Kanserli hastalar ağız hijyenine dikkat etmeli!
Diş Hekimi A. Doğan Bircan, kanser hastalarının ağız sağlığı hakkında bilgi verdi
ABONE OLDiş Hekimi A. Doğan Bircan, günümüzde en sık görülen hastalıkların başında kanserin geldiğini belirterek "Kanser hastası olan bireylerde ağız ve diş bakımının nasıl yapılması gerektiği günümüzde ayrı bir başlık altında değerlendirilmelidir" dedi.
Kanser hastalığı olan kişilerde cerrahi müdahalenin yanı sıra kemoterapi, radyoterapi gibi ilave tedavi yöntemlerinin uygulanmakta olduğunu belirten Diş Hekimi A. Doğan Bircan, şöyle konuştu:
"KANSER TEDAVİSİ BAŞLAMADAN ÖNCE DİŞ TEDAVİSİ BAŞLAMALI"
"İlk olarak bilinmesi gereken; mümkün olduğu durumlarla sınırlı kalmakla beraber her türlü diş tedavisinin kanser tedavisi başlamadan önce başlaması gerekliliğidir. Hastalar ağız içi olumsuzlukların şiddetini azaltmak için ağız hijyenlerini korumaya teşvik edilmeli, düzenli olarak, günde 3-4 kez, özellikle yemeklerden sonra 30 dakika içinde ve yatmadan önce ağız temizliğini yapacak şekilde motive edilmelidir. Diş fırçalama çok yumuşak bir fırça yardımıyla baskı uygulamaksızın antitartar, peroksit ihtiva etmeyen florür ve karbonat içeren bir diş macunuyla yapılmalıdır. İki diş fırçası değiştirilerek kullanılmalı ve klorheksidinli veya hipokloritli solüsyonlarda yıkanarak, kurutulmalıdır. Ağız duşu ve elektrikli diş fırçası kullanımı tavsiye edilmez. Hasta eğer diş ipi kullanıyorsa mumlu ve şerit diş ipi kullanması önerilir eğer kullanmıyorsa kullanıma alıştırmak için uygun bir zaman değildir. Dişi fırçaladıktan sonra günde en az dört kez, sabah, öğle, akşam yemeğinden sonra ve gece yatmadan önce bir su bardağı kaynatılıp soğutulmuş suya yarım çay kaşığı karbonat (yemek sodası) ilave edilerek hazırlanan ağız gargarası yapılması tavsiye edilir."