KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Atatürk

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir ili olan Selanik’te dünyaya geldi. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Babasını küçük yaşta kaybettikten sonra ilkokulu Selanik’te Şemsi Efendi Mektebi’nde okudu. Öğrenimini Selanik Askerî Rüştiyesi ve Manastır Askeri İdadisi’nde sürdürdü. 1899’da girdiği İstanbul Harbiye Mektebi’ni 1902 yılında piyade teğmeni rütbesiyle, Harp Akademisi’ni de 1905’te kurmay yüzbaşı olarak bitirdi.

Mustafa Kemal 1905 yılında Şam’da 5. Ordu’da, 1907’de Makedonya’daki 3. Ordu’da görevlendirildi. Manastır ve Selanik’te görevli iken 1909’da İstanbul’daki (31 Mart Vak’ası) ayaklanmayı bastıran Hareket Ordusu’nda görev yaptı. Arnavutluk isyanını bastırma harekâtına katıldı. 1911’de İtalya’nın Trablusgarp’a asker çıkarması üzerine Tobruk’a gönderildi. Tobruk ve Derne’de Türk Kuvvetlerini başarı ile yönettikten sonra binbaşı rütbesiyle 1912–1913 yıllarında Balkan Savaşı’na katıldı; Edirne’yi Bulgaristan’dan geri alan kolorduda görev yaptı. 1913–1915 yıllarında Sofya’da ataşe olarak bulundu. Birinci Dünya Savaşı’nda, 1915’te, 19. Tümen Komutanı olarak Çanakkale Savaşı’na katıldı. Gelibolu’da düşman saldırılarını başarı ile durdurdu; “Anafartalar Kahramanı” olarak ün kazandı.

1916’da Doğu Cephesi’ne Kolordu Komutanı olarak atandı ve generalliğe yükseltildi. Rus saldırılarını durduran Mustafa Kemal, Bingöl ve Muş’u düşmandan geri aldı. 1917’de Filistin ve Suriye’de görevli 7. Ordu Komutanlığı’na atandı. Aynı yıl Veliaht Vahdettin ile Almanya’ya gitti.

Alman Genel Karargâhı ve Alman savaş cephelerinde incelemeler yaptı. 1918’de yeniden görevlendirildiği Suriye cephesinde 7. Ordu Komutanı iken, Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra İstanbul’a geldi. Ülkeyi düşman işgalinden kurtarmak amacını gizli tutarak, Ordu Müfettişliği görevi ile İstanbul’dan ayrıldı.

Karadeniz yoluyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayımladı. Türk milletine, “Vatanın bütünlüğünün ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğunu, azim ve kararlılıkla vatanın kurtarılması için Sivas’ta bir kongre toplanacağını” bildirdi. Ayrıca Osmanlı Hükûmeti’nin verdiği görevden ve askerlikten istifa ederek 23 Temmuz 1919’da Erzurum’da, 4 Eylül 1919’da Sivas’ta toplanan kongrelerin başkanlığını yaptı.

Bu kongrelerde, “Düşman işgaline karşı milletin vatanı savunacağı, bu amaçla geçici bir hükûmetin kurulacağı ve bir millî meclisin toplanacağı, manda ve himayenin kabul edilmeyeceği” kararları alındı ve açıklandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, onun çabalarıyla 23 Nisan 1920’de Ankara’da tarihî görevine başladı; Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Başkanı seçildi. Osmanlı Hükümeti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması’nı Türk milletinin kabul etmediğini dünyaya duyurdu.

İtilaf Devletleri’nin yardımıyla İzmir’i işgal eden Yunan Kuvvetlerinin ilerlemesi 1921’de Birinci ve İkinci İnönü savaşlarıyla durduruldu. 23 Ağustos 1921’de yeniden saldıran Yunan Ordusu bozguna uğratılarak Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Türk Ordusu Sakarya Meydan Savaşı’nı zaferle sonuçlandırdı. 22 gün geceli gündüzlü süren bu savaşta Yunan Ordusu ağır kayıplara uğratıldı. Bu zafer nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal’e ‘Mareşal’ rütbesi ve 'Gazi' unvanı verildi. Türk Ordusu, vatanı düşman işgalinden kurtarmak için 26 Ağustos 1922’de karşı saldırıya başladı. Mustafa Kemal Paşa’nın yönettiği Başkomutan Meydan Savaşı’nda (30 Ağustos 1922) Türk Ordusu Yunan Ordusu’nun büyük kısmını yok etti. Bozguna uğrayarak kaçan düşman kuvvetlerini izleyen Türk Ordusu 9 Eylül 1922’de İzmir’e girdi. 11 Ekim 1922’de Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandı ve İtilaf Devletleri işgal ettikleri Türk topraklarından çekildiler.

Kurtuluş Savaşı’nın ardından TBMM tarafından 29 Ekim 1923 günü Cumhuriyet ilan edilirken, Mustafa Kemal de Cumhurbaşkanı seçildi. 1938’deki ölümüne dek arka arkaya 4 kez cumhurbaşkanı seçilen Atatürk, bu görevi en uzun süre yürüten cumhurbaşkanı oldu.

Mustafa Kemal’e, 24 Kasım 1934 günlü, 2587 sayılı kanunla Atatürk soyadı verildi ve bu soyadının başkaları tarafından kullanılması yasaklandı.

Mustafa Kemal Atatürk, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı’nın etkilerini hafifletmek ve ülkenin kalkınmasını hızlandırmak amacı ile 1933’te Beş Yıllık Sanayi Planı’nı başlattı. Aynı dönemde dış politikada da önemli adımlar atıldı; Milletler Cemiyeti’ne girilmesi (1932), Balkan Antantı’nın imzalanması (1934), Montrö Boğazlar Sözleşmesi (1936) ve Sadabat Paktı (1937) gibi girişimler Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada etkili bir aktör olarak öne çıkmasına katkıda bulundu. Atatürk, Hatay’ın anavatana katılması için yoğun bir diplomatik çaba sarf etti ve onun bu amacı, vefatının ardından 1939 yılında gerçekleşti.

Atatürk, yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı’nı başarı ile yöneten bir komutan değil, aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimler ile de dâhi bir devlet adamı idi. 57 yıl süren yaşamının büyük kısmında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı ve mutluluğu için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, cesur ve unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de aramızdan ayrıldı.

Atatürk Haberleri

  • 'Basında Atatürk: 10 Kasım Arşivi'

    Kültür-Sanat, 11 Kasım 2024

    'Basında Atatürk: 10 Kasım Arşivi'

    Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatına dair yaklaşık 1000 belgeyi içeren Basında Atatürk: 10 Kasım Arşivi, Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı.

  • "Sevgi, saygı ve özlemle"

    Magazin, 09 Kasım 2024

    "Sevgi, saygı ve özlemle"

    Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 86 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü'nde; ünlü isimler ve ünlü yapım şirketleri, sosyal medya hesapları üzerinden duygularını paylaştı

  • Türk Yıldızları'ndan "Ata'ya saygı" uçuşu

    Gündem, 10 Kasım 2024

    Türk Yıldızları'ndan "Ata'ya saygı" uçuşu

    Türk Hava Kuvvetleri'nin akrobasi timi Türk Yıldızları, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 86. yılında, Antalya Kültür Yolu Festivali kapsamında "Ata'ya saygı" uçuşu gerçekleştirdi.

    Atatürk'ün adı geçince ağlamaya başlıyor

    Gündem, 10 Kasım 2024

    Atatürk'ün adı geçince ağlamaya başlıyor

    Tokat'ın Niksar ilçesinde yaşayan 7 yaşındaki Beylem Elbasan, ne zaman Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümüyle ilgili bir parça çalınsa göz yaşlarını tutamıyor. Atatürk'ün öldüğünü kabullenmek istemeyen küçük Beylem'i, kimi zaman ailesinin ikna çabaları da işe yaramıyor.

    Türkiye'de saat 09.05'te hayat durdu: Atatürk'ü minnet ve özlemle anıyoruz

    Gündem, 10 Kasım 2024

    Türkiye'de saat 09.05'te hayat durdu: Atatürk'ü minnet ve özlemle anıyoruz

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 86'ncı yılında saygı ve özlemle anılıyor. Saatler 09.05'i gösterdiğinde Türkiye'de hayat durdu. Kentlerin işlek caddelerinde, köprü ve meydanlarında Atatürk için saygı duruşunda bulunuldu.

  • İzindeyiz

    Magazin, 09 Kasım 2024

    İzindeyiz

    Atatürk, vefatının 86'ncı yılında saygıyla anılıyor. Kişiliği, askeri ve siyasi başarılarıyla küresel boyutta sevilen ve saygınlık kazanan Atatürk, yaşamı boyunca; her dönemde yol gösterici özlü sözler sarf etti. Vefatının ardından ünlü kişilerin sözleri ve yabancı gazetelerin yazdıkları Atatürk'ün neden ölümsüz bir kişiliğe sahip olduğunu gözler önüne seren unsurlardan biri oldu

  • "Yük değil, vatan borcu"

    Röportajlar, 08 Kasım 2024

    "Yük değil, vatan borcu"

    Atatürk filminin ortak yapımcısı Hakan Karamahmutoğlu, Habertürk'e verdiği röportajda bir hayli zor bir işe neden girdikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu; "Yük değil, vatan borcu"

  • Atatürk'ün sevdiği şarkılar CRR'de

    Kültür-Sanat, 05 Kasım 2024

    Atatürk'ün sevdiği şarkılar CRR'de

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda, 9 Kasım Cumartesi akşamı CRR Türk Müziği Topluluğu, Ata'nın Sevdiği Şarkılar başlıklı konserle müzikseverlerle buluşacak.

    Kamera arkası görüntüleri paylaşıldı

    Magazin, 30 Ekim 2024

    Kamera arkası görüntüleri paylaşıldı

    'Bir Cumhuriyet Şarkısı'nın kamera arkası görüntüleri paylaşıldı. Filmin çekim sürecinde kamera arkasında neler yaşandığı, paylaşılan görüntülerle gözler önüne serildi

    Açık ara önde

    Magazin, 29 Ekim 2024

    Açık ara önde

    Bugün, Cumhuriyet'in 101'nci yılı kutlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve dış temsilciliklerimizde törenlerle kutlanıyor. Geçtiğimiz yıl, Cumhuriyet'in 100'üncü yılı şerefine bestelenen marşların dinlenme sayılarında artış gözlendi. Son bir yıla bakacak olursak Norm Ender'in 'Parla'sının açık ara önde olduğu görülüyor

  • Devrime koştular

    Magazin, 27 Ekim 2024

    Devrime koştular

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür devriminin ilk adımını atma adına üretilen 'Özsoy Destanı'nın ortaya çıkış hikâyesi, BKM tarafından 'Bir Cumhuriyet Şarkısı' adıyla beyazperdeye yansıtıldı. Filmde; Atatürk'ten Ahmet Adnan Saygun'a kadar birçok tarihi kişiliğin bazı özel anları, ilk kez bir sinema filminde yer aldı

  • AKM Kasım ayında Atatürk'ü anıyor

    Kültür-Sanat, 28 Ekim 2024

    AKM Kasım ayında Atatürk'ü anıyor

    İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), Kasım ayında operadan baleye, tiyatrodan konsere birçok etkinlikle sanatseverleri ağırlayacak. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de ebediyete ayrılışının 86. Yıldönümünde hatırasına verilecek özel konserler ve etkinliklerle anılacak.

  • Ankara galası yapıldı

    Magazin, 23 Ekim 2024

    Ankara galası yapıldı

    BKM’nin yapımcılığında beyazperdeye taşınan ve vizyonuna sayılı günler kalan ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı'nın Ankara galası, filmin çekimlerinin de yapıldığı Ankara Resim Heykel Müzesi - Türk Ocağı Salonu’nda gerçekleşti

    En büyük hedefini açıkladı

    Röportajlar, 23 Ekim 2024

    En büyük hedefini açıkladı

    Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla çekilen BKM yapımı 'Bir Cumhuriyet Şarkısı', birçok unsuruyla Türk sinemasının özel filmlerinden biri. Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür devrimi adına atılan ilk adımda yaşananları konu edinen bu özel filmin başrol oyuncularından Salih Bademci, Habertürk'e en büyük hedefini açıkladı

    Biletleri satışa çıktı

    Magazin, 23 Ekim 2024

    Biletleri satışa çıktı

    BKM yapımı ‘Bir Cumhuriyet Şarkısı’ adlı sinema filminin biletleri satışa çıktı

  • "İlk kez tanık oluyorum"

    Magazin, 21 Ekim 2024

    "İlk kez tanık oluyorum"

    Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla çekilen 'Bir Cumhuriyet Şarkısı', Türkiye Cumhuriyeti'nin kültür - sanat devrimi adına atılan ilk adımda yaşananları konu ediniyor. BKM yapımı filmi, galada izleyen ünlüler yorumladı. Yılmaz Erdoğan; "İlk defa böyle bir duygu durumuna tanık oluyorum" dedi

  • Sanat devrimin galası yapıldı

    Magazin, 19 Ekim 2024

    Sanat devrimin galası yapıldı

    Türkiye İş Bankası'nı katkılarıyla BKM’nin yapımcılığında çekilen 'Bir Cumhuriyet Şarkısı'nın galasına çok sayıda ünlü katıldı. Oyuncular ve konuklar, kahkahaları kadar gözyaşlarına da hâkim olamadı

  • Kırklareli'nde Atatürk heykeline saldırı: Şüpheli yakalandı

    Gündem, 11 Eylül 2024

    Kırklareli'nde Atatürk heykeline saldırı: Şüpheli yakalandı

    Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün heykeline taşlı saldırıda bulunan Canan B, gözaltına alındı. Valilik, saldırganın psikiyatrik rahatsızlığı bulunduğunu ve zaman zaman hastanede tedavi gördüğünü açıkladı

    Atatürk'ü İzmir'e dedesi götürdü

    Magazin, 09 Eylül 2024

    Atatürk'ü İzmir'e dedesi götürdü

    Sadettin Teksoy'un oğlu Efe Teksoy, İzmir'in Kurtuluşu'nun 102'nci yıl dönümüne dair bir paylaşımda bulundu. Efe Teksoy, büyük dedesi Mustafa Sadettin Teksoy'un, Atatürk'ü İzmir'in Kurtuluşu'na kendi aracıyla götürdüğünü söyleyerek, 10 Eylül 1922'de çekilen fotoğrafı yayımladı