Osmanlıca zorunlu ders olmalı mı?
Meclis'e verilen yasa teklifi tartışma yarattı
Hande BİRAN - Özge Mine SARIÇAM / AHT
‘10 yaşından itibaren Osmanlıca zorunlu olacak’
OSMANLICA’nın Türkçesi’nin okullarda zorunlu ders olarak okutulması için Meclis’e verilen kanun teklifi tartışma yarattı. Teklifin yasalaşması halinde ortaokul ve liselerde, yani 10 yaşından itibaren öğrenciler Osmanlıca’yı zorunlu ders olarak okuyacak. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin imzasını taşıyan teklife AK Parti Grubu da sıcak bakıyor. Osmanlıca zorunlu ders olarak okutulmalı mı? Osmanlıca’ya ihtiyaç var mı? Uzmanlara sorduk.
‘Tarihimizi bilmek için gereklidir’
Arel Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muhammet YELTEN:
BU harflerin ortaokuldan itibaren öğretilmesi hem 9-10 asırlık bir kültüre sahip çıkılması hem de Türk dili ve edebiyatı öğrencilerine yardım açısından çok yararlı olacaktır. Biz zamanında Osmanlıca’nın seçmeli ders olarak ortaokuldan itibaren okutulması için talep belirtmiştik. Zorunlu tutulması çok daha iyi olur. Bu harflerin öğrenilmesi, tarihimizi bilmek için gereklidir. Osmanlı kültürüne ve tarihine daha çok yakınlık gösteren bir taban olduğu için teklifin kabul edilmesi olasıdır.
‘Osmanlıca bizim için hazinedir’
İstanbul Üni. Ed. Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeyma GÜNGÖR:
OSMANLICA’nın mutlaka seçmeli ders olarak konulması gerektiği kanaatindeyim. Osmanlı Türkçesi bizim için bir hazinedir. Bir araştırma yapmak istenilse eski yazıyı bilmek gerekir. Madem öğrencilere seçmeli ders veriliyor. Osmanlıca da verilsin.
‘Zaruri ihtiyaçtır geç bile kalınmış’
Yazar-Dilbilimci Dursun GÜRLEK:
OSMANLICA zaruri bir ihtiyaçtır. Geç kalınmış bence. 1950-1960’lı yıllarda Peyami Safa, Attila İlhan, Osmanlıca’nın mecburi olması gerektiğini söylemişlerdir. Çünkü Osmanlıca bu kadar geçmişi olan bir milletin kendi öz vicdanıdır. Yani kültür olayıdır. Kültürlü insanların da daha çok olması, çoğaltılması gerekir. Süleymaniye Kütüphanesi’ne gidin Amerikalıları görürsünüz orada. Dilbilimci oldukları için Osmanlıca’yı da bilirler başka dilleri de bilirler; ama bizim gençlerimiz bilmezler.
‘Geçmişi yeniden yaratma çabaları’
Eski Eğitim Sen Başkanı Nizamettin AKTEPE:
NEREDEN çıktı şimdi bu? Yüzde 40 Kürt vatandaşın yaşadığı ve anadilde eğitim isteyenlerin bu yüzden yargılandığı bir ülkede, Osmanlıca artık kullanılmadığı ve öyle bir talep bile olmadığı halde bunu teklif olarak ortaya atmak ileri demokrasi mi oluyor? Bu mu demokrasi dedikleri? Bunlar hep geçmişi yeniden yaratma çabaları, geçmişe özlem politikaları. Kendi önceliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyorlar.
‘Bu yaş için erken’
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Baki ASİLTÜRK:
BEN 10. sınıf için erken olduğunu düşünüyorum. Üniversitelerde okutulmalı. Zaten Osmanlıca, Türk Dili Edebiyat Fakülteleri’nde yoğun bir şekilde okutuluyor. Çünkü Osmanlıca uzmanlık gerektirir. Bu yaş için çok erken.
‘Bu dil Türkçe’mizi bozmuştur’
Romancı-Çevirmen Tahsin YÜCEL:
YÜZDE yüz karşıyım. Osmanlıca’nın yapı olarak da sözcük dağarcığı olarak da Türkçe’yle ilgisi yok. Bu dil Türkçe’mizi bozmuştur ve etkilerinden daha yeni kurtulabildik. Bu, cumhuriyeti özümseyemeyen, Osmanlı özlemi çeken tutucu zihniyetlerin ürünüdür.
‘Osmanlıca’ya da gerek var’
Yazar İskender PALA:
İNGİLİZCE ne kadar ihtiyaç ise Osmanlıca da bir ihtiyaç diye düşünüyorum. Bence Osmanlıca’ya da gerek var.
‘Kürtlere karşı başlatılan bir atak’
Eski Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi, Emekli Fen Bilgisi Öğretmeni Melahat ŞENTÜRK:
MHP’nin anadilde eğitim isteyen Kürtlere karşı başlattığı bir karşı ataktır bu. Kuran kursları, türban, kılık kıyafet derken sıra şimdi de Osmanlıca’ya geldi. Daha insanlar doğru düzgün Türkçe konuşmayı bilmiyor, eğitim sisteminde bir sürü çatlak var buna gelene kadar. Tabii ki farklı dilde eğitim almak, kendi tarihini, kültürünü öğrenmek önemlidir. Ancak burada art niyet var, niyet farklı. Amaç eski düzeni getirmeye çalışmak, monarşik düzen getirmek.