Aşı olmazsa bulaşıcı hastalık riski artar
Anayasa Mahkemesi'nin çocuklara yapılacak aşıda 'aile rızası' aranmasına dair kararı, tartışma yarattı. Uzmanlar, "Zorunlu aşılar yaptırılmazsa salgın hastalıklar tekrar ortaya çıkar" uyarısını yaptı
Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK
Habetrürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) aşıda ‘aile rızası’ kararına ilişkin dün yayımlanan haberi gündem yarattı. Uşak’ta 2013’te doğan bebeklerine ‘güvensiz’ diye zorunlu aşıları yaptırmayan A. çifti, Yargıtay’ın “Çocuğun üstün yararına açıkça aykırı ise rıza aranmaz” kararı sonrası AYM’ye başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, “ailenin rızası olmadığı sürece çocuklarına aşı yaptırmama hakkının Anayasa ve yasalar gereği olduğu”na karar verdi. AYM’nin bu kararı uzmanların tepkisine neden oldu. Kararı uygulayan ailelerin hem çocuklarının hem de toplumun sağlığını tehlikeye attığını belirten Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, “Aşıların insan sağlığına yararlı olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı. Ailelerin kafasında soru işareti oluşturmaya gerek yok” dedi.
Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan kararı şöyle değerlendirdi: “Anayasa Mahkemesi kararı maalesef Türkiye’de bir sağlık hukuku sisteminin olmayışından kaynaklanıyor. Bu işe hukuksal açıdan bakmak yanlış. Sağlık konusu bilimsel olmalı. Bu doğru bir karar değil. Aşı bir tedavi değil, toplumun sağlığını korumak için yapılıyor. Çocuk felci, Suriye ve Irak’ta görüldü. Ancak Türkiye 2 yıldır 14 ilde aşılama yaptığı için burada görülmedi. Bazı aileler ‘Biz yaptırmak istemiyoruz’ deseydi kesinlikle biz çocuk felci hastalarını görecektik.” Aşıların yüzde 100 güvenli ve koruyucu olmadığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, “Aşıların bilinçsizce uygulanmasına karşıyım. Aşı yaptırmak istemeyenlerin kararına saygı duyulmalı ama bu karar mutlaka kayıt altına alınmalıdır. Zorunlu aşı takviminin mutlaka yeniden değerlendirilmesi şart. Çocuklara bu kadar çok aşı yapılmasını, hele de sinir sistemi ve bağışıklığın tam gelişmemiş olduğu 2 yaşından önce aşı yapılmasını doğru bulmuyorum. Bana göre grip, suçiçeği, pnömokok (zatürree), Hepatit A, Hemofilus B aşıları tamamen gereksiz, bunlar ancak çok özel durumlarda yapılabilir. Karma aşılar yerine de ‘tekli’ aşıların tercih edilmesinin doğru olacağı kanaatindeyim” diye konuştu. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise Anayasa Mahkemesi kararının gerekçesinin açıklanmasını bekleyeceklerini belirterek “Biz aşılamaya devam edeceği” ifadesini kullandı. Sağlık Bakanlığı, aşı yaptırmak istemeyen aileler için şu yolu izliyor: “Yeni doğan bebeklerin anne ve babası aranarak aile sağlığı merkezine davet ediliyor. Aile bebeğe aşı yaptırmak istemezse tutanak tutuluyor. Tutanak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’ne gönderiliyor. İl müdürlüğü de o ildeki aile mahkemesine başvurarak bebeği ‘korunma ihtiyacı olan çocuklar’ kapsamında değerlendiriyor ve çocuklar hakkında sağlık önlemi alınması için istekte bulunuyor. Bebek, mahkemenin vereceği karara göre aşılanıyor ya da aşılanmıyor.”
ZORUNLU AŞI SAYISI 10
2013 yılında suçiçeği aşısının takvime girmesiyle çocuklara zorunlu olarak yapılması gereken aşı sayısı 10’a çıktı. Aşı takviminde olan ve ailelerin ücret ödememesi gereken aşılar şöyle: “Hepatit B 1-2-3, BCG verem aşısı, DaPT-İPA-Hib 1-2-3-Rapel (karma aşı), pnömokok aşısı, KKK aşısı, DaBTİPA, çocuk felci aşısı, erişkin tipi difteri-tetanos aşısı, Hepatit A 1-2, suçiçeği aşısı.”