Pandemi hayatı, kronik ağrılarda yaş ortalamasını çocuklara kadar indirdi
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Fizik Tedavi ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Hakan Gündüz, 2 yıllık pandemi sürecinde uzun süre evde kalma ve uzaktan çalışma, online eğitim gibi nedenlerle "ekrana bağımlı" bir yaşam sürülmesinin, kronik bel ve boyun ağrısı şikayetiyle gelen hastalarda yaş ortalamasını gençler, hatta çocuklara kadar düşürdüğünü söyledi
ABONE OLİstanbul'un en büyük pandemi hastanelerinden biri olarak 2 yıldır Covid konusunda binlerce hastaya şifa veren Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Hakan Gündüz, pandemi hayatının kronik ağrı ve tedavisinde ezberleri değiştirdiğini söyledi.
Aynı zamanda Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Algoloji (Ağrı) Uzmanı da olan Prof. Dr. Gündüz, özellikle kronikleşen ağrıların son yıllarda toplumda oldukça büyük bir yük oluşturduğunu anlatarak "Bunların başında da genel olarak omurga sorunları geliyor. Özellikle bel veya boyun fıtığı sonrasında yaşanan ağrılar, bacak-kol ağrıları, bunların başında yer alıyor. Pandemide geçen 2 yıl ise hayatımızda çok ciddi değişikliklere sebep oldu ve bu, ağrı açısından da önemli oldu" dedi. Pandemi yüzünden ertelenen sağlık ihtiyaçları nedeniyle de bir grup kronik hastada fizik tedavi veya girişimsel yöntemler için geç kalınması yüzünden, cerrahinin zorunlu hale geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Gündüz, son yıllarda kronik ağrı tedavisinde girişimsel yöntemlerin çok iyi sonuçlar verdiğine de değindi.