Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran'da Amini'nin ölümünün 40. gününde Tahran'daki üniversitelerde gösteriler düzenlendi | Dış Haberler
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        İran'da gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini’nin ölümünün 40. gününde başkent Tahran’daki birçok üniversitede gösteri düzenlendi.

        Sosyal medyada Amini'nin "kırkı" için yapılan eylem çağrıları sonucunda bugün başkent Tahran ve Amini’'nin memleketi Sakkız başta olma üzere birçok yerde protesto eylemleri gerçekleştirildi.

        Tahran Üniversitesi öğrencileri, üniversite yerleşkesinde eylem yaparken üniversitenin Emirabad Yurdu’ndaki öğrenciler ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Görgü tanıklarına göre, yurda giriş ve çıkışlara izin verilmedi.

        Öğrenciler sosyal medyada yayınladıkları görüntü ve mesajlarda, üniversitenin teknik fakültesinde yaşanan arbedede, emniyet güçlerinin plastik mermi kullandığını öne sürdü.

        REKLAM

        Yine Tahran’da bulunan Zehra Üniversitesi öğrencileri slogan atıp yürüyüş yaparken eylemlerinde okul duvarı ve giriş kapısının önüne kırmızı boya dökerek, tepki gösterdi.

        Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Tahran Şehid Beheşti Üniversitesi öğrencilerinin protestosuna sivil milis güç Basic üyeleri ve üniversite güvenlik görevlilerinin müdahalesiyle arbede yaşandığı görüldü.

        Başkent'te bulunan İslami Azad Üniversitesi Tahran Yerleşkesi ve Emirkebir Teknoloji Üniversitesinin yanı sıra birçok üniversite yerleşkesi ve yurdunda da gösteri düzenlendiği ileri sürüldü.

        İRAN'DAKİ GÖSTERİLER

        Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

        Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

        REKLAM

        Olaylarda resmi kaynaklardan net bilgi verilmese de Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü, gösterilerde 200'den fazla kişinin öldüğünü duyurmuştu.

        Eyleme katılan binlerce kişi de gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa