Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Cinsel Sağlık Kısırlık Prof. Dr. Mete Tanır, yardımcı üreme tekniklerinden biri sayılan tüp bebek tedavisinde tek embriyo kullanılmasının ideal olduğunu belirtti | Sağlık Haberleri

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mete Tanır, yardımcı üreme tekniklerinden biri sayılan tüp bebek tedavisinde tek embriyo kullanılmasının ideal olduğunu belirterek, "Tıbbi bir neden bulunmadıkça birden fazla embriyo kullanılması, çoğul gebelik ve erken doğuma neden olabilir" dedi.

        Tanır, yaptığı açıklamada, yardımcı üreme tekniklerinin, doğal yoldan bebek sahibi olamayan çiftlere uygulandığını söyledi.

        Riskli gebelikler biliminin en önemli konularından birinin, erken doğumun öngörüsü, tanısı ve önlemi olduğunu anlatan Tanır, "Bu konuda çok sayıda bilimsel araştırma yapılmış ve halen yapılmaktadır. Dünya genelinde erken doğumlar, tüm canlı doğumlarının yüzde 11-12'sini oluşturmaktadır" diye konuştu.

        Erken doğumun çoklu bir neden grubunu içerdiğini dile getiren Tanır, yardımcı tekniklerle hamile kalan anne adaylarının da erken doğum riski bulunduğunu ve bu yolla sağlanan gebeliklerin riskli kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

        Yardımcı tekniklerinden elde edilen hamileliklerde çoğul gebelik riskinin, doğal yolla olanlara göre daha fazla olduğu bilgisini veren Tanır, "Yardımcı üreme teknikleri halk dilinde tüp bebek ve aşılama ile oluşan gebeliklerdir. Bu tür gebelikler, erken doğum riskli kabul edilir ve erken doğum bakımından belli takip protokollerine göre izlenmesi gerekir. Yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisinde ideal olan, tek embriyo kullanılmasıdır. Tıbbi bir neden bulunmadıkça birden fazla embriyo kullanılması, çoğul gebelik ve erken doğuma neden olabilir" ifadesini kullandı.

        Tanır, tüp bebek tedavisinde dikkat edilmesi gerekenlere de değindi.

        Bu uygulamalarda başarı için çiftlerin sıkı tedavi protokollerine uyması gerektiğini bildiren Tanır, şunları kaydetti:

        "Günümüzde yardımcı üreme teknikleri sonrası oluşan çoğul gebelikler, bu tedavilerin başarısızlığı olarak kabul edilmektedir. İlaç tedavileri ile tek bir yumurta eldesi, monofoliküler gelişim sağlandıktan sonra tüp rahim içine sperm konulması veya 'in vitro fertilizasyon' dediğimiz tüp bebek yöntemleri kullanılmaktadır. Birden fazla yumurta eldesi durumunda fazla sayıdaki yumurtalar bir sonraki tedaviler için dondurulabilir veya tedavi ertelenebilir. Bu konu, hekimin tecrübesi doğrultusunda karar alınması gereken konulardır. Aksi takdirde çoğul gebelik oluşabilir. Çoğu ülkelerde, çoğul gebelik ve bu gebeliklerin sorunlarını azaltmak için yardımcı üreme teknikleri hakkında yönetmelikler çıkarılmıştır. Sonuçta, tek embriyo transferi, çoğul gebeliklerin ve buna bağlı erken doğumun önlenmesi için ideal bir seçimdir ancak ileri anne yaşı veya azalmış yumurtalık rezervi gibi bazı klinik durumlarda birden fazla yumurta eldesi ve laboratuvarda oluşturulan bu embriyoların anne rahmine transfer edilmesi gerekmektedir."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa