Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema 'Orhan Kemal Emek Ödülleri' sahiplerini buldu
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        28'incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde 'Orhan Kemal Emek Ödülleri' sinema yazarı Sevin Okyay ile görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay'a verildi.

        Sunuculuğunu Yeliz Doğramacılar Arman'ın yaptığı törende, festivale katılan filmler tanıtıldı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, törende yaptığı konuşmada, Adana'nın ülkede çekilen filmlere konu, mekan, insan kaynağı ve ev sahipliği yapan muhteşem bir plato olduğunu söyledi. Festivalin bu yılki temasının 'Doğa' olduğunu aktaran Karalar, "Ülkemizde ve tüm dünyada yaşanan yangın ve sel felaketleri ortada. İnsanlık olarak doğaya haşin davranmanın bedelini ödemeye başladık. İklim değişikliğiyle ilgili mücadelede hepimize önemli görevler düştüğünü hatırlatmak isterim" dedi. Karalar, konuşmasında kısa süre önce hayatını kaybeden festival direktörü Kadir Beycioğlu, sinema ve tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy ile yaşamını yitiren diğer sanatçıları saygıyla andığını kaydetti.

        REKLAM
        Menderes Samancılar - Güven Kıraç - Zeydan Karalar
        Menderes Samancılar - Güven Kıraç - Zeydan Karalar

        Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar, Yürütme Kurulu Üyesi Nebil Özgentürk'ün konuşmasının ardından Ferhan Şensoy belgeselinin gösterimi yapıldı. Konuşmaların ardından çevirmen, yayıncı, film eleştirmeni, muhabir, spor ve sinema yazarı, radyocu ve televizyon programcısı Sevin Okyay, Orhan Kemal Emek Ödülü'nü Adana Valisi Süleyman Elban'ın elinden aldı. Sağlık sorunları nedeniyle törene katılamayan görüntü yönetmeni Ertunç Şenkay'ın ödülü ise Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Karalar tarafından oyuncular Menderes Samancılar ile Güven Kıraç'a takdim edildi. Ödül töreninin ardından Birsen Tezer konser verdi.

        Sevin Okyay ödülünü Adana Valisi Süleyman Elban'dan aldı. Bir süre önce hayatını kaybeden Festival Direktörü Kadir Beycioğlu'yla son konuşmasını aktaran Okyay duygularını ‘'Kadir Beycioğlu'nu saygıyla anıyorum. Çok özleyeceğiz. Hiçbir zaman unutmayacağım. Kadir telefon etmişti ödül için ilk. Hep burada olacağına inanıyorum. Ruhu burada olacak. Kadir hep bizimle olsun'' diyerek dile getirdi.

        REKLAM
        Sevin Okyay
        Sevin Okyay

        Orhan Kemal Emek Ödülü'nün bir diğer sahibi Ertunç Şenkay rahatsızlığı dolayısıyla katılamadı. Şenkay adına ödülü, uzun yıllar birlikte çalıştığı can dostları Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Samancılar ve Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Üyesi Güven Kıraç, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar'dan aldı. Menderes Samancılar düşüncelerini şeyle diye getirdi: ‘'Ertunç Şenkay'ın ciddi sağlık problemleri var ve tedavi görüyor. Dileğimiz bir an önce iyileşmesi. Ödülü benim almamı rica etti. Beni sevenler alsın, dedi. Gerçekten kameranın arkasında bir cambaz nasıl çalışır öyle çalışırdı. İşine aşık biri. Orhan Kemal'i ne kadar çok sevdiğini biliyorum. '72. Koğuş' filmini ne şartlarda çektiğini bilirim. Böyle bir dostla uzun bir yolculuk yapmanın gururunu yaşıyorum. En yakın zamanda aramıza dönmesini diliyorum.''

        Güven Kıraç ise "Çok uzun zaman geçirdim Ertunç Ağabey" ile. Bir sihirbaz kendisi. Geceyi gündüze çevirirdi. Selamlar ve sevgiler buradan dostumuza. Posta güvercini olarak ödülünü taşıyacağız. Ferhan Şensoy ve Kadir Beycioğlu'nu saygıyla anıyorum'' dedi.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa