Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler, boyun damarlarının tıkanması ve tedavisi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. İkizler, baş dönmesi ve hafif denge kayıplarının günlük hayatta çok önemsenmeyen, ancak huzursuz eden rahatsızlıklar olduğuna değindi. Doç. Dr. Murat İkizler, özellikle yatan veya oturan kişinin aniden ayağa kalkması ile oluşan sendeleme, göz kararması, baş dönmesi ve hatta bayılma kimi zaman tansiyon ve şeker dengesizliklerine, kimi zaman da boyun damarlarının daralmasına işaret edebileceğini anlattı.

Yüksek tansiyon hastalarında kullanılan ilacın uygun olmaması ve beklenmeyen etkiler oluşturmasının kişide belli pozisyonlarda tansiyonun dalgalanmasına yol açtığını ifade eden Dr. İkizler, sık görülen bu durumun ilaçların kişinin ihtiyacına göre yeniden düzenlenmesi ile genellikle son bulduğunu aktardı. Benzer şekilde şeker hastalarında, kandaki şeker seviyesinin dalgalı seyretmesinin; halsizlik, baş dönmesi, göz kararması gibi şikâyetlere neden olduğunu dile getiren İkizler, "Şeker seviyesinin dengeli ve düzenli seyretmesiyle şeker hastalarında bu şikâyetler azalır veya kaybolur" diye konuştu.

Ancak bu şikâyetlere sahip bireylerde kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir diğer ihtimalin de boyun damarlarının daralmış veya tıkanmış olması olduğuna dikkat çeken Dr. İkizler, tıkalı damar tespit edildiğinde narkoz verilmeden yarım saatlik bir operasyon ile uyanık ameliyat edildiği ve genellikle ertesi gün sağlık içinde hastanın evine gönderilebildiğini söyledi.

ULTRASON İLE ÖNLENEBİLİR

Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat İkizler şunları söyledi: "Beyin işlevselliği nedeni ile vücutta dolaşan kanın yüzde 15-20'sini kendisine ister. Bu da dakikada 1 litre kadar kanın beyne ulaştırılmasını gerektirir. Bu zorlu işin büyük kısmını boynun iki yanında yer alan şah damarlarımız (Karotis Damarları) üstlenmiştir. Onlara destek olan iki adet daha ince yapıda ense damarlarımız (Vertebral) vardır. Yaş, sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, ailesinde damar hastalığı bulunması gibi durumlarda tüm damarlarda olduğu gibi bahsedilen boyun damarları da daralma veya tıkanma tehdidi ile karşılaşılabilir."

Doç. Dr. Murat İkizler, bu şikâyetleri bulunanların veya risk faktörleri yüksek bireylerin yılda bir kez şah damarı doppler ultrasonu ile incelenmesini önerdi. Ultrason ile kontrolün, bu hastalığın kalıcı kötü sonuçlarının engellenmesi için yeterli olduğunu belirten Dr. İkizler, "Şah damarı tıkanması da en az kalp damarı hastalıkları kadar önemli; ölüm ve felç ile sonuçlanabilen tehlikeli hastalıklardır. Tespiti ve tedavisi kolay olan bu hastalıkta ne yazık ki pek çok hasta ancak kalıcı felçler oluştuktan sonra doktor ile yüzleşmekte ve tedaviye başlamaktadır" dedi.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ