Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İnternetten aldığı zayıflama hapı yüzünden karaciğerinden oldu

        Fazla kilolarından kurtulmak uğruna bir internet sitesinden satın aldığı zayıflama ilacıyla karaciğerinde tahribat oluşan Libyalı Wafaa Mussa, kardeşinden yapılan nakille Türkiye'de sağlığına kavuştu.

        Yaklaşık 1,5 ay önce bitkisel olduğu iddia edilerek internet üzerinden reklamı yapılan bir zayıflama ilacını kullanan 23 yaşındaki Mussa'nın karaciğerinde sorun oluştu. Libya'da hastaneye kaldırılan genç kız, doktorlarının tavsiyesi üzerine Türkiye'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alındı.

        Yapılan ilk muayenesinde karaciğer yetmezliği tanısı konulan Mussa, Libya'dan Türkiye'ye uzanan hikayesini anlattı. Mussa, aşırı kiloları yüzünden sorun yaşadığını, bu nedenle bir internet sitesinde reklamını gördüğü ve bitkisel olduğu iddia edilen ilacı kullanmaya başladığını söyledi.

        "İNTERNETTEN DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN ALDIM"

        İlacı kullanmaya başladığında 95 kilo olduğunu aktaran Mussa, "Ben ilacı aşırı kilolarım için internetten doktor tavsiyesi olmadan aldım. İlaç beni zayıflatmak bir yana daha fazla kilo almama sebep oldu. Karaciğerimi tahrip etti. Karaciğer nakli olmama karar verildi. Türkiye'ye İbni Sina Hastanesi'ne geldim. Şu an iyiyim. Her şey yolunda, çok mutluyum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

        Kardeşine karaciğerini veren Rabea Ali Mussa ise aileden üç kişiden nakil için örnek alındığını, kendi karaciğerinin uygun görüldüğünü ve nakil yapıldığını söyledi.

        Ağabey Mussa, "Kardeşimi şu anda eve dönebilecek kadar sağlıklı görmekten çok mutluyum. Ben de nakilden sonra bir sıkıntı yaşamadım, çok iyiyim. Ameliyat ekibine teşekkür ediyorum" dedi.

        HASTANIN DURUMU ŞİMDİ DAHA İYİ

        Mussa'nın nakil işlemini gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlu Uzmanı Doç. Dr. Deniz Balcı ise Mussa'nın hastaneye getirildiğinde sarılık, karın ağrısı ve karaciğeriyle ilgili birtakım şikayetleri bulunduğunu belirtti.

        Hastanın bu şikayetlerine yönelik tedavisine başladıklarını belirten Balcı, "Ama takip eden bir hafta içerisinde karaciğer yetmezliği tablosu derinleşti, sarılığı arttı ve karaciğer koması denilen şuurunu kaybetme durumu geliştikten sonra da acil şartlarda kardeşinin de verici olması üzerine nakil işlemini gerçekleştirdik. Ameliyattan sonra yaklaşık üç hafta geçti. Hastamızın durumu gayet iyi, yavaş yavaş taburcu etmeye hazırlanıyoruz" ifadesini kullandı.

        Bitkisel ilaçların kullanımına ilişkin vatandaşları uyaran Balcı, şunları kaydetti:

        "Kaynağı belirli olmayan, bitkisel olduğu söylenen, sadece zayıflama değil birtakım başka tıbbi sorunların çözümü için kullanılan ilaçların bir kısmı karaciğeri zehirleyerek, hastalarda ciddi karaciğer harabiyeti, karaciğer yetmezliği ve nakline kadar giden bir durum oluşturabiliyor. Bu yüzden doktor tarafından yazılmamış, etkinliği kanıtlanmamış, eczanelerde satılmayan ilaçları kullanmamalarını öneriyoruz."

        Balcı, Türkiye'de organ bağışçısı sayısının az olduğunu da vurgulayarak, "Organ bağışı sayısının az olması ciddi bir sorun. Organ bağışı bekleyen hastaların hayatlarını kaybetmemeleri, sağlıklarına kavuşabilmeleri için bağış çok önemli. Organ bağışı yetersiz olduğunda canlı vericiler gündeme geliyor. Eğer aileden canlı verici de bulunamazsa ne yazık ki o hastalar için başka çözüm şansı kalmıyor" ifadesini kullandı.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa