Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kurban bayramı ne zaman? Kurban fiyatları ne kadar? Tatil 9 gün olacak mı?

        Müslümanların önemli ibadetleri arasında yer alan Kurban Bayramı. Her yıl olduğu gibi bu yılda coşkuyla kutlanacak. Kurban Bayramı'nda Çalışan vatandaşların merak ettiği bir konu kaç gün tatil olacak sorusu. 9 gün tatil olup olmayacağı merak konusu.Öte yandan Türkiye'de ki enflasyonun artmasıyla birlikte Kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlar kurban fiyatlarını merak ediyor. Peki, Kurban Bayramı ne zaman, tatil kaç gün sürecek,Arefe günü ne zaman, kurbanlık fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

        2018 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

        Kurban Bayramı geçtiğimiz yıl 31 Ağustos - 1 Eylül arasında kutlanmıştı. Bu yıl ise aşağıda ki gibi uygulanacak.

        Arefe Günü 20 Ağustos 2018 Pazartesi
        Kurban Bayramı 1. Gün 21 Ağustos 2018 Salı
        Kurban Bayramı 2. Gün 22 Ağustos 2018 Çarşamba
        Kurban Bayramı 3. Gün 23 Ağustos 2018 Perşembe
        Kurban Bayramı 4. Gün 24 Ağustos 2018 Cuma

        2018 KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

        REKLAM

        Kurban Bayramı'nın ilk günü 21 Ağustos Salı gününe denk geliyor. Eğer arefe günü olan Pazartesi günü tatil olursa, vatandaşlar 18 Ağustos Cumartesi gününden itibaren tatile başlayacak ve böylece9 günlük tatiluygulanacak. Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak 20 Ağustos Pazartesi günü de tam gün tatil olursa, vatandaşlar 9 günlük bayram tatiline çıkacak.

        KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

        Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerinde yurt içi kurban fiyatına zam yapmadı. Diyanet İşleri geçtiğimiz yıl kurban kesim bedellerini yurt içinde 850 TL olarak açıklamıştı. Yurt dışında ise 600 TL olarak belirlemişti. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerinin yurt içi kurban bedelinin 850 TL, yurt dışı kurban bedelinin ise 625 TL olarak belirlendiğini açıkladı.

        Ancak üreticiler bu yıl kurban fiyatlarında enflasyon etkisinin görüleceğini öngörüyor. Yem, gübre ve mazot gibi hayvan fiyatlarını etkileyen en önemli maliyetlerin 1 yıl içinde en az yüzde 30 arttığını aktaran üreticiler, haziran ayında TÜFE'de yüzde 15.39'u bulan enflasyon oranının bu yıl kurban fiyatlarına yansıyacağı belirtiliyor. Son dönemde canlı erkek dana alım kilogram fiyatının 20 lira olduğunu belirten İzmir Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, kurban döneminde fiyatın 22-23 liraya çıkmasını beklediklerini belirtti. Civil, kurban döneminde 800-900 bin adet büyük baş, 2 milyon adet de küçük baş hayvan kesimi beklediklerini ifade etti.

        Kurbanlık hayvanı elektrik veya narkozla bayıltarak kesmek caiz midir?

        Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi asıldır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek (ölüm acısını azaltmak) maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caizdir. Ancak hayvanın bayıltıldıktan sonra ölmeden boğazından kesilmesi gerekir. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi, eti de yenmez. Zira kurbanlık veya etlik hayvanın yenilmesinin caiz olabilmesi için kesim esnasında hayvanın canlı olması gerekir.

        Haberi Hazırlayan: Ümit Gündoğdu
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa