Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İşte rayların altını oyan sel!

        Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde 8 Temmuz'da, rayların altındaki toprağın şiddetli yağış nedeniyle kayması ve 5 vagonun devrilmesi sonucu 25 kişi can verirken, 340 yolcu da yaralanmıştı. Bu felaketin ardından Aydın'da dün akşam olasığı bir facia, demiryolu çalışanlarının dikkati sonucu önlendi.

        KONTROL PERSONELİNİNDİKKATİ KAZAYI ÖNLEDİ

        Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Aydın'ın Kuyucak ile Denizli'nin Sarayköy istasyonları arasındaki Km. 217+380 ile 190+100 nolu hattan sorumlu demiryolu bakım ve kontrol personeli, aşırı yağışın sele dönüşerek demiryolunda hasar yarattığı fark etti.

        Bunun ardından saat 19.40'dan itibaren tren yolu trafiğe kapatıldı. Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Durumun son anda fark edilmesi veya makinistler fark edip kazayı önledi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.

        BAKAN TURHAN'DAN'KONTROLLER ARTSIN'

        Açıklamada, "Söz konusu demiryolu hattı, çalışmaların tamamlanmasının ardından 31 Temmuz 2018 (Bugün) tarihinde saat 04.10'den itibaren yeniden tren trafiğine açılmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın M. Cahit Turhan, son dönemde ülke çapında artan aşırı yağışlar nedeniyle ulaşımı etkileyecek herhangi bir durumla karşılaşılmaması amacıyla bakım ekipleri tarafından kontrollerin artırılması talimatı vermiştir" ifadeleri yer aldı.

        10 METRELİK HATTA70 SANTİMLİK BOŞLUK

        Dün gece selin ardından ray hattında incelemede bulunan Buharkent İlçesi'ne vekâleten bakan Karacasu Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, "10 metre uzunluğunda ve yaklaşık 70 santim civarında bir boşluk mevcut. Demiryolu çalışanları bölgede çalışma başlattı. Sabaha kadar ray hattının açılması için çalışıyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

        SEL DEĞİL KIYAMET

        Ucuz atlatılan olayın vehameti ise HABERTURK.COM takipçilerinin Kızıldere Çayı'nda yaşanan taşmaya ilişkin görüntülerinde ortaya çıktı. Video görüntülerinde yola taşan selin büyük bir çöp konteynerini devirdiği ve insanların, "Mahvolduk" sesleri yer aldı. Rayların altındaki toprağı dakikalar içinde oyup, yok eden sel nedeniyle birçok evi de su bastı.

        UZMANLAR UYARIYOR'BENZER OLAYLAR YAŞANABİLİR'

        Habertürk TV'de, tren raylarında yaşanan toprak boşalmaları hakkında açıklamada bulunan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Atahan şöyle konuştu: "Demiryolları Türkiye'de çok yaygın şekilde kullanılan ulaşım modu. Yoğun yağışla rayların altındaki toprak boşalıyor. Çorlu kazasında bölgeye 1 saatte düşen yağış miktarı haziran ayında normalin 27 katı. İnanılmaz bir yağış. Bu yağış zemini olumsuz bir şekilde etkiliyor.

        'DOLGU YAĞIŞLA YUMUŞUYOR'

        Konu jeoteknikle ilgili. Biz rayları traverslere bağlıyoruz. Rayların altında bulunan bu elemanlar rayları bir arada tutuyor. Rayların altında bulunan özel taşıyıcı taşlardan yapılmış bir dolgumuz var. Bu dolgu yağışlarla yumuşuyor. Yoğun yağışın önünde durabilecek bir engel yok. Binaları kaydırıyor, arabaları sürüklüyorsa bu yağış bu dolguları alabiliyor. Bunları tahmin edebilmemiz gerekiyor. Bugün Denizli'de olan bu olayda makinistin dikkati çok kötü bir kazayı engellemiş oldu. En büyük sorun yoğun yağışın rayların altındaki malzemeyi boşaltması. Bunun önüne geçilebilmesi için bazı mühendislik uygulamalarının hayata geçirilmesi gerekiyor. TCDD ray bakımı, onarımı için özel makinelerle düzenli çalışmalar yapıyor. Ancak siz ne yaparsanız yapın, bu boşlukların oluşmasını engellemez. Bunu öngörebilir, seferleri iptal edebiliriz."

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa