Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İki yeni OHAL mahkemesi kuruldu

        Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), Ankara 19 ve 20. idare mahkemelerine ilaveten 21 ve 22. idare mahkemelerinin faaliyete geçirilmesini kararlaştırdı. OHAL Komisyonu’na yapılan başvuruların reddine ilişkin kararlara açılacak davalar bu mahkemelerce sonuçlandırılacak.

        130 BİN İŞLEM YAPILDI

        Habertürk'ten FevziÇakır'ın haberine göre, Türkiye’de iki yıl süren OHAL süreci 19 Temmuz’da sona erdi. 2 yıl süren OHAL süresince KHK’larla ihraç, ilişik kesme, rütbe sökme, kurum kuruluş kapatma gibi 130 bin dolayında işlem tesis edildi. Bu kararlara yapılan itirazların değerlendirmek üzere ise OHAL Komisyonu faaliyete geçirildi. Komisyon kararlarına karşı ise yargı yolu açıldı.

        KOMİSYON 35 BİN BAŞVURUYU SONUÇLANDIRDI

        OHAL Komisyonu’na başvuru süreci ise 5 Eylül’de tamamlandı. Komisyona 125 bin başvuru yapıldı. Bunların şu ana kadar 2 bini kabul, 33 bini ret olmak üzere 35 bin dolayı sonuçlandırıldı.

        İKİ MAHKEME YETKİLENDİRİLMİŞTİ

        OHAL Komisyonu’nca verilen ret kararlarına karşı açılacak davaları görecek mahkemeler HSK tarafından daha önce belirlenmişti. HSK, bu kapsamda Ankara 19. ve 20. İdare Mahkemelerini özel yetkili mahkemeler olarak belirledi. OHAL Komisyonu’ndan ret kararı alanlar bu mahkemelere başvuru yapıyordu.

        MAHKEME SAYISI 4’E ÇIKARILDI

        Komisyonca verilen kararların sayısının artması bu mahkemelerin iş yükünü de artırdı. HSK bu durum üzerine mahkeme sayısının artırılması kararı aldı. Bu kapsamda Ankara 21. ve 22. idare mahkemeleri özel yetkili idare mahkemeleri olarak 24 Eylül 2018 tarihinde faaliyete geçirildi. OHAL Komisyonu’ndan ret kararı alanlar bu 4 mahkemeye başvuracak. Mahkeme sayısının artırılması ile OHAL ile tesis edilen işlemlere ilişkin yargı süreci daha hızlı sonuçlanacak.

        İLK KARAR VERİLDİ

        Öte yandan, söz konusu mahkemelerden ilk karar verildi. OHAL Komisyonu’na yaptığı ihraç kararının kaldırılması talepli başvurusu reddedilen bir Adalet Bakanlığı personeli (cezaevinde öğretmen 20. idare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme OHAL Komisyonu’nun ret kararını yerinde bularak, davanın reddine karar verdi. Bu karar sonrası bu mahkemelerce verilen ilk karar olma özelliği taşıyor.

        Yazı Boyutu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ
        Habertürk Anasayfa