Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik Sağlık İleri yaşta sauna ve spor zararlı mı? Kenan Işık beyin kanaması geçirdi

        Sedef ŞENKAL DEMİR-Serdar KULAKSIZ/AHT

        Uğur SOYSAL/MAGAZİN

        67 yaşındaki Kenan Işık'ın sauna sonrası geçirdiği beyin kanaması, akıllara 2008 yılında Bodrum'da hamamda ter attıktan sonra fenalaşan eski Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan'ın ölümünü akıllara getirdi. Uzmanlara, ileri yaşlarda sauna ve sporun sağlığa zararlı olup olmadığını, ne gibi önlemler alınması gerektiğini sorduk.

        'Uzmandan görüş alınmalı, sauna sağlığa bir müdahaledir'

        Dahiliye ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Prof. Dr Osman Müftüoğlu

        "Son zamanlarda insanların sağlıklarına olan düşkünlüklerinin artması sevindirici. Sağlığa olan düşkünlük yeni bir pazar ortaya çıkardı. Türkiye'de pazar yaratıldı, hayat uzmanı, diyet uzmanları göreve başladı. Ancak okulunu okumadan 'Egzersiz uzmanıyım' diyenler, eğitimden geçmeden sağlıklı yaşam uzmanı olanlar, insanların sağlıkları üzerinde olumsuz etkiler yapabiliyor. 'Diyet yapayım, egzersiz yapayım, kendime bakmış olurum' deniliyor ama hepimizin vücudu ayrı. Fabrikadan çıkan bir otomobil ile 10 yıllık 20 yıllık otomobil nasıl fark ediyorsa genç bir adamla yaşlı bir adam da farklıdır. Sağlıklı yaşam ile ilgili kararları alırken güvenilir sağlık uzmanlarına gidip görüş almak gerekir. Sauna sağlığa bir müdahaledir. Bu üzücü olaydan çıkaracağımız sonuç; sağlığımıza sağlıklı iken ettiğimiz müdahalelerden önce mutlaka uzman kişilerden görüş almak olmalı"

        'Egzersiz tablosuna göre spor yapılmalı'

        Amerikan Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tunç Öktenoğlu

        "Belli bir yaş grubunun üzerinde ağır fiziksel aktivite gerektiren sporları yapmak ya da sauna gibi aşırı sıcak, nemli ortamlarda bulunmak insan fizyolojisinde tansiyonun yükselmesine neden olacaktır. Bu da o yaş grubundaki insanlarda başta kalbi zorlayacaktır. Bu tip spor aktivitelerinde bulunmadan önce mutlaka bir uzman doktorun check-up'ından geçmeli, tansiyon, kalp ve solunum sistemi kontrol edilmeli. Bunun sonucunda doktoru tarafından kişiye özel egzersiz programı düzenlenmelidir. İnsanın kendi bünyesine ve performasına uygun spor ve aktiviteleri yapması onun sağlığı üzerinde olumsuz olacak sonuçları da engeller"

        'Sauna baştaki damarları genişletir'

        Doktor Nafiz Karagözoğlu:

        Saunalarda normalde 80-85 dereceye ulaşan ani sıcaklık yükselmeleri oluyor. Bu gibi ortamlarda 15 dakikadan fazla kalınması önerilmez. Hipertansiyon hastalarının özellikle dikkatli olması gerekiyor. Yüksek sıcaklığın o an kişiye yüksek tansiyon veya düşük tansiyon yapabiliyor. Spor sonrası da tansiyon yükselmeleri dengede olan bir kişinin hiper tansiyonunu olumsuz etkileyebilir. Spor sonrası gelen saunada bunu olumsuz etkileyebilir. Bununla beraber kalp yetmezliği, kalp kapak hastalıkları, kalp ritim bozukluğu olanlar için sauna önerilmemektedir. Saunada yaklaşık olarak iki bardak su kadar sıvı ve mineral kaybı çok kısa sürede gerçekleşebilir. Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan insanlar için sauna sonrası en az iki bardak su veya bol minarelli maden suyu içmeli. Özelikle saunada cilt damarları genişler, diğer organlara gitmesi gereken kan cilt damarlarına gider. Bunun için yemekten sonra saunaya girilmesi önerilmez. Saunadaki yüksek sıcaklıkta kafa içi damarları genişleyip kafa içi basıncının artmasına neden olabilir. Baş dönmesi bayılma gibi birçok hastalığa kapı açabilir.

        'Saunada bulunma süresi önemlidir'

        Prof. Dr. Barbaros Kınoğlu:

        Bilinen kalp, damar ve yüksek tansiyon hastaları olan insanların sauna kullanımında dikkatli olması ve doktor onayı alması gerekir. Saunada bulunma süresi de önemlidir. Hastanın yaşı, kullandığı ilaçlar, hastalıkları araştırılmalıdır. Saunada gerektiğinden fazla kalmak ve tahammül edilebilir ısıların üzerinde nemli ortamlarda bulunan kişilerin, hekimlerin onayını alması gerekir. Aynı şekilde. aşırı sıcakta güneşlenen kişilerinde çok dikkatli olması gerekir. Saunada uzun süreli kalınması elbette sorunlara neden olabilir. Sauna için hekimlerden onay alınmalıdır.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa