Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Takviye gıdalar sağlığımızı tehdit ediyor.

        Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer, takviye edici gıdalar adı altında satılan ürünlerin sağlığımızı tehdit ettiğini belirtti.

        TÜKETİCİLER YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR

        Dr. Büyüközer, "Takviye edici gıdalar normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, aminoasit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünlerdir. Gerekli izinleri olan veya olmayan ayrıca kaçak yollarla da Türkiye'ye giren söz konusu ürünlerin, tanıtımı amacıyla hazırlanan reklam, yayın ve ilanlar tüketiciyi yanıltarak yanlış yönlendirmektedir. Yapılan tanıtım ve reklamlar haksız rekabete sebep olduğu gibi, yanlış yönlendirilen tüketicilerin, ürünün oluşabilecek yan etkilerini göz ardı ederek ve kontrolsüz miktarlarda bu ürünleri tüketmesine ve daha sonrasında fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar geçirmesine sebep olmaktadır" dedi.

        İZİNSİZ SATIŞI YAPILAN ÜRÜNLER DAHİ VAR

        Büyüközer bu ürünlerin internet satışlarına da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

        "Son zamanlarda özellikle takviye edici gıda olarak satışa sunulan ürünlerle ilgili derneğimize ciddi şikayetler gelmektedir. Bir ya da birden fazla besin ögeleri; vitamin, mineral, protein, bitki, botanik, bitkisel kaynaklı maddeler, amino asitler ve benzeri bileşenler ile bunların konsantresi veya ekstraktlarından oluşan ve günlük alım dozu belirlenmiş ürünlere Takviye edici veya destek gıdalar denilmektedir. Bu ürünler; internette, televizyon reklamları aracılığıyla faks-telefon gibi elektronik ticaret araçları posta ve ekseriya bilinçsiz ve bilgisiz distribütörler vasıtasıyla sipariş yöntemi kullanarak satışa sunulmaktadır.

        Reklamı ve satışı yapılan ürünlerin denetim ve kontrolleri bir muammadır. İzin ve tescili olmayan gıdalar satışa sunulmakta, denetim ile bileşiminde insan sağlığını tehlikeye soktuğu, örneğin subitramin, hormon vb. ihtiva ettiği tespit edilerek ihtiyati tedbir kararı alınan gıdalar satışa sunulmakta, etiket bilgileri yada ürünün tanıtımı amacıyla hazırlanan reklam, yayın ve ilanlar Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Tebliği'ne ve Tüketici ile Rekabeti olumsuz etkileyecek ifadeler içermekte, satışa sunulan ürünlerle ilgili Tarım Bakanlığına ait onayları olduğuna dair yalan beyanda bulunulmakta, kendilerine ait olmayan firma ve ürünlerin üretim izin numaraları kullanılmakta , piyasada isim yapan ürünlerin taklitleri satışa sunulmakta, Türkçe etiket bilgileri bulunmayan, yurda nasıl girdiği tespit edilemeyen ürünler satışa sunulmaktadır.

        TEDBİR ALINMALI

        Gerekli izinleri olan veya olmayan ayrıca kaçak yollarla da Türkiye'ye giren söz konusu ürünlerin, tanıtımı amacıyla hazırlanan reklam, yayın ve ilanlar tüketiciyi yanıltarak yanlış yönlendirmektedir. Müsadeye tabi olan bu ürünlerin tüketimi insan sağlığını tehdit etmektedir. Yapılan tanıtım ve reklamlar haksız rekabete sebep olduğu gibi, yanlış yönlendirilen tüketicilerin, ürünün oluşabilecek yan etkilerini göz ardı ederek ve kontrolsüz miktarlarda bu ürünleri tüketmesine ve daha sonrasında fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar geçirmesine sebep olmaktadır. Ayrıca bu ürünlerin reklamları, çocuk ziyaretçilerin zararlı içerik olmadığını düşündüğü sitelerde de ve olur olmadık yerlerde de çocukların karşısına çıkabilmektedir. Örneğin 7 yaşındaki bir çocuk oyun oynamak için açtığı sitede çok çeşitli cinsel içerikli reklamlarla karşılaşabilmektedir.

        Sanal ortamda satışa sunulan bu ürün firmalarının gerçek adreslerine ulaşmak da bir muammadır. Dolayısıyla muhatap bulmak da bazen imkansızdır. Konu birçok yönü ile başta Gıda ve Tarım Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı olmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığını, internet suçları yönü ile de İçişleri Bakanlığını ve RTÜK'ü ilgilendirmekte ve bir an önce gerekli yasal tedbir ve yaptırımları almaları gerekmektedir.

        Nedense bu firmalar toplumun güvendikleri bir Helal Sertifikalama kurumundan da belgelenmeyi pek göze alamıyorlar.Bu sebeple, bu sorumlu kurumların yanında en önemli kitle şüphesiz bu ürünlerin muhatabı olan tüketici insanlarımızdır. Bu nedenle bu kitlemize oyuna gelmemek için bilinçli olmak her şeyi inceden inceye sorgulamak alışkanlığını kazanmak kendilerinin maddi ve manevi menfaati olduğunu bilmem hatırlatmaya gerek var mıdır?"

        İHA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa