Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Keşfet Resmi İlanlar

Bir araç sürücüsüyseniz lastiklerinizi düzenli olarak kontrol ettirmeli ve yukarıdaki faktörleri göz önünde bulundurmalısınız. Zamanında değişmeyen lastikler, size ve diğer insanlara trafikte zorluk çıkarabilir. Lastikleri düzenli aralıklarla kontrol ettirmeli, ihtiyaçlarını tamamlamalı ve değişmesi gereken zamanları kaçırmamalısınız. Güvenli sürüş için kritik bir öneme sahip olan lastik değiştirme ile ilgili bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz. Lastik değişimi ne zaman olmalı? Değişim vaktinin geldiğini nasıl anlarım?

LASTİK ÖMRÜ KAÇ YIL?

Lastik ömrü kaç yıl?” sorusunu soranlar arasındaysanız doğru yerdesiniz. Bir aracın lastik ömrü için net bir rakam vermek doğru değildir. Çünkü lastiğin ömrü kullanım şartlarına, sıklığına ve sürücünün sürüş tarzına bağlı olarak değişiklik gösterir. Lastiklerin yasal diş derinliği en az 1,6 mm’dir. Siz ve diğer insanların güvenli koşullarda trafikte olması için bu miktarın 3 mm ve üzeri olması tavsiye edilendir.

Yasal kabul edilen değerlerin yanı sıra bazı lastikler, çeşitli sürüş koşullarında daha kısa sürede değişim bekleyebilir. Örneğin sürücünün sürüş tarzı, aracın kullanım sıklığı ve kullanıldığı arazi, lastiğin zorlu koşullara maruz kalmasını sağlayacak nitelikteyse o hâlde lastik ömrü daha da azalabilir.

Çok soğuk ve sıcak hava koşullarında agresif bir sürüş tarzı lastiğin ömrünü azaltır ve lastiklerin olması gerekenden daha kısa sürede değişim ihtiyacı duymasına neden olur. Lastik değişiminin geldiğini gösteren bazı belirtiler vardır. Bunları fark ettiğinizde en kısa sürede değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.

Çoğunlukla 6- 10 yıl arasında değiştirilmesi önerilse de lastiklerin düzenli olarak kontrol edilmesi ve ters bir durum olduğunda değiştirilmesi, söylenen yılı değiştirir.

Haberi Hazırlayan: Rıza Gereniz
Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ