Her 100 çocuktan birinde sedef hastalığı var!
Toplumun yüzde 2-3'ünde görülen sedef hastalığı, her 100 çocuktan birini etkiliyor. Dr. Seçkin, çevresel faktörler, stres, beslenme şekli ve aşırı kilonun sedef hastalığına yakalanma riskini artırdığını söyleyerek, deri tutulumunun ağırlık derecesine göre çocukların ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. Seçkin, hastalığın sedef hastası bazı çocukları sosyal hayattan kopardığını; ancak sedef hastalığının kesinlikle bulaşıcı olmadığını söyledi. Habertürk'ten Demet Demirkır'ın haberi
ABONE OLTürkiye'de toplumun yüzde 2-3’ünde sedef hastalığı görülüyor. Sedef, bağışıklık sisteminin aşırı aktif hale geldiği ve cilt hücrelerinin çok hızlı çoğalmasına neden olan kronik bir cilt hastalığı. Vakaların üçte biri ise çocukluk çağında başlıyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, "Sedef hastalığı, özellikle de yaşamın ilk 10-20 yılında görülür. Her 100 küçük çocuktan birinde sedef vardır" dedi.
Çoğu zaman kafa derisinde, dirseklerde veya dizlerde olmak üzere deride pullu yamalar meydana gelir; ancak vücudun diğer kısımları da bu hastalıktan etkilenebilir.
Dr. Seçkin, "Geçmeyen yuvarlak, mantara benzeyen, sınırları belirgin kırmızı lekeler vardır. Bunların bir kısmının üzerinde soyulma ve kabuklanma olabilir. Bebeklerde düzelmeyen konak, bez bölgesinde düzelmeyen pişik, deri kıvrımlarında, kulak arkalarında, saçlı deri bitiminde sıklıkla egzamayla karıştırılan kabuklanma ve kızarıklıklar varlığında sedef akla gelmelidir. Ailede sedef varsa tanı kolaylıkla konulur" dedi.
Sedef hastalığının bir kısmının genetik olduğunu kaydeden Dr. Seçkin, diğer kısmının da stres, çevresel faktörler, beslenme ve nedeni bilinmeyen faktörlere bağlı olarak geliştiğini söyledi.
Sedef hastalığının egzamayla karıştırılabildiğine dikkat çeken Dr. Seçkin, "Bu ayrımı yapmak epey zor olabiliyor. Çocuklarda sedef en fazla yüzde ve saçlı deride oluyor, buna dikkat etmek gerek" diye konuştu.