz, içtiğimiz her şeyi daha doğrusu beğendiklerimizi, önerdiklerimizi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Ramazan ayında sosyal medya paylaşımlarına dikkat etmeye çalışıyoruz. Böyle olunca da yemek fotoğrafları akşam hatta gece paylaşılıyor. En çok da tatlı hakkında bir şey paylaştığımda soru geliyor.

        AĞIR TATLILARI ÖNERMİYORUM

        Ne yiyelim, nasıl yiyelim? Sanırım tatlıyı sevenlerin ramazan döneminde orucun da etkisiyle daha çok canı çekiyor. Ama iftardan sonra tatlı yemeye, çay içmeye vakit kalmıyor. Burada seçim yaparken dikkat etmek lazım. Ramazanda iftardan sonra yiyebileceğiniz en hafif, serinletici ve mutluluk veren tatlı dondurma. Zaten genelde ramazan döneminde diğer tatlıların yanında, üzerinde mutlaka dondurma oluyor. Ben tatlıdan kalori almaktansa hakkımı dondurmadan yana kullanmayı tercih ederim. Hele hele bu sıcakta ve bu kadar geç saatte baklava, kadayıf gibi ağır tatlıları hiç önermiyorum. İftara misafir geliyorsa Maraş usulü bol sütlü dondurmayı buzluğa atmakta fayda var. Dondurma yerken dikkat edilecek noktaları da hatırlatmak isterim. Dondurmanın özellikle sütlü olanlarını çok beğeniyorum. Kalorisi gerçekten en düşük tatlı ama sadece kalori değil, dondurmadan sonra ağırlık çökmez, mutluluk verir. İçinde sütten gelen protein ve kalsiyum var ve bu çocuklardan tutun da hamilelere kadar herkesin ihtiyacı. Bir keyif yaparken her zaman sağlıklı olanı tercih etmeliyiz öyle değil mi?

        PORSİYON KONTROLÜ YAPIN

        Porsiyon kontrolü için minik boylarından alabilirsiniz. 1 kâse sütlü dondurma aldığınızda kâseyi elinize alıp yemeyin, mutlaka bir dondurma tabağına 2 top dondurma koyarak servis edin. Dondurma kâsesiyle televizyon karşısına geçerseniz kendinizi durdurmanız zor olabilir. Her şeyin dozu ve dengesi önemli. İftardan sonra dondurma yiyenler, meyve haklarını sahura kaydırabilirler. Her gün 1-2 porsiyon taze veya kuru meyve yemeniz iyi olur. Belki de bir meyveyi dondurmayla beraber diğerini de sahurda kullanabilirsiniz. Hijyen konusu da hassas. Yaz günlerinde zehirlenmelerin arttığını görüyoruz, açıkta satılan ürünlere karşı her zaman dikkatli olun. Hijyenik ortamlarda üretilmiş kapalı kutudaki dondurmaları ve güvenilir markaları tercih edin.

        SAHURDA KURUYEMİŞ OLMALI

        Ramazanda yediklerimiz azaldığı için doğal olarak bağırsaklarımız bundan etkileniyor. Özellikle her ramazanda kabızlık şikâyeti yaşıyorsanız yapacağınız birkaç şey var:

        * Sahurda 1 avuç içi kadar kuruyemiş tüketin. 1-2 ceviz + 3-4 badem + 1-2 kuru kayısı ve erik + 1 hurma gibi bir karışım yeterli olacaktır.

        * Salatada ve sebzelerde mutlaka zeytinyağı kullanın. Sahuru sadece kahvaltılıkla yapıyorsanız mutlaka domatesin üzerine zeytinyağı dökün veya 10 tane zeytin yiyin.

        * İftarda ne olursa olsun sebze ve salata yemeyi unutmayın. Yeşil salata, çoban salata veya semizotu, patlıcan salatası, vb. olabilir.

        * Ekmek yerine pide yediğimiz ve pideler genelde beyaz unla yapıldığı için lif oranı azalıyor. Bulabilirseniz tam buğdaydan yapılan pideleri tercih edin. Birçok fırında artık kepekli veya tam undan pide çıkıyor. Çok da lezzetli oluyor, tavsiye ederim.

        * Et yemeği yerine etli sebze yemeği yerseniz kabızlık şikâyetiniz azalır.

        * Akşam yemekten sonra kabakçekirdeği gibi bir kuruyemiş tercih etmek size iyi gelecektir.

        * Su tüketiminin azalması da bağırsakları etkiler. İftarla sahur arasında 2 litre su içmeye çalışın.

        * İftardan sonra eğer haliniz oluyorsa minik bir yürüyüş yapın. Uykunuza, sindirime ve bağırsaklarınıza çok iyi gelecektir.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa