Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Sağlıklı bir yaşam için kaliteli uyku yaşamımızın vazgeçilmez bir bölümüdür. Yoğun bir koşturmanın ardından kaybedilen enerjinin yenilenmesi ve fiziksel sağlığımızın devamı için düzenli uyku şarttır.

Peki uyku bozuklukları hastalığa sebep olur mu? Düzensiz uyku veya uyuyamama hipertansiyon, kalp hastalıkları, nörolojik bozukluklar için çok büyük risktir.

Uyku bozukluklarına neden olan hastalıkların başında solunum yollarıyla ilişkili bozukluklar gelmektedir.

Uyku apnesi:

Uykuda nefesin durması anlamına gelen uyku apnesinin en sık belirtisi, uyku halinde şiddetli horlama, uyku esnasında nefessiz kalma şeklinde kendini gösterir. Kişi ölüm korkusu ile aniden uyanır ve uzunca derin bir soluk alır, gece bölünen uykusu sebebiyle gündüzleri hep yorgundur, dikkat bozukluğu vardır ve şiddetli baş ağrısı çeker. Buna sebep olan en büyük neden aşırı kilodur. Aşırı kilo solunum kaslarının kontrolünü bozar, hava yolunda kapanmaya neden olur ve bu da kişinin kanında kısa süreliğine oksijen seviyesinin düşmesine neden olur. Obeziteden başka sigara ve alkol kullanımı, büyük bademcikler, ağız içi diş problemleri, ağız içi yaralar ve burun yoluyla düzgün soluk alamamakta diğer nedenler arasındadır. Aşırı kilolu hastaların kilo vermesi uyku apnesini büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ