Beyin felci hastalara 90 seans rehabilitasyon
Tüm Serebral Palsi (beyin felci) hastalar artık 90 seans rehabilitasyon alacak ve tedavilerini ikinci basamak hastanelerde yaptırabilecek
AA muhabirinin, SGK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yeni düzenlemelere gidildi.
Kanser tedavisinde kullanılan ilaçları hazırlayan sağlık personelinin zararlı etkilerden korunmasını sağlayacak sistem de geri ödeme kapsamına alındı.
Yeni doğanlarda yaşanan beslenme probleminde, beslenme solüsyonlarının doz ayarlamasını tek sistemde toplayan cihazlar SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı.
16 yaşın üstü felçli hastalar artık 90 seans rehabilitasyon alabilecek
SUT'ta beyin felçli hastaların, fizik tedavi ve rehabilitasyonuna ilişkinde yeni ek düzenlemeler getirildi.
Daha önce 16 yaşın altındakiler yıl içinde 90 seans süresince uygun raporuyla her türlü sağlık hizmeti sunucusunda tedavi alabiliyorlardı. Ama 16 yaşın üstündeki hastalar ise 30 seansla sınırlandırılmıştı. Yeni yayımlanacak SUT'ta 16 yaşın üstünün yararlanabileceği rehabilitasyon tedavisi 30 seanstan 90 seansa çıkarıldı.
Her yaş grubundaki hastaların, 60 seanstan sonra, üçüncü basamak tedavi hizmeti veren kuruluşları bekleme zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Beyin felçli hastaların sıra beklemesini önlemek için yapılan yeni düzenlemeye göre, artık ikinci basamak hastaneler de fizik tedavi ve rehabilitasyon verebilecek.
Çok özellikli olduğu için yüzde 15 daha fazla ödeme
Kardiyovasküler cerrahi işlemlerinin bazıları için de yeni düzenlemeler getirildi.
Kalp, damar cerrahisindeki çok özellikli ve emeği yoğun olan bazı işlemlerin fiyatlarının düşüklüğü yönünde SGK'ya yapılan geri dönüşler üzerine, söz konusu branşlarda yüzde 15 arttırıldı.
Bu uygulama Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve üçüncü basamak hastanelerinde uygulanacak.
"Palyatif bakım" için hastanelere tescil gelecek
SUT'ta "yoğun bakım" ile "normal yatak" arasındaki bir tarif olan "palyatif bakım" ile ilgili de yeni düzenlemeler yer alıyor.
Sağlık Bakanlığınca belirlenen, palyatif bakımdan yararlanacak hasta grupları arasında, fiziksel, psikolojik ve nörolojik nedenlerle beslenme problemi olan ileri yaş kanser hastaları ya da ağrılı hastalar bulunuyor.
Ameliyat edilmesi ya da tedavi görme şansı olmayan ama evde de bakımları yapılamayan bu hasta grupları, palyatif bakımla artık hastanelerde kontrol altında olacak.
Öncelikle Sağlık Bakanlığı yaptığı tescille belli hastanelerde mekan ve donanımı belirleyecek, "palyatif bakım tedavisi" adı altında belirlenen hastanelerde tedavi gerçekleşecek ve masraflar SGK tarafından ödenecek.
Yapay göz, kulak, burun uygulamaları da geri ödenecek
Ağız ve yüz cerrahisine ilişkin düzenlemelerde SUT'ta yer aldı. Buna göre, ağız ve yüz bölgesinde kanser cerrahisi, travmalara bağlı olarak doku kayıpları olan hastalarda yapay göz, kulak, burun gibi uygulamalar tariflendirildi ve geri ödeme sistemine alındı.
AA