- 12
EVLİ ÇİFTLERDE EN ÇOK GÖRÜLEN SORUNLAR
-Vajinismusun toplumda görülme oranı yaklaşık yüzde 20 civarında
-Kadında istek ve uyarılma bozukluğu oranı yüzde 30’dan fazla
-Kadında orgazm bozukluğu görülme sıklığı yüzde 50’ye yakın - 13
-Erkekte cinsel istek bozukluğu yüzde 20- 30
-Yine erkeklerde erektil işlev ya da sertleşme bozukluğu oranı yüzde 10
-Erken boşalma (boşalmayı kontrol edememe) oranı yüzde 40’tan fazla
-Geç boşalma oranı ise yüzde 3 civarında. - 14
KADINLARIN CİNSELLİĞE DAİR ŞİKÂYETLERİ
-Eşlerinin, temizliğe ve hijyene dikkat etmemeleri
-Yeterince sevişmeden cinsel birleşmeye geçmeleri -
- 15
-Çok monoton bir tarzda sevişmeleri
-Sevişirken yeterince güzel davranmamaları
-Cinsellik dışı zamanlarda yakınlık göstermeyip bu yakınlığı sadece sevişecekleri zaman göstermeleri - 16
ERKEKLERİN CİNSELLİĞE DAİR ŞİKÂYETLERİ
-Eşlerinin çok tutuk olmaları
-Yeni şeyler denemeye isteksiz olmaları - 17
-Cinselliği bir görev gibi görmeleri
-Sevişirken bir şey yapmamaları
-Sevişme sırasında hareketsiz kalmaları ve çok az tepki vermeleri -
- 18
ERKEKLER CİNSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE GÖNÜLSÜZ YAKLAŞIYOR
Kadın ve erkeğin cinsel sorunlarının çözümüne yaklaşımları da farklı oluyor. Kadında vajinismus varsa iki taraf da bunun çözülmesi gereken bir sorun olduğu konusunda anlaşıyorlar. Ancak erken boşalması olan erkek bu sorun için tedaviye gitmekte çok isteksiz oluyor.
- 19
Erkekler tedaviye ancak eşlerinin boşanma ya da bir daha sevişmeme tehdidinden sonra gidiyorlar. Kadında istek bozukluğu olduğunda kadınlar tedavi konusunda daha isteksiz iken erkekler daha istekli olabiliyorlar. Kadında uyarılma bozukluğu olduğunda ise tedavi konusunda her iki taraf da çok ısrarcı olmayabiliyor. Kadında orgazm bozukluğu varsa çok az sayıda kadın tedavi için başvuruyor.
- 20
ERKEKLERDE CİNSEL İSTEKSİZLİKTE ARTIŞ VAR
Türkiye'de ilişkilerinde cinsel sorun yaşayan çift sayısının düşünülenden çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Evlilerin sadece çok az bir kısmının cinsel sorun yaşamadığına dikkat çekiliyor. Ülkemizdeki evliliklerde kadınların beşte birinde kasılma ve çok büyük bölümünde de cinsel birleşme korkusu yaşanıyor. Korku, kasılma ve ağrı ile başlayan cinsel yaşamda sonraları uyarılma sorunları oluyor ve istekler azalıyor.
-
- 21
Bu arada kadınların orgazm olabilecek kadar yeterli ve rahat bir uyarılma yaşayamadıkları belirtiliyor. Erkeklerde ise sanılanın aksine cinsel isteksizliğe daha fazla rastlanıyor ve çok yüksek oranda erken boşalma görülüyor. Cinsel sorunlar sadece evliliğin ileri yıllarında değil, başlangıcında da görülüyor. Evlilik uzadıkça çözülmeyen basit cinsel sorunlar ya da uyumsuzluklar daha ciddi cinsel işlev bozukluklarına dönüşüyor.
- 22
ORGAZM ROLÜ YAPAN ÇOK KADIN VAR
Çiftler yaşadıkları cinsel sorunları konuşmak konusunda da sorunlular. Vajinismus ya da sertleşme problemi cinsel birleşmeye izin vermediği için bu sorunu konuşmak zorunda kalıyorlar. Buna karşın ilişkisinde orgazm olamayan ya da yeterince uyarılmayan kadınlar bu sorunu gündeme bile getirmeyip zevk alıyormuş hatta orgazm oluyormuş gibi davranabiliyorlar.
- 23
Erken boşalması olan erkeklerin eşleri ise bu konuda uzun süre bir şey söylemiyor. Birçoğu normalinin ne olduğunu da bilmediği için sorunu fark etmeyebiliyor. Kadınlara yetişkinliklerinde sıklıkla cinselliğin zevk vermeyen bir şey olduğu empoze edildiği için evli kadınlar eşlerinin bir dakikada boşalmasını normal kabul ediyor ve kendilerine söylenen şeyin doğru olduğunu düşünüyor.
-
- 24
Kadının bunu eşine açıklaması çok uzun süreden sonra küçük imalarla başlıyor. Kadın canına tak etmeden eşine bundan rahatsız olduğunu söyleyemiyor ve erkeklerin çoğu eşlerinden “Yeter artık!” cümlesini işitmeden tedaviye gitmiyor. Cinsellikle ilgili sorunları tek tarafa bağlamak doğru görülmüyor. Prof. Dr. Doğan Şahin, “Kadınlarda cinsel işlev bozuklukları biraz daha fazla ama bu sorunun gelişmesinde eş tutumunun önemli bir rolü var” diyor.
- 25
20 YIL CİNSEL BİRLEŞME YAPAMAYAN EVLİ ÇİFTLER VAR
Prof. Dr. Doğan Şahin, “Günümüzde vajinismus başvuruları çok erken olmaya başladı. Eskiden evliliklerinin onuncu yılından sonra başvuran 20 yıl cinsellik yaşamamış çok hastamız olurken şimdi çiftler çoğunlukla ilk yıl içinde başvuruyorlar” diyor. Cinsel sorunların cinsel birleşmeye engel olması halinde tedavi arayışı çabuk başlıyor. Yaşanan cinsel sorun cinsel birleşmeye engel olmuyorsa çok geç başvuruyor hatta hiç başvurmayabiliyorlar.
- 26
ÇİFTLER NEREYE BAŞVURACAKLARINI BİLMİYOR
Kadın cinsel işlev bozukluklarında ilk başvuru sıklıkla kadın doğum uzmanlarına, erkek cinsel işlev bozukluklarında ise üroloji uzmanlarına yapılıyor. Oysa gerek kadın gerekse erkek cinsel işlev bozukluklarının çoğunun kökeninde psikiyatrik sorunlar yatıyor.
-
- 27
Bu nedenle en uygun hareketin cinsel terapi eğitimi almış bir psikiyatri uzmanına ya da cinsel terapi eğitimi almış bir klinik psikoloğa gitmek olduğu belirtiliyor. Her ne kadar cinsel sorunların çok önemli bir bölümü psikolojik nedenlerden kaynaklansa da tıbbi nedenler de bu sorunlar içinde azımsanmayacak oranda yer tutabiliyor.
YARIN: MUTLU BIR CINSEL YAŞAM IÇIN YAPILMASI GEREKENLER
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ