Takipde Kalın!
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
Gündem Ekonomi Dünya Spor Magazin Kadın Sağlık Yazılar Teknoloji Gastro Video Stil Resmi İlanlar

Birleşik Krallık'ta genel seçimler beklendiği üzere İşçi Partisi tarafından zaferle sonuçlandı. Ancak zaferin boyutu, beklenenin de üzerinde oldu. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, sansasyonel bir seçim zaferi elde etti.

Haberi Görüntüle

Partisini zafere taşıyan Starmer, bugün başbakan olacak. Starmer, 1997'den bu yana üç kez üst üste kazanan İşçi Partili Tony Blair'den bu yana seçim kazanan ilk lider oldu.

Bu, insan hakları avukatlığından kuralcı bir savcılığa, genç bir radikalden orta yaşlı bir merkez sol siyasetçiye dönüşen bir adamın son yeniden keşfi.

Partiyi 1990'larda "Yeni İşçi Partisi" olarak yeniden şekillendiren Blair gibi 61 yaşındaki Starmer da partiyi siyasi merkeze çektikten sonra İşçi Partisi'ni Muhafazakar Parti karşısında zafere taşıdı.

"İnsanlar artık istikrar istiyor"

Seçmenlere değişim ve aynı zamanda sükunet vaat ederek kazanan Starmer, kamu hayatına istikrarı geri getirme ve 14 yılın ardından Birleşik Krallık'a 'umut ışığı' verme sözü verdi.

"How Labour Wins (and Why it Loses)" kitabının yazarı Douglas Beattie, "İnsanlar Starmer'a baktıklarında çok sağlam, profesyonel hayatında çok başarılı bir adam görüyorlar. Bence insanlar bu ihtiyatı, bu istikrarı istiyorlar" diyor.

İngiltere ve Galler'in eski başsavcısı olan Starmer, Muhafazakar muhalifler tarafından sık sık "solcu Londralı avukat" olarak karikatürize edildi. Crown Prosecution Service'i yönettiği için şövalye unvanına sahip olan Starmer'ın muhalifleri, onu elit ve temastan uzak biri olarak resmetmek için Sir Keir Starmer unvanını kullanmayı seviyor.

Starmer mütevazı köklerini ve halktan biri olduğunu vurgulamayı tercih ediyor. Futbolu çok seviyor, hala hafta sonları bu sporu yapıyor ve yerel barlarda bira içerken Premier Lig takımı Arsenal'i izlemekten çok hoşlanıyor. İş sağlığı alanında çalışan eşi Victoria ile birlikte, gözlerden uzak tutmaya çalıştıkları iki çocukları var.

Kampanya sırasında inatla kişiliğinin ipuçlarını paylaşmakta direnen Starmer, Guardian muhabirine hiçbir rüyasını hatırlamadığını, favori bir romanı olmadığını ve çocukluk korkuları olmadığını söyledi.

Bir gazeteciye cuma akşamlarını ailesiyle geçirmeyi umduğunu söylemesi ise Muhafazakar siyasetçilerden eleştiri almasına neden oldu. Starmer'ın eşinin Yahudi oluşu ve cuma gecelerinin Yahudi kültüründe bir aile geleneği olması nedeniyle Muhafazakarlar Starmer'ın 'yarı zamanlı bir başbakan' olmayı planladığını iddia etti.

Şurada Paylaş!
Yazı Boyutua
Yazı Boyutua
GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ