İtalyan cerrah: 2017’de kafa nakli yapacağım
İtalyan cerrah Sergio Canavero, 2 yıl içinde bir kişiye ait kafayı başkasının vücuduna monte etmeye, başka bir ifadeyle kafa nakli yapmaya hazır olacaklarını açıkladı. Türkiye'deki uzmanlar ise teknik olarak mümkün olan bu uygulamanın ütopik olduğu görüşünde
Soner ÖZCAN / HT GAZETE
İtalyan cerrah Sergio Canavero ilk olarak, 2013’te Torino Gelişmiş Modülasyon Grubu’nun toplantısında bahsettiği “kafa nakli” konusundaki engellere çözüm bulduğunu, ilk nakli 2017’de yapabileceğini iddia etti. Beyin ölümü gerçekleşen bir donörden sağlanan “sağlam bedeni”, felç veya ALS gibi hastalıklar nedeniyle bedenini kullanamayan hastanın kafasıyla birleştirmeyi planlayan Canavero, çalışmasının ayrıntılarını haziranda ABD’de düzenlenecek bir konferansta açıklayacak ve destek isteyecek. Başarılı olursa, tekerlekli sandalyeye mahkûm olan ALS hastası İngiliz fizikçi Stephen Hawking gibi hastalar ve omurilik yaralanmaları nedeniyle felçli kalanlar sağlam bedenlere sahip olacak; hareket edebilecek.
MAYMUNDA YAPILDI
Surgical Neurology International Dergisi’ne yazdığı makalede Canavero, kafa naklinin maymunlarda yapıldığını, şimdi sıranın insanlarda olduğunu vurguladı. Canavero, kullanacağı tekniği şöyle anlattı:
“Hücrelerin oksijensiz halde daha uzun süre yaşayabilmeleri için operasyon öncesinde, donörün vücudunun ve alıcının kafasının ısısı düşürülecek. Donörün ve alıcının kafaları aynı anda kesilecek. Önce boyun etrafındaki dokular kesilecek. Ana damarlar küçük tüpler kullanılarak birbirine bağlanacak, sonra 2 kişinin de omurilikleri kesilecek. Daha sonra hareket kabiliyetini kaybetmeyen ancak beyin ölümü gerçekleşen kişinin bedeniyle, bedeni hasarlı kişinin kafası birleştirilecek. Bunu yapmak için alıcı ve vericinin omuriliklerinin uçları poli etilen glikol adlı maddeyle yapıştırılacak. Sonraki aşamada ise kaslar ve damarlar dikilecek.”
Canavero 10 milyon Euro’ya (28 milyon TL) mal olacak ameliyat sonrasında nakil yapılan kişinin 3-4 hafta yapay komada tutulacağını ve 1 yıl içinde bu kişinin yürüyeceğini iddia ediyor.
UZMANLAR NASIL BAKIYOR?
‘SIKINTI İYİLEŞMEDE OLUR’
-AKDENIZ Üniversitesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Ömer Özkan: Sinir iyileşmesi diye bir kavram var. Sinirin tamir edilmesi zaten mümkün ama tamir edilen, bizim onardığımız şeyler sinirin uçları değil çıkıntıları. O çıkıntılar da ancak günde 1 mm iyileşir. O ısıyı düşürerek ana hücrelerin ölmeyeceğini iddia ediyorsa ki olabilir ama önemli olan sinirin uçlarının günde 1 milimetre iyileşmesidir. Bu en azından 2-4 yıl gerektirir. O zamana kadar da iç organlar yaşamaz. Onarmada sıkıntı yok ama iyileşmede sıkıntı oluyor. Yoksa kafayı nakletmek teknik olarak zor değil ama önemli olan sonuçları.
‘ABD’DE HAYVANDA YAPMIŞTIM, KAFA YAŞIYOR’
-PLASTIK, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Doç. Dr. Serdar Nasır: Kafa naklini Amerika’dayken 1-2 hayvanda yapmıştım. Kafa yaşıyor. Kafayı yaşatmanın yüz naklinden bir farkı yok. Fakat burada en önemli konu beyinden gelen sinirlerin omuriliğe ulaşmasını sağlamak. Kafa nakli yapsanız da hasta felç kalacak. Kafa nakli olabilir. Bir işe yaramaz. Ayrıca beyin 5 dakika kadar kansız yani oksijensiz kalırsa, beyin ölümü gerçekleşiyor. Eğer ileride sinir iyileşmesi mümkün olursa kafa nakli de mümkün olur. Teknik olarak çok mümkün. Günümüz koşullarıyla yapılsa bile işe yaramaz.
‘SON DERECE ÜTOPİK’
-PLASTIK, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Mutaf: Kafa nakli son derece ütopik bir konu. Vücudunda omurilik hasarı oluşmuş insanlar yürüdükten sonra bu da mümkün olur. Eğer sinir iyileşmesi yapabiliyorsa Stephan Hawking’i yürütsün. Medula kesiklerinin kendiliğinden iyileşmesi ve felçlilere çözüm olacak bir şey bulunmadan kafa nakli söz konusu olamaz. Teknik olarak hayvanlarda kafayı yaşatmak 1950’lerden beri yapılan şeyler. Mevzu kafayı naklettiğinde vücudun hareket edebilmesini sağlamak. Omurilikte sinir yenilenmesi olmuyor. Ona çözüm bulunmadan kafa naklinin klinik olarak denenmesi ütopiktir. Teknik olarak kafa nakledilebilir. Bugünün koşullarıyla mümkün değil.