Tüberkülozu hafife almayın!
Tüberküloz (verem) hastalığının, dünyadaki ölümcül ilk 10 hastalıktan biri olduğu belirtildi
Tüberkülozun mikrop ile oluşan bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özhan Kula, "Tüberküloz nedeni belli, tedavi edilip iyileştirilebilen, önlenebilen ve korunmanın mümkün olduğu bir hastalık olmasına rağmen, kişi ve toplum sağlığı açısından önemli bir hastalıktır. Tüberküloz etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor olmasına karşın, halen dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır ve dünyada ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasındadır." dedi.
DÜNYA NÜFUSUNUN YAKLAŞIK DÖRTTE BİRİ TÜBERKÜLOZ MİKROBU TAŞIMAKTADIR
Kula, tüberküloz hastalığının yayılma şekli ile ilgili bilgi şu bilgileri verdi: "Hastalık, tüberküloz hastası bir kişinin öksürmesi, özellikle hapşırması veya konuşması ile ortam havasına karışan basillerin solunum yolu ile sağlıklı insanın akciğerlerine ulaşması ile bulaşmaktadır. Tüberküloz mikrobu, çoğunlukla akciğerlerde (yüzde 90-95) hastalık oluşturmasına rağmen beyin, böbrekler, sindirim sistemi, omurga, kemik gibi organ ve sistemleri de etkilemektedir. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Yani dünyada yaklaşık olarak 1,7 milyar kişi tüberküloz mikrobunu vücutlarında taşımaktadır. Her yıl 50-100 milyon kişi tüberküloz mikrobunu almakta, yani enfekte olmaktadır ve bunların çoğunluğu çocuktur."
DÜNYADA HER GÜN 9 BİN HASTA TÜBERKÜLOZDAN ÖLMEKTEDİR
Vücudunda verem mikrobunu taşıyan yani enfekte olan kişilerin yüzde 5-10'luk kısmının yaşamlarının herhangi bir döneminde hasta olduklarına dikkat çeken Kula, "Tüm dünyada yaklaşık 20 milyon tüberküloz hastası vardır. Her yıl 8-10 milyon yeni hasta bu rakama eklenmektedir. Dünyada her gün 20 bin kişide tüberküloz gelişmekte ve her gün 9 bin hasta tüberkülozdan ölmektedir. Dünyada her yıl 3 milyon kişi bu hastalıktan ölmektedir. Bu rakam, günde 3 bin 560 kişinin başka bir deyişle, aşağı yukarı her 10 saniyede 1 kişinin bu hastalıktan öldüğü anlamına gelmektedir. Ülkemizde nüfusumuzun dörtte biri tüberküloz mikrobunu vücudunda taşımaktadır yani enfekte durumdadır. Ülkemizde 200 bin civarında tüberküloz hastası olduğu ve her yıl 20-30 bin yeni hastanın ortaya çıktığı kabul edilmektedir." ifadelerini kullandı.
EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER
Sinsi bir hastalık olarak da tanımlanan tüberkülozun solunum yolu ile bulaştığından bir tüberküloz hastası ile aynı evde yaşayanlarda daha sık olmak üzere, iş-okul arkadaşı gibi yakın temasta bulunan kişilerde de görülmesinin daha sık olabildiğini ifade eden Kula, hastalığın belirtilerini şöyle sıraladı: "Akciğerler ile ilgili şikayetler, 3 hafta ve daha fazla süren öksürük, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı gibi durumlar tüberküloz hastalığı için önemli bir belirtidir. Tüberkülozda erken tanı koymak hastanın daha hızlı iyileşmesi ve etrafındaki sağlıklı kişilere mikrobu bulaştırmaması açısından önemlidir. Tüberküloz hastalığının kesin tanısı, balgamda tüberküloz basillerinin görülmesi ile konulur. Akciğer filmleri ve Tüberkülin Deri Testi (PPD) tanıda kullanılan diğer yardımcı testlerdir. Tüberküloz hastalığı uygun ilaç tedavisi ile kesinlikle iyileşebilen bir hastalıktır. Tedavide birden fazla ilacın düzenli ve yeterli sürede birlikte alınması direnç gelişmemesi açısından gerekmektedir. Genel olarak tüberküloz hastalığının tedavisi en az 6 ay sürmektedir."
CİHAN