Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Sağlıklı Beslenme Obezite O ameliyatlarda ölüm riski az

        Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik, bazı ilaç yöntemleri, hatta bazı operasyonların ölüm riski daha fazla olmasına rağmen kamuoyuna sürekli, obezite ameliyatlarına ilişkin ölümlerin ön plana çıkarıldığını belirterek, "Obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranı yüzde 0,5'in altında. Bu ameliyatlarda ölüm riski son derece düşük" dedi.

        Çelik, son günlerde "mide küçültme ameliyatından sonra öldü" şeklinde basında yer alan haberle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, obeziteyle ilgili operasyonların başarısız gibi gösterilmeye çalışıldığını savundu.

        Obeziteyle ilgili ameliyatlarda ölüm oranının yüzde 0,5'in altında olduğunu ifade eden Çelik, bu ameliyatlardaki ölüm riskinin koroner bypass gibi ameliyatlara göre çok daha az olduğunu kaydetti.

        Çelik, şunları söyledi:

        "Bazı ilaç yöntemleri hatta bazı operasyonların ölüm riskinin daha fazla olmasına, hatta bazen aynı oranlarda risk bulunmasına rağmen kamuoyuna sürekli daha düşük riskli olan obezite ameliyatlarındaki ölümler ön plana çıkarılıyor. Diğer alanlardaki başarısız operasyon ya da yanlış ve eksik ilaç kullanımından kaynaklanan ölümler yeteri kadar yansıtılıp tartışılmıyor. Oysaki bu operasyonların hepsinde az da olsa ölüm riski bulunuyor. Bu noktadaobezite ameliyatları daha başarısız gibi gösterilmeye çalışılıyor. Oysaki bu tür ameliyatlarda ölüm riski son derece düşük. Biz bu riski ortadan kaldıracak bilimsel çalışmalar yapmak için dünyadaki tüm modern teknikleri takip ederek, hastalarımıza uygulamaya çalışıyoruz."

        Çelik, İngiltere'de yapılan bir araştırmaya da dikkati çekerek, "Yapılan araştırmada diyetle, sporla veya yaşam tarzı değişiklikleri ile kilo kontrolü sağlama oranları her 210 erkekte bir ve her 124 kadında bir kişi. Hastalarımız diyetle kilo kontrolü sağlayamadığı için bu ameliyatlar ortaya çıktı. Ancak ne yazık ki bu ameliyatların olumlu tarafları hep görmezden geliniyor" diye konuştu.

        ULUSAL OBEZİTE VERİ TABANI

        Doç. Dr. Alper Çelik, obeziteyle ilgili yapılacak ameliyatlara da birtakım standartlar getirmeyi amaçladıklarını, uluslararası alanda hazırlıklar yaptıklarını söyledi.

        Bu kapsamda Türkiye'deki obezite verilerinin bir alanda toplanacağı Ulusal Obezite Veri Tabanı oluşturulacağını ifade eden Çelik, "Veri tabanı sayesinde 'hangi cerrah nerede ne eğitim almış, obeziteyle ilgili kaç kez ameliyat yapmış, Türkiye'de kaç tane obezite ameliyatı yapılıyor, bu ameliyatların sonuçları nelerdir' gibi bilgilere ulaşabilecek" dedi.

        AA

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa