Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İSRAİL FİLİSTİN SAVAŞI SON DAKİKA | İsrail-Hamas çatışmalarının 16. günü: İsrail: Gazze'ye yönelik saldırıları artıracağız

        7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları sürüyor. İsrail ordusu dün akşam saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda bulunan çarşıyı bombaladı, saldırıda en az 13 kişi hayatını kaybetti.

        İsrail'in kara operasyonu hazırlıkları sürerken çatışmaların 16. gününde yaşananlar...

        Gazze'de yaşayanlara gönderilen mesajlarda "İsrail Ordusu, Gazze'de kalanlara güneye dönmeleri konusunda çağrı yapıyor, kuzeyde kalmaları durumunda 'terör örgütü' üyesi olarak görülecekleri uyarısında bulunuyor" ifadelerini kullandı.

        Refah Kapısı'ndan Gazze'ye 17 yardım tırı daha geçti. Reuters, ikinci konvoyun Mısır tarafından Gazze'ye geçtiğini bildirdi.

        BM: GAZZE'DE YAKITIMIZ 3 GÜN İÇİNDE BİTECEK

        Birleşmiş Milletler, "Gazze Şeridi'nde yakıtımız 3 gün içinde bitecek. Yakıt olmadan su, çalışan hastane ve fırınlar olmayacak, insani yardım da olmaz." açıklamasında bulundu.

        İSRAİL: HAMAS'IN ÜST DÜZEY ASKERİ YETKİLİSİ ÖLDÜRÜLDÜ

        İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne düzenlediği bombardımanda Hamas’ın üst düzey bir askeri yetkilisini öldürdüğünü açıkladı.

        İsrail ordusu ve İç İstihbarat Servisi Şin-Bet’ten (Şabak) yapılan ortak yazılı açıklamada, Hamas'ın roket ve topçu sistemi komutan yardımcısı ve merkezi bölgedeki roket atışlarını yönetmekten sorumlu Muhammed Katamiş'in öldürüldüğü ifade edildi.

        Açıklamada, Katamiş’in, “Gazze ile yaşanan savaşın her aşamasında Hamas'ın İsrail'e roket fırlatmasına yönelik planlama ve uygulamalarında önemli bir unsur” olduğu belirtildi.

        Katamiş’in ölüm iddiasına ilişkin Hamas’tan bir açıklama yapılmadı.

        NETANYAHU DELİLLERİ YOK ETMEKLE SUÇLANDI

        İsrailli muhalif bir hareket, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu, Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuyla ilgili sorumluluktan kaçmak için delilleri ve belgeleri yok etmekle suçladı.

        Netanyahu karşıtı gösterilerde aktif olan Sivil Demokrasi Hareketi, İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara'ya bir mektup gönderdi.

        REKLAM

        Hareketin Facebook sayfasından yayımlanan mektupta, Aksa Tufanı "tam bir istihbarat ve operasyonel sürpriz" olarak nitelendirildi.

        Mektupta, "Kara Cumartesi günü (7 Ekim) tüm İsrail vatandaşlarını etkileyen güçlü şokun, Netanyahu'nun sorumluluktan kaçmasına engel olmadığı" ifade edildi.

        "Netanyahu'nun, gelecekte oluşturulacak bir soruşturma komitesinin çalışmasını zorlaştırmak amacıyla delilleri silmeye, belgeleri yakmaya, kayıtları yasaklamaya ve çeşitli önlemler almaya başladığı" dile getirildi.

        İSRAİL HAN YUNUS'TA OKUL VURDU

        Filistinli sivillerin sığındığı Birleşmiş Milletler'e ait bir okul, İsrail tarafından hedef alınarak bombalandı.

        31 CAMİ TAMAMEN YIKILDI

        İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 5 camiyi daha yıkmasıyla, 7 Ekim'den bu yana saldırılarda yıkılan camilerin sayısı 31'e yükseldi.

        Gazze'deki Vakıflar Bakanlığı, İsrail'in camileri hedef alan saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yayımladı.

        İsrail'in 5 camiyi daha tamamen yıktığı belirtilen açıklamada, "İsrail'in, Gazze'ye yönelik saldırılarının başından bu yana tamamen yıkılan camilerin sayısı 31'e yükseldi." ifadelerine yer verildi.

        REKLAM

        CAN KAYBI ARTIYOR

        İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 4 bin 741 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 15 bin 898 kişinin de yaralandığı bildirildi.

        HAVA SALDIRISINDA EN AZ 30 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        İsrail uçaklarının, Gazze'nin farklı bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında en az 30 kişinin öldüğü, onlarcasının yaralandığı belirtildi.

        İsrail uçakları, Gazze'deki Cebaliya, El-Bureyc ve Nusayrat mülteci kampları ile Beyt Lahiya bölgesinde, sivillerin yaşadığı çok sayıda eve hava saldırısı düzenledi.

        Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

        Saldırılarda yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda Filistinli olduğu, ancak elektrik ve gerekli ekipman olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşmanın çok zor olduğu ifade edildi.

        İsrail ordusu, daha önce yaptığı açıklamada, "savaşın" bir sonraki aşamasına (kara harekatı) hazırlık amacıyla Gazze'de İsrail güçlerinin karşılaşabileceği tehditleri azaltmak için hava saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurmuştu.

        700 BİN KİŞİ GÜNEYE GİTTİ

        Yaşanan son gelişmeler...

        • İsrail ordusu tarafından dün yapılan açıklamada Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kalmayı tercih eden ve güneyine gitmeyen herkesi "terör örgütünün ortağı sayılacağını ve öldürebileceğini" duyurdu. Ayrıca Gazze ve çevresinde bulunan 700 bin kişinin güneye gittiği açıklandı.
        • İsrail, cumartesi gecesinden itibaren Gazze'ye yönelik saldırılarını yoğunlaştırmayı planladığını açıkladı. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye olası kara harekatına ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: "Savaşın sonraki aşamalarında güçlerimize yönelik tehlikeleri en aza indirmek için saldırılarımızı derinleştireceğiz. Bugünden itibaren saldırıları artıracağız" dedi. Hagari, Gazzelilerin güneye tahliye edilmesi yönündeki çağrısını yineledi.
        • Hamas sözcüsü, Hamas'ın "insani nedenlerden dolayı" iki rehineyi daha serbest bırakmayı planladığını ancak İsrail'in bunu reddettiğini söyledi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada ise "Hamas'ın sahte propagandasına inanmayacağız, kaçırılan ve kaybolan tüm insanların evlerine geri dönmesi için her şekilde hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.
        • Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières), Gazze'nin sağlık sisteminin "çöküşle karşı karşıya" olduğunu söyledi.
        • Mısır ile Gazze arasındaki Refah Kapısı, ABD, İsrail, Mısır ve BM'nin katıldığı yoğun müzakerelerin ardından iki haftadan bu yana ilk kez Cumartesi günü açıldı. ABD'nin aracılık ettiği anlaşma uyarınca, Cumartesi günü Mısır Kızılayı'ndan Filistin Kızılayı'na teslimat yapan yalnızca 20 kamyonun girişine izin verildi.

        *Haberin görselleri AA ve Associated Press tarafından servis edilmiştir.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Merve Elmacı
        Şurada Paylaş!
        Yazı Boyutu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

        Habertürk Anasayfa