Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        'İNSANLARİMARSIZ YAPILARA MAHKUM EDİLMİŞ'

        Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Gaziemir ilçesindeki Aktepe Emrez Kentsel Dönüşüm Alanı'nı ziyaret etti. Burada toplanan kalabalığa konuşan Bakan Özhaseki, İzmir'in doğal bir güzelliğe sahip olduğunu belirterek, "Cenabıallah buraya her şeyi cömertçe, bol bol vermiş. Ama insan eliyle güzel işler yapılmadığı için insanlar, bu kötü evlere ya da bu imarsız yapılara mahkum edilmiş. Sayın Cumhurbaşkanımız 2012 yılında bir talimatla Kentsel Dönüşüm Yasası'nı çıkarttı. Zaten bunu yeterli görmediğimiz için birkaç ay önce meclise yeniden getirip Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurduk. Her yerde artık şehirlerimizi, mahallelerimizi, sokaklarımızı depreme dirençli hale getirmek için çırpınıyoruz" dedi.

        Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna dikkati çeken Bakan Özhaseki, "Bunu kimse unutmasın. Japonya'da Türklerin yaptığı bir camiye gittim. Anısını anlatan imam efendi 'Birkaç ay önce burada gece şiddetli deprem oldu. Ailece sokağa çıktık. Utandık, sokakta kimse yok. Ertesi gün insanlarla sohbet ederken gece olanı anlattım. Bana katıla katıla güldüler' dedi. Bu çok acı bir gerçek. Japonya'da deprem olduğunda insanlar yatıyorsa bizde de 'Eyvah kaç kişi öldü?' diye dizlerimizi vuruyorsak bu işte bir gariplik var" açıklamalarında bulundu.

        'TEDBİR ALMAMIZ LAZIM, İZMİR'DE BU EKSİK'

        Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından yeniden inşa edilen konutları teslim ettiklerini kaydeden Bakan Özhaseki, "Bizler de Japonya'dakiler gibi evlerimizi depreme dirençli yapsak dizlerimizi vurup ağlar mıydık? Hz. Mevlana diyor ki 'Akıl dize vurup Ah etmek için değil, akıl olacakları önceden kestirip tedbir alıp yola revan olmak içindir.' Konut stoğumuz çok eski ve depreme dayanıksız. Bir an önce yenilenmesi lazım. Kadere hepimiz inanıyoruz. Ama tedbir almamız lazım. İzmir'de de bu eksikliği gördüm. 25 yıldır bu arkadaşlar iktidarda. Bir ucundan tutmuş olsalardı emin olun şimdi İzmir'in yarısını değiştirmiştik. Bu işlerin formülü var. Devlet kocaman bütçe ayırıyor. Bir ucundan tutun." dedi.

        'EVİNİZİ YENİLEMEK İSTİYORSANIZ PARASI BİZDEN'

        İzmir'e bir müjde vermek için geldiğini belirten Özhaseki, "Evlerimizi yenilememiz lazım. Evinizi dönüştürmek istiyorsanız 180 ay vadeli, aylık 0.69 faiz oranıyla kredi veriyoruz. Siz evinizi yenilemek istiyorsanız ve riskliyse parası bizden, hadi başla. Sizler de evinizi yenilemek istiyorsanız, önümüzdeki aydan itibaren şartları, yönetmelikleri yayınlarız, takip edin. Kentsel dönüşüm yapmak için Bakanlık olarak hazırız para da vereceğiz arazi de vereceğiz. Belediye gelecek en riskli alanları hesaplayacak. Bizimle vatandaş arasında belediye aracı olacak. 8 aydır bakanım, İzmir'de ne yazık ki daha şu ana kadar bir tek Allah'ın kulu aramadı. Biz düşman değiliz. İzmir’imiz riskli. Hareketli 21 fay hattı var. Her biri her an hareketlenebilir. Arkadaşlarımız zerre adım atmıyor. Ben 21 sene Kayseri'de belediye başkanlığı yaptım. 5 kez seçime girdim. 'Kimseyi ayırmayacağız, dinine, imanına bakmayacağız, çalışacağız' dedik. Üçüncü seçimde millet bana yüzde 70'ten fazla oy verdi. Çalışarak bugünlere geldik. Arkamızda hükümet yok. Gecekondu sahiplerinin tamamını ev sahibi yaptık" ifadelerini kullandı. Devletin kentsel dönüşüm için bütçe ayırdığını ve halkın yerel yöneticilerden bunun için hesap sorması gerektiğini söyleyen Bakan Özhaseki, "Türkiye'nin herhangi bir yerinde A, B, C parti kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa, kapı sonuna kadar açık. Elimde ne imkan varsa hepsi için kullanacağım, söz veriyorum. Deprem siyaset üstü bir iştir" dedi.

        'BİZ DEPREM TURİSTİ DEĞİLİZ'

        Gaziemir'de AK Parti Belediye Başkan adayı Deniz Doğan için de destek isteyen Bakan Özhaseki, "Bütün belediyelerimizi deprem bölgesine gönderdik. Sadece özel jetlerle gelip, yanında gazetecileri götürüp selfie çekilip dönen deprem turistleri var. Ama biz deprem turisti değiliz. En son vatandaşın evini teslim edinceye kadar dönmeyeceğiz. Bizler hizmet siyasetini biliyoruz. Tüm yol arkadaşlarımız eser siyasetinin peşindeyiz. Elinize geçmiş bir mühür var. Bunu Deniz Doğan kardeşimiz için kullanırsanız birlikte çalışacağız. Tercih sizin. Büyükşehirde Hamza Dağ'ın çalışkanlığına kefilim. Allah utandırmasın" diye konuştu.

        Nevra UÇKAÇ / İZMİR,

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm İzmir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. İzmir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        İzmir İlçeleri
        Tüm İzmir Haberleri
         İzmir

        İzmir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa